Θα καταφέρει η Μέρκελ να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα στο θέμα της ελευθεροτυπίας;

Θα καταφέρει η Μέρκελ να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα στο θέμα της ελευθεροτυπίας;
|
Open Image Modal
German Chancellor Angela Merkel attends the weekly cabinet meeting at the chancellery in Berlin, Germany, April 20, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / Reuters

Η λογοκρισία και η καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου στην Τουρκία θα είναι ένα από τα κυριότερα θέματα που θα θέσει στο τραπέζι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση που θα έχει αύριο, Σάββατο, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα επισκεφτεί το Σάββατο το Γκαζιάντεπ της Τουρκίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερσμαν, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Το ταξίδι θα προσφέρει μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε την κατάσταση που επικρατεί κυρίως όσον αφορά στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Συρία», ανέφερε ο Τουσκ, σημειώνοντας ότι θα επισκεφτούν τα μέρη τα μέρη στα οποία γίνονται έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Guardian όμως, ένα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα της Μέρκελ είναι η ελευθεροτυπία στην Τουρκία. Η ίδια έχει δεχτεί οξεία κριτική το τελευταίο διάστημα, μετά την άσκηση δίωξης σε Γερμανό κωμικό που «εξύβρισε» τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ένα σατιρικό ποίημα.

Η προσβολή του Ερντογάν αποτελεί σοβαρό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών, στο πλαίσιο του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα. Κατά καιρούς, Τούρκοι πολίτες έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι εξύβρισαν τον πρόεδρο της χώρας σε δημόσιο χώρο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Φεβρουάριο, ένας άνδρας δεν δίστασε μάλιστα να μηνύσει την σύζυγό του επειδή εκείνη «μιλούσε άσχημα» για τον Ερντογάν.

Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορείται από την διεθνή κοινότητα για καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας στη χώρα του, μετά τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων της Cumhuriyet που κατηγορούνται για «κατασκοπεία και απόπειρα πραξικοπήματος» και την επιβολή δικαστικής εποπτείας στην εφημερίδα Zaman. Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει ακόμα υπό τον έλεγχό τους και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η «εξύβριση» του Τούρκου προέδρου σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν θα έφερνε τον «βωμολόχο» ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μόνο που πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Άνγκελα Μέρκελ επέτρεψε μια νομική διαδικασία ενάντια στον κωμικό Jan Böhmermann για το «υβριστικό» ποίημα κατά του Ερντογάν.

Τότε, πολλοί κατηγόρησαν την Μέρκελ ότι «έκανε συμφωνία με τον διάβολο» και ότι κατά ένα τρόπο «θυσίασε» τον κωμικό για να εφαρμοστεί η συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις. Η ίδια, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, δέχεται μεγάλη πίεση να πιέσει -με τη σειρά της- την Άγκυρα να θέσει τέλος στις προσπάθειες να φιμώσει τον Τουρκικό Τύπο.

«Χωρίς αυτό το βασικό δικαίωμα, η δημοκρατία δεν λειτουργεί. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να το καταλάβει», αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις όσον αφορά στην κατάργηση της βίζας εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες.

«Η Τουρκία είναι σοβαρός συνομιλητής. Κάνει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε και δεν θα επιτρέψει παραχωρήσεις/ αθετήσεις στην εφαρμογή αυτών για τα οποία έχουν υπάρξει δεσμεύσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.