Παιδί-πρόσφυγας κρίθηκε ότι είναι ενήλικος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το τζελ μαλλιών που χρησιμοποιούσε

Παιδί-πρόσφυγας κρίθηκε ότι είναι ενήλικος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το τζελ μαλλιών που χρησιμοποιούσε
Open Image Modal
Sooc

Κοινωνικοί Λειτουργοί έκριναν ότι ένα παιδί-πρόσφυγας που έφτασε στη Βρετανία είναι «πολύ μεγάλο» για να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα δικαιώματα, γιατί επέλεξε να αγοράσει μια ακριβή μάρκα τζελ μαλλιών, αναφέρει μια έκθεση.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Λόρδων αναφέρει μια «διάχυτη δυσπιστία και μια συλλογιστική να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στα παιδιά που λένε την ηλικία τους (επί παραδείγματι, όταν ένα παιδί επέλεξε ακριβό τζελ μαλλιών)».

Έλεγε ότι χρησιμοποιούνταν συχνά «αυθαίρετα» μέτρα για να υπολογιστούν οι ηλικίες των παιδιών-προσφύγων, όπως είναι ο έλεγχος των προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα «που δείχνουν φιλίες με άτομα άνω των 18».

Εάν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κριθούν ότι είναι άνω των 18, χάνουν το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στην παιδεία και να φιλοξενηθούν από κάποια οικογένεια.

Τα έγγραφα περιέγραψαν μια «κουλτούρα δυσπιστίας» ανάμεσα στους κριτές. Οι κανονισμοί που αφορούν στην αξιολόγηση (της ηλικίας) των παιδιών-προσφύγων, σύμφωνα με την έκθεση, συχνά αγνοούνταν.

Περιέγραφε μάλιστα τον γολγοθά ενός μετανάστη -γνωστού με το όνομα “Α”- ο οποίος κρίθηκε ότι είναι 25, εννέα χρόνια μεγαλύτερος από ότι έλεγε ο ίδιος, ύστερα από μια μισάωρη εξέταση που εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Children's Society» χαρακτήρισε «παράνομη». Ο “Α” στάλθηκε να μείνει σε κέντρο φιλοξενίας ενηλίκων.

«Έμεινε εκεί για ένα μήνα και του φάνηκε πολύ δύσκολο. Ένας άνδρας κοιμόταν στο κρεβάτι του και μετά τον απειλούσε. Ο “Α” φοβόταν τόσο πολύ που κοιμόταν στο πάρκο τα βράδια», ανέφερε η έκθεση,

127 ανήλικοι κρίθηκαν ότι είναι ενήλικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2010 έως το 2015. Κάποιοι παρέμεναν σε κέντρα κράτησης για μήνες, σε συνθήκες που περιέγραφαν ως «οδυνηρές».

Σε άλλο σημείο, η έκθεση πίεζε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αντιμετωπίζει τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά σαν «πρόβλημα κάποιου άλλου» και κάλεσε τη χώρα να υποδεχτεί τον αριθμό των παιδιών-προσφύγων που της αναλογεί, ειδικά από «ελεεινά» λιμάνια της Γαλλίας.

Η έκθεση περιέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών εκεί ως «φριχτές», και «εντελώς ακατάλληλες».

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • Οι αιτήσεις ασύλου ασυνόδευτων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 ήταν 3.043 (αύξηση 56% από το 2014)
  • Η κατανομή στα κέντρα φιλοξενίας είναι άνιση. Στο Croydon φιλοξενούνται 412 ασυνόδευτα παιδιά, σε άλλα μέρη κανένα
  • Η αντιμετώπιση των παιδιών τα έχει κάνει να χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις αρχές, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα κυκλωμάτων trafficking.
  • Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που καταφτάνουν στην ΕΕ και δεν κάνουν αίτηση ασύλου είναι ίσος με εκείνων που κάνουν
  • Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στην ΕΕ που εξαφανίστηκαν είναι 10.000

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάιο ο Ντέιβιντ Κάμερον χαλάρωσε την στάση του στην υποδοχή παιδιών-προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι θα υποδεχτεί περισσότερα.

Παλαιότερα η χώρα υποδεχόταν μόνο παιδιά που βρίσκονταν σε καταυλισμούς στη Συρία ή στις γειτονικές της χώρες.

Η έκθεση έκανε έκκληση για ένα ανεξάρτητο σχέδιο που θα εξετάζει εάν τηρούνται οι κανόνες που ισχύουν για τα παιδιά-πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στη βρετανική έκδοση της Huffington Post.