Πώς η Μέρκελ κέρδισε το debate

Πώς η Μέρκελ κέρδισε το debate
Open Image Modal
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 03: A screen capture as seen from the Adlershof television studios were the live broadcast of the television debate between German Chancellor and Christian Democrat (CDU) Angela Merkel and her main opponent, German Social Democrat (SPD) and chancellor candidate Martin Schulz, on September 3, 2017 in Berlin, Germany. Germany will hold federal elections on September 24 and so far Merkel, who is seeking a fourth term, has a double-digit lead over Schulz. (Photo by Omer Messinger/Getty Images)
Omer Messinger via Getty Images

«Εάν τα μικρά κόμματα κοιτάξουν την τηλεμαχία δεν θα μπορέσουν να διακρίνουν κάτι περισσότερο από τον μεγάλο συνασπισμό. Ακόμα και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η ενεργειακή αλλαγή ή η πρoσφυγική κρίση, συμπεριλαμβάνονται σε ένα προβλέψιμο διάδρομο. Η Α. Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς είναι παγιδευμένοι σε ένα πλαίσιο συμβιβασμών, έστω και αν ήθελαν τόσο πολύ να μονομαχήσουν. Η κ. Μέρκελ αισθάνεται πολύ άνετα με αυτό. Ο κ. Σoυλτς αντίθετα εξεγείρεται διότι αυτό το πλαίσιο είναι γι αυτόν σαν φυλακή», εκτιμά η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Ο Μάρτιν Σουλτς δεν κατάφερε να σπάσει την πανοπλία της κ. Μέρκελ. Στις αποφασιστικές στιγμές, η κ. Μέρκελ έδινε την εντύπωση της σιγουριάς των δεδομένων και της ρουτίνας, ενώ διέκρινε κανείς μερικές φορές στον κ. Σουλτς την πίεση και την ένταση. Πιο αναλυτικά έγινε αναφορά σε θέματα της προσφυγικής πολιτικής. Η τηλεμαχία έδινε μερικές φορές την εντύπωση ότι τις ερωτήσεις τις είχαν δώσει στους δημοσιογράφους πολιτικοί του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Θέματα της καθημερινότητας απουσίαζαν στα 90 λεπτά. Καλό για την κ. Μέρκελ, κακό για τον κ. Σουλτς» σχολιάζει η αριστερή Τageszeitung (ΤΑΖ).

«Κανένα ίχνος αλλαγής στην προεκλογική εκστρατεία. Εξαιρετικά συχνά ο κ. Σουλτς συμφωνούσε με την κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι έχει δίκιο σε κάποιο θέμα. Κάτι τέτοιο είναι έντιμο, αφού φέρνει κοντά στο καίριο σημείο: την εγγύτητα των δύο υποψηφίων. Ένας διεκδικητής, όμως, δεν κερδίζει έτσι καθόλου πόντους. Η τηλεμαχία αντικατόπτριζε πιστά την εικόνα του προεκλογικού αγώνα: ο ένας εταίρος του συνασπισμού χαϊδεύει τον άλλο» συμπεραίνει η Stuttgarter Nachrichten.

«Ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς μετά την τηλεμαχία: Η Γερμανία έχει δύο πειστικούς και καθοδηγούμενους από τη λογική δημοκράτες, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία. Δεδομένου ότι αλλού κυβερνούν λαϊκιστές και αυταρχικοί ηγέτες κάτι τέτοιο δεν είναι ό,τι χειρότερο» τονίζει η Rheinische Post.

«O υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς πολέμησε γενναία στην τηλεμαχία την Α. Μέρκελ. Εν τούτοις δεν είχε τεράστιες επιτυχίες. Η έμπειρη καγκελάριος έδινε συνολικά την εντύπωση της πιο αρμόδιας. Η τηλεμαχία δεν θα φέρει καμιά σημαντική αλλαγή στην μεταστροφή του κλίματος. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος πολέμησε γενναία αλλά δεν μπόρεσε να της καταφέρει το ουσιαστικό εκείνο πλήγμα το οποίο χρειαζόταν για να προκαλέσει τον αρχικό ενθουσιασμό, τον οποίο προκάλεσε στην αρχή της ανακήρυξής του, ως υποψηφίου καγκελαρίου» συμπεραίνει η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt.

«Η τηλεμαχία ήταν πιο ενδιαφέρουσα και λίγο πιο σκληρή από το αναμενόμενο. O Μάρτιν Σουλτς έκανε ό, τι μπορούσε: επετέθη, ενόχλησε την καγκελάριο. Ο Mάρτιν Σουλτς προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης, μερικές φορές μάλιστα κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο. Η Α. Μέρκελ συχνά βρέθηκε στην άμυνα και παρόλα αυτά κερδίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Έχει τελειώσει ο προεκλογικός αγώνας; Οι εκλογές δεν θα κριθούν από αυτή την τηλεμαχία. Η Α. Μέρκελ και ο Μ. Σουλτς έδειξαν στη μοναδική τους αντιπαραθεση ότι δεν έχουν διαφορές. Γιατί να μη γίνει αμέσως ξανά ο μεγάλος συνασπισμός;», σχολίαζει το Spiegel.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)