Χρηματοδότηση ύψους μέχρι και τριών δισ. ευρώ και διευκόλυνση/ επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να ταξιδεύουν στην Ευρώπη ζητεί, μεταξύ άλλων, η Τουρκία από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, που βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν φτάσει σε «προσωρινή» συμφωνία με την Τουρκία. Όπως αναφέρεται, το προσχέδιο της συγκεκριμένης συμφωνίας προέκυψε κατόπιν συνομιλιών μεταξύ της Κομισιόν και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, απαιτείται η έγκριση από τις χώρες- μέλη της Ε.Ε., πολλές εκ των οποίων θεωρούν εξαιρετικά υψηλό το τίμημα.
Διαβάστε επίσης:
Αξιωματούχοι της Κομισιόν ενημέρωσαν τις αντιπροσωπείες των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τις τουρκικές απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός «σχεδίου δράσης» για τη μετανάστευση. Οι εν λόγω απαιτήσεις περιλαμβάνουν χρηματοδότηση ύψους τριών δισ. ευρώ, (έξι φορές άνω αυτού που είχε προταθεί αρχικά) διαδικασίες που σχετίζονται με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας και διευκόλυνση όσον αφορά στην παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση στη ζώνη Σένγκεν (από το 2016). Επίσης, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα περίμενε να ενταχθεί στη λίστα των «ασφαλών χωρών» της Ε.Ε. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα εντείνει/ ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της- κάτι που θα περιλαμβάνει «μεγαλύτερη συνεργασία» με την Αθήνα.
Σημειώνεται ότι, όπως μετέδωσε το Reuters, η Τουρκία επιδιώκει περισσότερες επαφές σε υψηλό επίπεδο, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες διευκόλυνσης παροχής βίζας θα μπορούσαν να επιταχυνθούν- αλλά μόνο εάν διαπιστωθεί πως η Άγκυρα πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, το ζήτημα της βίζας φαίνεται ότι αποτελεί το αντάλλαγμα το οποίο ζητεί η Τουρκία προκειμένου να υποχωρήσει πάνω στο ζήτημα της επανεισδοχής προσφύγων στο έδαφός της. Σύμφωνα με τον Γκεόργκι Γκότεφ, του Euractiv, περαιτέρω συζητήσεις θα λάβουν χώρα στην Άγκυρα την Κυριακή, στο πλαίσιο επίσκεψης της Μέρκελ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel Online, το σχέδιο δράσης το οποίο φέρεται να έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία προβλέπει, μεταξύ άλλων, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία. Επιδιώκεται επίσης η μακροπρόθεσμη βελτίωση των όρων διαβίωσής τους, για παράδειγμα με τη δυνατότητα ένταξης στην αγορά εργασίας.Η Τουρκία καλείται να καταγράφει τους πρόσφυγες και να τους εφοδιάζει με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως η Ε.Ε. θα εμβάσει έως και 500 εκατ. ευρώ στην Άγκυρα, ποσό που θα προέλθει κατά το ήμισυ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από τα κράτη-μέλη. Ακόμη η ΕΕ θέλει να στηρίξει την Τουρκία στη μάχη της κατά των διακινητών τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Για τη βελτίωση των όρων φύλαξης των συνόρων προβλέπεται να δοθεί και χρηματική ενίσχυση στην Άγκυρα. Η Τουρκία καλείται να δέχεται ταχύτερα πίσω στο έδαφός της μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται και να στηρίζει την ΕΕ στη διαδικασία επαναπροώθησής τους σε άλλες χώρες.