Στα άδυτα της τρομοκρατίας. Πώς η Μπόκο Χαράμ στρατολογεί και φανατίζει γυναίκες και παιδιά

Στα άδυτα της τρομοκρατίας. Πώς η Μπόκο Χαράμ στρατολογεί και φανατίζει γυναίκες και παιδιά
|
Open Image Modal
Children pose at one of the Internally-Displaced People (IDP) camps Gwoza, north-eastern Nigeria, on August 1, 2017.Boko Haram seized Gwoza in July 2014, making it the headquarters of their so-called Caliphate. Although it was retaken by Nigerian troops in March 2015, the extremists continued to raid nearby villages from their hideouts in the mountains along the border with Cameroon. At least 20,000 people have been killed and 2.6 million others displaced since the hardline Islamist group began a rebellion in 2009. / AFP PHOTO / STEFAN HEUNIS (Photo credit should read STEFAN HEUNIS/AFP/Getty Images)
STEFAN HEUNIS via Getty Images

Οι περισσότεροι από τους βομβιστές αυτοκτονίας που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες της Boko Haram για να σκοτώσουν άμαχο πληθυσμό είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύει το CNN. Ερευνητές του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας από το Πανεπιστήμιο του Yale ανέλυσαν 434 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν οι μαχητές της Boko Haram της Νιγηρίας από το 2011 και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον οι 244 από τις 338 επιθέσεις για τις οποίες υπάρχουν περισσότερα στοιχεία είχαν δράστες γυναίκες.

Πώς αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών

Οι γυναίκες βομβίστριες της Boko Haram αυξήθηκαν μετά την απαγωγή 276 γυναικών ηλικίας 16-18 ετών από τους σχολικούς κοιτώνες τον Απρίλιο του 2014. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο έγκλημα ήταν η αιτία της δημιουργίας της παγκόσμιας εκστρατείας «Bring Back Our Girls». «Αμέσως μετά τις απαγωγές, ο αριθμός των γυναικών της Boko Haram ανέβηκε στα ύψη», σχολιάζει ο Jason Warner, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο West Point. Σύμφωνα με την έκθεση, η Boko Haram άρχισε να χρησιμοποιεί βομβίστριες αυτοκτονίας αφού συνειδητοποίησε τη δυναμική που προσφέρει το φύλο και το νεαρό της ηλικίας στο προφίλ της.

Βομβιστής ετών 7

Από τους 134 βομβιστές αυτοκτονίας, των οποίων η ηλικία έχει ταυτοποιηθεί, το 60% ήταν έφηβοι και παιδιά. Ο νεότερος τρομοκράτης που έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί ήταν μόλις 7 ετών. Η Boko Haram χρησιμοποίησε τέσσερις φορές περισσότερα κορίτσια από αγόρια, σύμφωνα με τη μελέτη. Η Ellen Chapin, ερευνήτρια στο Yale δήλωσε στο CNN πως η οργάνωση έχει στρατολογήσει 42 έφηβα κορίτσια και 23 μικρά κορίτσια (12 ετών και κάτω), σε σύγκριση με 11 εφήβους και 5 μικρά αγόρια.

«Ας είμαστε σαφείς: τα παιδιά αυτά είναι τα θύματα και όχι οι δράστες», λέει ο Μanuel Fonten, περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη δυτική και τη κεντρική Αφρική. «Η παραπλάνηση των παιδιών και ο εξαναγκασμός τους να διαπράξουν θανάσιμες πράξεις είναι μία από τις πιο φρικτές πλευρές της βίας στη Νιγηρία και στις γειτονικές χώρες», προσθέτει. Επιπλέον, τα παιδιά που γεννήθηκαν από αναγκαστικούς γάμους ή ως συνέπεια της σεξουαλικής βίας «αντιμετωπίζουν επίσης τον στιγματισμό και τις διακρίσεις» στα χωριά τους και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων.

Από τα πυρά της Boko Haram έχουν πέσει νεκροί περίπου 35.000 άνθρωποι τα τελευταία έξι χρόνια. Ένας εκ των ερευνητών εξηγεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων είναι αθώοι, καθημερινοί άνθρωποι που ζουν στη Νιγηρία και στο Καμερούν, δεν πρόκειται δηλαδή για κυβερνητικούς, ούτε για στρατιωτικούς.

Γιατί επιλέγουν γυναίκες και παιδιά

Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν πως υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους επιλέγονται οι γυναίκες και τα παιδιά για τις επιθέσεις και ένας από αυτούς είναι ότι και οι δύο ομάδες είναι πιο «ευέλικτες». Με άλλα λόγια, μπορούν να κρύψουν εκρηκτικές ύλες κάτω από τα ρούχα τους, μέσα σε τσάντες, ενώ μερικές φορές οι γυναίκες κρύβουν μηχανισμούς ακόμα και στο μάρσιπο που βάζουν τα μωρά τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν παράλληλα πως οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πιο επιρρεπείς στις προσπάθειες στρατολόγησης, δηλαδή με μεγαλύτερη ευκολία μπορεί να υποστούν πλύση εγκεφάλου ή να πιστέψουν σε ψευδείς υποσχέσεις.

Στο Maiduguri, μια πόλη που χτυπήθηκε σκληρά από τη Boko Haram, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ομάδων για τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μερικές γυναίκες προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην τρομοκρατική οργάνωση, ενώ άλλες αναγκάζονται να στραφούν εκεί λόγω της φτώχειας. Πολλές από αυτές που έχουν αγανακτήσει από την ανισότητα, τις διακρίσεις εις βάρος τους λόγω του φύλου τους και τη βαθιά εδραιωμένη πατριαρχία, έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στην Boko Haram εθελοντικά ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή, ανέφερε μια έκθεση του International Crisis Group (ICG).

«Για κάποιες γυναίκες που αισθάνονται παγιδευμένες στην καθημερινότητά τους, η Μπόκο Χαράμ προσφέρει μια απόδραση», είχε πει στο παρελθόν ο Ρινάλντο Ντεπάγν, διευθυντής για τη δυτική Αφρική του ICG. «Όμως αυτό αποδεικνύει την τεράστια απόγνωση των γυναικών (…) και την αποτυχία της κοινωνίας στη βορειοανατολική» Νιγηρία, εξήγησε στη συνέχεια.