Ποιος θα αντικαταστήσει τον Φιγιόν;

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Φιγιόν;
Open Image Modal
CHARLEVILLE-MEZIERES, FRANCE - FEBRUARY 02: Former French Prime Minister & Candidate For 'Les Republicains', Francois Fillon meets with farmers and rural mayors at social center Maison de la Thierache as part of a campaign trip, in Liart near in Charleville-Mezieres, on February 2, 2017 , France. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)
Sylvain Lefevre via Getty Images

Έχουν βγάλει να ακονίσουν τα μαχαίρια, τα στελέχη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR), για να δώσουν τη μεγάλη μάχη το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έχει συγκληθεί το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν, εάν είναι δυνατό, σε ένα «σχέδιο Β» που θα τους επιτρέψει να βγουν από το αδιέξοδο της υποψηφιότητας Φιγιόν.

Οι εν παρατάξει ομάδες, ξεχωρίζουν από το όνομα του αρχηγού που υποστηρίζουν: Φρανσουά Φιγιόν, Νικολά Σαρκοζί, και Αλέν Ζιπέ. Έτσι οι Γάλλοι μιλούν για τους «Φιγιονιστές», τους «Σαρκοζιστές» και τους «Ζιπεϊστές».

Στην προκειμένη περίπτωση, στη μάχη έχει για τα καλά μπει και η νέα γενιά των «σαραντάρηδων», που λειτουργούν ατομικά.

Σε συνάντηση που είχε ο Φρανσουά Φιγιόν την περασμένη Τρίτη με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ζήτησε να του αφήσουν ένα περιθώριο 15 ημερών, πριν αποφασίσουν οτιδήποτε. Μερίδα βουλευτών του το παραχώρησαν και 17 εξ' αυτών υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης που δημοσιεύθηκε στην Φιγκαρό.

Για το κόμμα όμως η καθυστέρηση έως τα μέσα Φεβρουαρίου μπορεί να αποβεί μοιραία, εάν μάλιστα το δικαστήριο του απευθύνει κατηγορία (για κατάχρηση), οπότε θα παραιτηθεί όπως έχει ήδη δεσμευθεί.

Τότε θα είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε καινούργια υποψηφιότητα μέσω νέας προκριματικής.

Η αναστάτωση στο κόμμα προέρχεται και από τη διαπίστωση για το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη προκληθεί από την υπόθεση «Πηνελόπη-gate».

Συνειδητοποιούν τον κίνδυνο να χάσουν τελικά την προεδρική, για την οποία, εδώ και μήνες, είχαν σίγουρη τη νίκη.

Έτσι, πολλά στελέχη, προσπάθησαν να βρουν το άτομο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Φιγιόν, κανένα όνομα όμως δεν φάνηκε ότι θα μπορούσε να γίνει πλατιά αποδεκτό.

Γι αυτό έχουν αφήσει για την ώρα την κατάσταση ως έχει και το μεγάλο ερώτημα όμως είναι: «έως πότε;»

Οι Ζιπεϊστές συνεχίζουν να πιστεύουν στον Αλέν Ζιπέ που ήλθε δεύτερος στην προκριματική, και που συνεχίζει να έχει την προτίμηση των Γάλλων: Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση Harris Interactive για το ραδιόφωνο RMC και τον ιστότοπο Atlantico, ο Ζιπέ συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων και παραμένει το φαβορί για την αντικατάσταση του Φιγιόν, ο Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει το 13% και από τη γενιά των σαραντάρηδων ο Φρανσουά Μπαρουέν 7%.

Ο Μπαρουέν όμως, δεν θέλει να ακούει για τον Ζιπέ, με τον οποίο έχει ψυχρότητα εδώ και 20ετία και προωθεί γερά τον εαυτό του.

Εν τω μεταξύ ο Ζιπέ δεν δείχνει ότι εύκολα θα αποφασίσει μια επιστροφή εάν δεν υπάρξει ομόφωνο κάλεσμα από το κόμμα.

Τον Μπαρουέν υποστηρίζουν οι «Σαρκοζιστές» αντιστέκεται όμως ισχυρά ο άλλος σαραντάρης ο Λοράν Βοκιέ, που είναι σημαντικό στέλεχος του κόμματος.

Ένα άλλο όνομα που συζητείται, και που θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία, είναι αυτό του 67χρονου Ζεράρ Λαρσέ, προέδρου της Γερουσίας και υποστηρικτή του Φιγιόν.

Ο Λαρσέ θα μπορούσε να υποστηριχτεί και από τους Σαρκοζιστές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανός να προκαλέσει τον ενθουσιασμό των εκλογέων.

Και ενώ το οικοδόμημα του κόμματος κλυδωνίζεται και τα ρήγματα μεγαλώνουν ώρα με την ώρα, ο Φρανσουά Φιγιόν συνεχίζει ως να μην έχει συμβεί τίποτα, οργανώνοντας σήμερα συνάντηση για φωτογράφηση, για τις αφίσες του.

Χθες μάλιστα έκανε και την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση σε μικρή επαρχιακή πόλη (Σαρλεβιλ-Μεζιέρ) που τον είχε υπερψηφίσει στην προκριματική. Κάποιοι απογοητευμένοι πολίτες, τους οποίους οι σωματοφύλακες γρήγορα απομάκρυναν, δεν δίστασαν να του φωνάξουν «pourri» (σάπιε) ή ακόμα, «Φιγιόν παραιτήσου».

Ψύχραιμος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει μέχρι τέλος και πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Νοιώθω έναν κρύο θυμό απέναντι σ' αυτό το σκυλολόι που επιχειρεί να με διαμελίσει».

Συνέχισε την ακατανόητη, σε σχέση με την πραγματικότητα, επιχειρηματολογία του περί «νομιμότητας» της πρόσληψης της συζύγου του.

Περιμένοντας το τελικό αποτέλεσμα της ανάκρισης, οι πολίτες διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία της εργασίας, αλλά ακόμα και στους ετήσιους καταλόγους των εργαζόμενων στο Κοινοβούλιο (Tourbinoscop ), o για χρόνια βουλευτής Φ. Φιγιόν, δεν φαίνεται να είχε κοινοβουλευτική βοηθό, παρ' όλα αυτά τα χρήματα που εισπράττονταν στο όνομα της συζύγου.

Η δήλωση της ίδιας της Πηνελόπης Φιγιόν σε δημοσιογράφο της Σάντεϊ Τέλεγκραφ, που οι πάντες είδαν χθες σε βίντεο, θα μπορούσε να είχε δώσει τέλος στη σύγχυση. « Δεν ήμουν ποτέ βοηθός του συζύγου μου, για οτιδήποτε, ούτε έχω ασχοληθεί με την επικοινωνία του» είχε εξηγήσει το 2007, περίοδο που ήταν εγγεγραμμένη ως κοινοβουλευτική βοηθός και που προφανώς η ίδια το αγνοούσε.

Η επιμονή Φιγιόν σε μια γραμμή υπεράσπισης, την οποία ανατρέπει με τη μαρτυρία της η ίδια η σύζυγός του, μοιάζει για πολλούς με «σύνδρομο άρνησης» του προβλήματος, το οποίο δεν αφορά στην νομιμότητα ή μη της πρόληψης, αλλά στο εάν υπήρξε εργασία ή όχι.

Το ότι δεν πείθει πλέον, αποτυπώνεται και στην τελευταία σφυγμομέτρηση Harris Interactive σύμφωνα με την οποία, το 69% των Γάλλων επιθυμούν να παραιτηθεί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)