Δεν επιβεβαιώνει το ΝΑΤΟ ότι οι Τουρκία εγείρει αντιρρήσεις όσον αφορά στη δράση των πολεμικών πλοίων της συμμαχίας εντός των χωρικών υδάτων της γείτονος χώρας.
Ειδικότερα όπως μετέδιδε την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. «Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι» στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή.
«Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή, τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί» η δύναμη του. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων», πρόσθεσε ο διπλωμάτης που επικαλείτο Γαλλικό πρακτορείο.
Ωστόσο σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ δήλωσε: «Με την εντολή της αναγνώρισης και της παρακολούθησης της εγκληματικής δραστηριότητας των διακινητών στο Αιγαίο» θα επιχειρεί το ΝΑΤΟ» και σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στηρίζουν ενεργά τη διαδικασία και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση τώρα η αποστολή επί της αρχής της.
Διευκρίνισε δε ότι ο Γερμανός διοικητής της αποστολής μετέβη στην Άγκυρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιχείρησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα ότι η ναυτική μονάδα θα επιχειρεί με την εντολή της αναγνώρισης και της παρακολούθησης της εγκληματικής δραστηριότητας των διακινητών στο Αιγαίο. Βάση της απόφασης του ΝΑΤΟ είναι και το ότι πριν από την εκκίνηση της δράσης θα καθοριστούν οι ακριβείς επιχειρησιακές περιοχές των πλοίων, σε στενή συνεννόηση μεταξύ του ΝΑΤΟ -του διοικητή επί τόπου, ναυάρχου Κλάιν- και των αρχών των αντίστοιχων κρατών-μελών. Αυτή τη στιγμή γίνονται αυτές οι απαραίτητες συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες, όπως και περαιτέρω συνεννοήσεις για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και των εθνικών αρχών, π.χ. για την Frontex, τις ακριβείς διαδικασίες, τον ορισμό διαύλων επικοινωνίας και τους εκπροσώπους», δήλωσε ο κ. Φλόσντορφ και προσέθεσε ότι υπάρχουν και στις δύο πλευρές των κρατών περισσότερες αρχές που εμπλέκονται και πρέπει να συντονιστούν – αυτόν τον σκοπό είχε και η συνάντηση του διοικητή στην Άγκυρα.
«Η Τουρκία και η Ελλάδα στηρίζουν και οι δύο ενεργά αυτή τη διαδικασία και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση τώρα η αποστολή επί της αρχής της. Αντιθέτως, το θέμα είναι να γίνει η επεξεργασία αυτών των σημείων, για να μπορέσουμε σε λίγες μέρες να ξεκινήσουμε με την αποστολή.
Αυτό είναι η πιο γρήγορη ανάληψη δράσης του ΝΑΤΟ έως τώρα», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας παράλληλα ότι και στις διαπραγματεύσεις οι οποίες οδήγησαν στην απόφαση του ΝΑΤΟ τονίστηκε κατ' επανάληψη «ότι κινούμαστε εδώ σε πολύ ευαίσθητη περιοχή και μεταξύ των δύο χωρών» και για αυτό δόθηκε η εγγύηση ότι θα υπάρξει πολύ στενή συνεννόηση με τις εθνικές αρχές, για όλες τις πιθανές διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να κυλήσει αποτελεσματικά η αποστολή.
«Σε αυτό το στάδιο προετοιμασίας βρισκόμαστε τώρα και δεν ισχύει ότι δεν προχωρούμε. Οι συνομιλίες είναι πολύ καλές και αποτελεσματικές. Θα χρειαστούν οι επόμενες λίγες μέρες ώστε να διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα και τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε όπως έχει συμφωνηθεί από την αρχή».
Διαψεύδει και η Τουρκία
Εν τω μεταξύ και η Τουρκία διέψευσε σήμερα Τετάρτη, κατηγορηματικά ότι καθυστερεί την έναρξη της αποστολής των πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών ανάμεσα στις ακτές της και την Ελλάδα, όπως είχαν διαβεβαιώσει ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
«Η Τουρκία υπήρξε ο πρωτεργάτης αυτής της πρότασης. Το να προσποιείται κανείς ότι αντιτίθεται στην ίδια της την ιδέα δεν είναι ούτε λογικό ούτε έχει ειρμό», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία εμποδίζει (αυτή την αποστολή) είναι παράλογοι, μη ρεαλιστικοί και κατασκευασμένοι», επέμεινε.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)