Εσωτερικές πολιτικές εντάσεις στη Γαλλία με αφορμή την απαγόρευση του μπουρκίνι

Εσωτερικές πολιτικές εντάσεις στη Γαλλία με αφορμή την απαγόρευση του μπουρκίνι
Open Image Modal
A woman wearing a 'Burkini' joins a protest outside the French Embassy in London on August 25, 2016, during a 'Wear what you want beach party' to demonstrate against the ban on Burkinis on French beaches and to show solidarity with Muslim women.French Interior Minister Bernard Cazeneuve warned Wednesday against stigmatising Muslims, as a furore over the banning of burkinis grew with the emergence of pictures showing police surrounding a veiled woman on a beach. Dozens of French towns and villages, mostly on the Cote d'Azur, have banned beachwear that 'conspicuously' shows a person's religion -- a measure aimed at the full-body Islamic swimsuit but which has also been used against women wearing long clothes and a headscarf. / AFP / JUSTIN TALLIS (Photo credit should read JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images)
JUSTIN TALLIS via Getty Images

Η πλειοψηφία των Γάλλων δημάρχων που κατέστησαν παράνομα τα μπουρκίνι στις παραλίες των πόλεών τους αρνούνται να άρουν την απαγόρευση, παρόλο που το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι παράνομη. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, προειδοποιεί ότι θα προκληθούν εσωτερικές εντάσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, 20 εκ των 30 δημάρχων που είχαν απαγορεύσει το συγκεκριμένο μαγιό συνεχίζουν να έχουν σε εφαρμογή αυστηρούς κανόνες κάτω από τους οποίους οι αστυνομικοί μπορούν να επιβάλλον πρόστιμα στις γυναίκες που επιλέγουν να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και το κεφάλι τους στην παραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και «σοβαρή επίθεση στις βασικές ελευθερίες». Παρόλα αυτά, η γαλλική δεξιά, με πρώτον τον Νικολά Σαρκοζί που θα θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ζητεί την εθνική απαγόρευση της συγκεκριμένης ενδυμασίας, με το επιχείρημα ότι προάγει τον θρησκευτικό φανατισμό. Ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος τον φόβο που έχει προκαλέσει η διεθνής τρομοκρατία, αναμένεται να κρατήσει αυστηρή στάση στο μεταναστευτικό και σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζουμε ότι η εμπνεύστρια του μπουρκίνι, Aheda Zanetti, είχε εξηγήσει ότι στόχος της ήταν να απελευθερώσει τις γυναίκες και όχι να τις περιορίσει, να τους δώσει την δυνατότητα να χαρούν την θάλασσα, χωρίς να χρειαστεί απαραίτητα να αλλάξουν τις ενδυματολογικές τους επιλογές. Να σημειώσουμε ότι οι πωλήσεις του μπουρκίνι αυξήθηκαν κατά 200% μετά την απαγόρευση.

Σήμερα, Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, έκανε έκκληση να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποτραπεί ο στιγματισμός του μουσουλμανικού πληθυσμού. Ακόμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Εμάνουελ Κοζέ, δήλωσε ότι οι δήμαρχοι που δεν θα υπακούσουν την οδηγία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου «παίζουν με τη φωτιά», χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για τυχόν κυρώσεις που θα τους επιβληθούν.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Μάνουελ Βαλς, είχε στηρίξει την κίνηση των 30 δημάρχων, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα θα πρέπει να συνεχιστεί και δήλωσε ότι το μπουρκίνι συνιστά «την επιβεβαίωση του πολιτικού Ισλάμ στον δημόσιο χώρο».