Στο Λας Βέγκας μεταβαίνει ο Τραμπ μετά την ένοπλη επίθεση

Στο Λας Βέγκας μεταβαίνει ο Τραμπ μετά την ένοπλη επίθεση
|
Open Image Modal
shutterstock

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα το Λας Βέγκας σε μια προσπάθεια να παρηγορήσει τους πολίτες της πόλης έπειτα από την πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις τραγικές συνέπειες της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Είναι ένα φοβερό γεγονός», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους που βρίσκονται επί του προεδρικού αεροσκάφους την Τρίτη, «Είναι πραγματικό φοβερό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει εάν ο δράστης της σφαγής στο Λας Βέγκας, ο Στίβεν Πάντοκ, ανήκε πράγματι στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όπως υποστήριξε η τζιχαντιστική οργάνωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση, όπως ο ίδιος διευκρίνισε σε δηλώσεις του την Τρίτη.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους για τη φερόμενη σχέση του δράστη της χειρότερης σφαγής στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ (59 νεκροί, άλλοι 500 και πλέον τραυματίες) με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ο Τραμπ απάντησε: «δεν έχω ιδέα».

Στο Λας Βέγκας ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με συγγενείς και φίλους των θυμάτων, ενώ θα επισκεφθεί και τραυματίες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Μικρό ιστορικό

Ο Στίβεν Πάντοκ, ένας 64χρονος συνταξιούχος χωρίς ποινικό μητρώο, έχει ταυτοποιηθεί ως ο δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ, πυροβολώντας από το παράθυρο του δωματίου του που βρισκόταν στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με τις αρχές, 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν όταν ο Πάντοκ άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει ένα φεστιβάλ μουσικής κάντρι. Προς το παρόν το κίνητρο του δράστη δεν είναι γνωστό.

Εφτασε στη χώρα η Μαριλού Ντάνλεϊ, σύντροφος του Στίβεν Πάντοκ

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η σύντροφος του Στίβεν Πάντοκ, επέστρεψε σήμερα στις ΗΠΑ από τις Φιλιππίνες, όπου οι αρχές ερευνούν τις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες έλαβε 100.000 δολάρια από τον δράστη.

Η Μαριλού Ντάνλεϊ, 62 ετών, ξεκίνησε χθες Τρίτη το βράδυ από τη Μανίλα και έφτασε σήμερα στο Λος Άντζελες.

Μόλις έφτασε την περίμεναν πράκτορες του FBI, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, καθώς οι αρχές των ΗΠΑ την θεωρούν «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στην έρευνα που διεξάγεται για τα κίνητρα του Πάντοκ. Ωστόσο δεν είναι υπό κράτηση και μπορεί να κινείται ελεύθερα.

Η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών των Φιλιππίνων (NBI), το αντίστοιχο του FBI, ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί ερευνητές της ζήτησαν βοήθεια για να εντοπίσουν την Ντάνλεϊ.

Παράλληλα η NBI ερευνά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ντάνλεϊ έφτασε στις Φιλιππίνες τον προηγούμενο μήνα και ότι ο Πάντοκ είχε καταθέσει στον λογαριασμό της 100.000 δολάρια.

Η Μαριλού Ντάνλεϊ είναι Αυστραλή πολίτης, σύμφωνα με την Καμπέρα. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ πριν 20 χρόνια για να εργαστεί σε καζίνο.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ταυτότητά της χρησιμοποιήθηκε για να γίνει κράτηση στο ξενοδοχείο» Mandalay Bay, από το δωμάτιο του οποίου ο Πάντοκ σκόρπισε τον θάνατο την Κυριακή το βράδυ, δήλωσε χθες Τρίτη η Τζούλι Μπίσοπ, η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών.

«Η Αυστραλία θα στηρίξει την έρευνα των αμερικανικών αρχών όσο καλύτερα μπορεί, όμως δεν είχαμε άμεση επαφή με τη Μαριλού Ντάνλεϊ», πρόσθεσε.

Συζήτηση για την οπλοκατοχή

Η επίθεση στο Λας Βέγκας έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο, τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και σε όλες τις ΗΠΑ, το ζήτημα της οπλοκατοχής και του αν μια πιο αυστηρή νομοθεσία θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την τραγωδία αυτή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν το Κογκρέσο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να απαντήσουν στην έκκληση των Δημοκρατικών για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για την οπλοκατοχή, αν και μοιάζει να καθυστερεί η νομοθεσία που θα καθιστούσε πιο εύκολη την αγορά σιγαστήρων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι ο Τραμπ εμφανίστηκε υπέρ της αμφιλεγόμενης Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, ενώ υποστηρίχθηκε και από την οργάνωση NRA που τάσσεται υπέρ της οπλοκατοχής.

Όταν ρωτήθηκε χθες αν έχει έρθει η ώρα να συζητηθεί το θέμα της επιβολής αυστηρότερων μέτρων για την οπλοκατοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ίσως θα γίνει αυτό. Όμως όχι τώρα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)