Οξεία κριτική σε βάρος της Μέρκελ για την δίωξη Γερμανού κωμικού που «εξύβρισε» τον Ερντογάν

Οξεία κριτική σε βάρος της Μέρκελ για την δίωξη Γερμανού κωμικού που «εξύβρισε» τον Ερντογάν
Open Image Modal
Turkish President Recep Tayyip Erdogan, right, shakes hands Germany's Chancellor Angela Merkel, left, following a joint statement after their meeting in Istanbul, Sunday, Oct. 18, 2015. Merkel met with Turkish leaders to promote a EU plan that would offer aid and concessions to Turkey in exchange for measures to stem the mass movement of migrants across Europe's borders. (Tolga Bozoglu, Pool Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS

Οξεία κριτική δέχεται η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του Jan Böhmermann για ένα ποίημα που έθιξε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Böhmermann διάβασε ένα ποίημα μπροστά στην κάμερα του καναλιού ZDF, με το οποίο κατηγορούσε τον Τούρκο πρόεδρο για καταπίεση των μειονοτήτων, ενώ σε έναν από τους στίχους του έκανε αναφορά στα γεννητικά όργανα του τελευταίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η προσβολή του Ερντογάν αποτελεί σοβαρό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών, στο πλαίσιο του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα.

Κατά καιρούς, Τούρκοι πολίτες έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι εξύβρισαν τον πρόεδρο της χώρας σε δημόσιο χώρο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Φεβρουάριο, ένας άνδρας δεν δίστασε μάλιστα να μηνύσει την σύζυγό του επειδή εκείνη «μιλούσε άσχημα» για τον Ερντογάν.

Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορείται από την διεθνή κοινότητα για καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας στη χώρα του, μετά τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων της Cumhuriyet που κατηγορούνται για «κατασκοπεία και απόπειρα πραξικοπήματος» και την επιβολή δικαστικής εποπτείας στην εφημερίδα Zaman. Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει ακόμα υπό τον έλεγχό τους και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan.

Οι προσπάθειες του Ερντογάν να φιμώσει τον τουρκικό λαό είναι προφανείς, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, να καταδικάζει την Άγκυρα για το κλείσιμο της Zaman και την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η «εξύβριση» του Τούρκου προέδρου σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν θα έφερνε τον «βωμολόχο» ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μόνο που την προηγούμενη εβδομάδα η Άνγκελα Μέρκελ επέτρεψε μια νομική διαδικασία ενάντια στον κωμικό Jan Böhmermann για το «υβριστικό» ποίημα κατά του Ερντογάν.

Εκμεταλλευόμενος τον νόμο «lèse-majesté» που προβλέπει την τιμωρία όσων αποδειχτεί ότι εξύβρισαν ξένους ηγέτες -νόμο που έχουν εκμεταλλευτεί στο παρελθόν ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγούστο Πινοσέτ- ο Ερντογάν υπέβαλε επίσημο αίτημα προκειμένου να ασκήσει δίωξη στον κωμικό. Την 11η Απριλίου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Τουρκίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχετίζεται με το κατά πόσο οι ίδιοι πιστεύουν ότι ο Böhmermann είναι αθώος ή ένοχος. Η ίδια μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία της για την καταπάτηση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, όμως στην συνέχεια υπογράμμισε την σημασία των διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα. Αργότερα, η Μέρκελ παραδέχτηκε πως τα μέλη της κυβέρνησης δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο πως να χειριστούν την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο δημοσιογράφος James Kirchick δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα Politico, στο οποίο δηλώνει ότι με την συγκεκριμένη απόφαση η Άνγκελα Μέρκελ «έκανε συμφωνία με τον διάβολο». Επισημαίνοντας ότι «επιβεβαιώθηκε το στερεότυπο ότι οι Γερμανοί δεν έχουν χιούμορ», ο Kirchick «βλέπει» έναν συμβιβασμό της γερμανικής πλευράς προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επαναπροώθηση των μεταναστών.

«Το να ζητήσει το κεφάλι ενός Γερμανού κωμικού είναι ο τρόπος του Ερντογάν να βγάλει το μάτι της Ευρώπης, το οποίο θεωρεί ότι εξυβρίζει το Σουλτανάτο», αναφέρει ο Kirchick.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν έλαβε χώρα το περιστατικό, η γερμανική αντιπολίτευση είχε ζητήσει την κατάργηση του νόμου «lèse-majesté», τον οποίο η ίδια η Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «αχρείαστο». Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να προβάλει την ελευθερία του λόγου ως αντεπιχείρημα στις πιέσεις της Άγκυρας.