Την Παρασκευή ο βομβιστής του Μαραθωνίου της Βοστώνης, Dzhokhar Tsarnaev, καταδικάστηκε σε θάνατο. Οι δικαστές εναντιώθηκαν στις επιθυμίες πολλών θυμάτων του βομβιστή, συμπεριλαμβανομένων και των γονιών ενός 8χρονου αγοριού που έχασε την ζωή του. Τον Απρίλιο οι κάτοικοι της Βοστώνης που επιθυμούσαν την επιβολή της θανατικής ποινής στον Tsarnaev δεν ξεπερνούσαν το 20%. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι λόγοι που πρέπει οι Αμερικανοί να βάλουν στον μικροσκόπιο την θανατική καταδίκη.
Πιθανότατα σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών, περίπου το 4% των περιπτώσεων επιβολής θανατικής ποινής προκύπτουν από λανθασμένες καταδίκες, με αποτέλεσμα ένα στα 25 άτομα που τιμωρούνται κατά αυτό τον τρόπο να είναι πιθανότατα αθώοι.
Αυτό σημαίνει πως οι 120 από τους 3.000 φυλακισμένους που επρόκειτο να θανατωθούν στην Αμερική ίσως να είναι αθώοι και ίσως πολλοί από τους 1.320 που θανατώθηκαν από το 1977.
Η επιβολή της θανατικής ποινής μπορεί να γίνει με εξευτελιστικά αργό τρόπο
Ο Clayton Lockett έχασε την ζωή 45 λεπτά μετά την εκτέλεσή του στις φυλακές της Οκλαχόμα. Ενώ σύμφωνα με την Associated Press, στις προηγούμενες 19 εκτελέσεις ο θάνατος προήλθε μετά από 6 με 12 λεπτά.
Καμιά φορά γίνονται λάθη
Ο Austin Sarat από το Κολέγιο Amherst μελέτησε κάθε εκτέλεση από το 1890 έως το 2010 και βρήκε ότι το 3% όλων των εκτελέσεων δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο. Αποκεφαλισμοί κατά το κρέμασμα και περιπτώσεις όπου οι φυλακισμένοι έπιασαν φωτιά όταν κάθισαν στην ηλεκτρική καρέκλα δεν είναι λίγες. Ακόμα και μετά την χρήση θανατηφόρας ένεσης, οι περιπτώσεις ατυχημάτων δεν εξαφανίστηκαν.
Για παράδειγμα το 2009 η προσπάθεια εκτέλεσης του Romell Broom ήταν εξαιρετικά επίπονη. Επί δύο ώρες προσπαθούσαν να βρουν κατάλληλη φλέβα στο σώμα του και τον τρύπησαν τουλάχιστον 18 φορές, με εκείνον να κλαίει από τον πόνο.
Πολλές φορές οι μέθοδοι προκαλούν πόνο στο σώμα
Ο Michael Lee Wilson που εκτελέστηκε τον Ιανουάριο στις φυλακές της Οκλαχόμα περιέγραφε στο προσωπικό των φυλακών την αίσθηση των φαρμάκων που εισήλθαν στο σώμα του.
«Νιώθω όλο μου το σώμα να καίει», είπε πριν καταλήξει.
Το Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας διαθέτει μια σελίδα αφιερωμένη στα τελευταία λόγια των εκτελεσθέντων. Αυτές περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες φράσεις: «Καίει», «το νιώθω», «αυτό το πράγμα βρωμάει», «το νιώθω, το γεύομαι».
Ο Jonathan Green που εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 2012 είχε πει: «Το αριστερό μου χέρι με πεθαίνει. Πονάει πολύ».
Οι δίκες για την επιβολή της θανατικής καταδίκης είναι ακριβές
Σύμφωνα με τον Economist μια εκτέλεση από μόνη της δεν είναι ακριβή αλλά οι εφέσεις που ακολουθούν είναι, Επίσης, όσοι καταδικάζονται σε θάνατο συνήθως έχουν τα δικά τους κελιά και πολλούς φύλακες την ώρα των επισκέψεων.
Είναι ελάχιστες οι χώρες που πραγματοποιούν εκτελέσεις
Οι ΗΠΑ είναι μια από τις 22 χώρες που έκαναν εκτελέσεις το 2014, ενώ είναι η μόνη χώρα μαζί με την Ιαπωνία που επιβάλει αυτή την ποινή στην ομάδα των 8.
Στις ΗΠΑ συζητούν για το πως να χαμηλώσουν τις προδιαγραφές για το πως εκτελούν ανθρώπους
Ο Ρεπουμπλικάνος Rick Brattin από το Μισούρι πρότεινε την επιστροφή του εκτελεστικού αποσπάσματος, καθώς για τον ίδιο είναι μια πιο οικονομική και ανθρώπινη λύση.
*Το κείμενο αναδημοσιεύτηκε από την Αμερικανική έκδοση της Huffington Post