Οι 31 χώρες- μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα- το ήμισυ αυτών από τις ΗΠΑ- για να «στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές πετρελαίου» πως «δεν θα υπάρξει έλλειμμα στις προμήθειες» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε από τον οργανισμό την Τρίτη.
Το συμβούλιο του ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, έλαβε την απόφαση αυτή σε μια έκτακτη συνάντηση υπουργών ενέργειας στην οποία προήδρευσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ. Η ίδια είπε σε δήλωσή της πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε δέσμευση 30 εκατομμυρίων βαρελιών και πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «λάβουν επιπλέον μέτρα» εάν χρειαστεί.
Η απόφαση του οργανισμού «αντανακλά την κοινή μας δέσμευση για την αντιμετώπιση σημαντικών αναταραχών σε αγορές και προμήθειες που σχετίζονται με τον πόλεμο του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία» είπε η Γκράνχολμ.
Η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς αγορές ενέργειας ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου. Οι εξαγωγές της, πέντε εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως, αντιστοιχούν περίπου στο 12% του παγκοσμίου εμπορίου πετρελαίου. Περίπου το 60% πάει στην Ευρώπη και άλλο ένα 20% στην Κίνα.
Μέχρι τώρα οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις δεν έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου ή αερίου και περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για συναλλαγές που έχουν να κάνουν με πληρωμές για πετρέλαιο και αέριο. Οι ηγέτες της Δύσης διστάζουν να περιορίσουν τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου σε μια περίοδο που οι διεθνείς αγορές ενέργειας αντιμετωπίζουν δυσκολίες και οι υψηλές τιμές ενισχύουν τον πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Ωστόσο η εισβολή έχει προκαλέσει σεισμό στις αγορές ανά τον κόσμο. Την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν στα ύψη, με το αμερικανικό benchmark αργό να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι- την υψηλότερη τιμή από το 2014.