Η μεξικανική κυβέρνηση φέρεται να παρακολουθούσε ξένους ερευνητές που διερευνούσαν εγκλήματα στα οποία φαίνεται ότι εμπλέκεται η αστυνομία της χώρας, σύμφωνα με τους New York Times (NYT). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές κατείχαν διπλωματική ασυλία, γεγονός που σήμαινε ότι μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην χώρα, χωρίς να περνούν από ελέγχους.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η μεξικανική κυβέρνηση ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την αγορά λογισμικού κατασκοπίας (spyware) τελευταίας τεχνολογίας, με στόχο να παρακολουθεί διεθνή έρευνα για την αστυνομική βία στην χώρα. Αφορμή είχε σταθεί η εξαφάνιση 43 φοιτητών που είχαν συγκρουστεί με αστυνομικούς σε διαδηλώσεις το 2014, η οποία είχε προκαλέσει με την σειρά της κύμα νέων διαδηλώσεων.
Οι ερευνητές είχαν εξ αρχής έρθει αντιμέτωποι με διάφορα εμπόδια – οι αρχές αρνούνταν να παραδώσουν αρχεία και εν γένει να συνεργαστούν μαζί τους, δυσκολεύοντας το έργο τους. Σύμφωνα όμως με τους NYT, η αστυνομία του Μεξικού δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά απέστειλε μηνύματα μολυσμένα με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus στα κινητά ορισμένων εκ των ερευνητών, με στόχο να παρακολουθεί κάθε τους κίνηση.
Η μεξικανική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, ενώ έχει υποσχεθεί ότι θα διεξάγει δική της έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι. Να σημειώσουμε ότι η χώρα είχε αγοράσει το 2011 το συγκεκριμένο λογισμικό έναντι 80 εκατ. δολαρίων, με στόχο την παρακολούθηση των τρομοκρατών. Ωστόσο, στο στόχαστρο σύντομα μπήκαν μερικοί από τους πιο καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους της χώρας. Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης λένε πως έχουν επίσης πέσει θύματα κατασκοπίας.
«Η μεγαλύτερη τραγωδία του Μεξικού είναι η ατιμωρησία. Απαίσια πράγματα συμβαίνουν και δεν γίνεται τίποτα. Αυτή την φορά δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ρικάρντο Ανάγια, επικεφαλής του κόμματος National Action.