Συνεδρίαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πώς η Κίνα εκλέγει του ηγέτες της

Συνεδρίαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πώς η Κίνα εκλέγει του ηγέτες της
A hostess closes the door of a meeting room at the Great Hall of the People during the Communist Party's 19th Congress in Beijing on October 19, 2017.The Chinese Communist Party opens its week-long, twice-a-decade congress on October 18 at the Great Hall of the People. / AFP PHOTO / FRED DUFOUR (Photo credit should read FRED DUFOUR/AFP/Getty Images)Open Image ModalA hostess closes the door of a meeting room at the Great Hall of the People during the Communist Party's 19th Congress in Beijing on October 19, 2017.The Chinese Communist Party opens its week-long, twice-a-decade congress on October 18 at the Great Hall of the People. / AFP PHOTO / FRED DUFOUR (Photo credit should read FRED DUFOUR/AFP/Getty Images)
A hostess closes the door of a meeting room at the Great Hall of the People during the Communist Party's 19th Congress in Beijing on October 19, 2017.The Chinese Communist Party opens its week-long, twice-a-decade congress on October 18 at the Great Hall of the People. / AFP PHOTO / FRED DUFOUR (Photo credit should read FRED DUFOUR/AFP/Getty Images)
FRED DUFOUR via Getty Images

Κάθε πέντε χρόνια η προσοχή όλου του κόσμου στρέφεται στην Κίνα καθώς διεξάγεται η συνεδρίαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και εκεί αποφασίζεται ποιος θα διοικήσει τη χώρα και τα 1, 3 δισεκατομμύρια πολιτών, αλλά και την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί.

Το 19ο Συνέδριο ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίουκαι αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα. Επίσης, θεωρείται σίγουρο ότι ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας, προέδρος της χώρας και επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, ο Σι Τζινπίνγκ εκτιμάται πως όχι μόνο θα διατηρήσει τη θέση του αλλά μετά το συνέδριο θα βγει και ποιο ισχυρός. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ανανέωση του πολίτμπιρο.

Η διαδικασία

Το κόμμα έχει συνολικά 2.300 συνέδρους, όμως μόνο 2.287 σύνεδροι έχουν επιλεγεί από όλη τη χώρα για να συμμετάσχουν στο συνέδριο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι υπόλοιποι 13 έχουν αποκλειστεί για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Έτσι κεκλεισμένων των θυρών, οι σύνεδροι θα εκλέξουν την πανίσχυρη Κεντρική Επιτροπή, που είναι το ανώτατο όργανο, στην οποία συμμετέχουν περίπου 300 μέλη.

Στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή, με μυστική ψηφοφορία, εκλέγει το Πολίτμπιρο (το Πολιτικό Γραφείο) το οποίο έχει 24 μέλη, τα οποία με τη σειρά τους εκλέγουν την Μόνιμη Επιτροπή που απαρτίζεται από επτά μέλη. Σημειώνεται ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι πάντα ίδιοι.

Όπως και να έχει αυτά είναι τα πραγματικά όργανα λήψης αποφάσεων στην Κίνα.

Αν και οι σύνεδροι και τα μέλη ψηφίζουν, στην πραγματικότητα είναι προαποφασισμένο, τουλάχιστον για αρκετούς, για το ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν στα προσεχή πέντε χρόνια και η Επιτροπή απλά θα δώσει την εντολή.

Η Κεντρική Επιτροπή επίσης εκλέγει τον επικεφαλής του κόμματος, τον γενικό γραμματέα, που γίνεται και ο πρόεδρος της χώρας.

Μικρή ανακεφαλαίωση

Το ανώτατο όργανο του ΚΚΚ είναι η Εθνική Συνέλευση, η οποία συνέρχεται κάθε πέμπτο έτος. Όταν η Εθνική Συνέλευση δε βρίσκεται σε σύνοδο, η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτατο όργανο, αλλά δεδομένου ότι συνεδριάζει κανονικά μόνο μία φορά το χρόνο, τα περισσότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες του ανατίθενται στο Πολιτικό Γραφείο και τη Μόνιμη Επιτροπή. Ο ηγέτης του κόμματος κατέχει τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα (υπεύθυνος για τα πολιτικά καθήκοντα στο κόμμα), Πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (αρμόδιος για τις στρατιωτικές υποθέσεις) και Πρόεδρος του κράτους.

Άλλα στοιχεία

Σύμφωνα με το Brookingsτα μέλη του ΚΚΚ έχουν αυξηθεί από 5 εκατομμύρια που ήταν το 1949 σε περίπου 89 εκατομμύρια, δηλαδή το 6% του πληθυσμού της Κίνας.

Σαράντα αντιπροσωπείες θα συμμετέχουν μεταξύ των συνέδρων και αυτές αντιπροσωπεύουν διάφορους θεσμούς, όπως στρατός, αστυνομία, κεντρική κυβέρνηση, τράπεζες, και άλλους πολιτικούς φορείς, αλλά και τις 32 επαρχίες της Κίνας και πέντε αυτόνομες περιοχές και πέντε μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο. Επίσης στο Συνέδριο εκπροσωπούνται οι κάτοικοι της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Οι εκλεγμένοι μπορούν να μείνουν στη θέση τους για δύο θητείες (δύο πενταετίες) και για κάθε επίπεδο ηγεσίας μπορεί κάποιος να εργαστεί για τρεις πενταετίες, έπειτα από αυτό ή παίρνουν προαγωγή ή βγαίνουν στη σύνταξη. Στόχος είναι το πολιτικό σύστημα της Κίνας να έχει ροή και να μη γίνεται στάσιμο. Έτσι φέρνουν, όπως λένε αναλυτές, «νέο αίμα» στις αντιπροσωπείες από όλους τους τομείς της κοινωνίας και πολιτικών ή άλλων θεσμικών φορέων.

Φέτος τα περισσότερα μέλη του Πολιτικού Γραφείο αναμένεται να αποχωρήσουν καθώς έχουν περάσει το επίσημο όριο συνταξιοδότησης που είναι τα 68 έτη. Έτσι θα δούμε πρόσωπα που τα προσεχή χρόνια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και κάποιος από αυτούς θα είναι ο διάδοχος του Σι Τζινπίνγκ.

Αναλυτές πιστεύουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα ανακοινώσει την παράταση της θητείας του, που βάσει νόμου είναι οι δύο πενταετίες.

Πηγές: BBC, Brookings, Wikipedia