200 χρόνια από την μεγαλειώδη μάχη του Βατερλώ που άλλαξε το ρου της ιστορίας

200 χρόνια από την μεγαλειώδη μάχη του Βατερλώ που άλλαξε το ρου της ιστορίας
|
Open Image Modal
Actors play a symbolic scene during the official Belgian ceremony to commemorate the bicentenary of the battle of Waterloo at the Lion's Mound in Braine-l'Alleud, near Waterloo, Belgium on Thursday, June 18, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool)
ASSOCIATED PRESS

Διακόσια χρόνια μετά τη μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και το φρικτό μακελειό στο πεδίο της μάχης, οι Ευρωπαίοι ξανασυναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Βατερλώ, κοντά στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά όμως για να διατρανώσουν την ενότητά τους, παρά την απουσία των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

"Βατερλώ, η παραφροσύνη και το μεγαλείο. Η φρίκη και η μεγαλοφυία. Η τραγωδία και κατόπιν η ελπίδα", δήλωσε κατά την επίσημη τελετή ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. "Στην πραγματικότητα, αντί για τη μάχη σήμερα θέλω να γιορτάσω τη συμφιλίωση" πρόσθεσε. "Το Βατερλώ συμβολίζει τη διαδικασία με την οποία οι εχθρικές δυνάμεις συγκρούονται με μανία και δημιουργούν ένα τραγικό σοκ. Και αυτό το σοκ, το τόσο βίαιο, αργότερα ήταν αυτό που κατέστησε δυνατή μια ευρύτερη ενότητα και μια σταθερότερη αρμονία. Αυτή η πραγματικότητα, είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο", συνέχισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

"Αυτό που τιμάμε σήμερα είναι το μήνυμα της ειρήνης, της αρμονίας και της σύμπνοιας", κατέληξε ο Μισέλ.

Open Image Modal

Η τελετή διεξήχθη στη βάση του περίφημου αγάλματος του λέοντα που έχει ανεγερθεί στο πεδίο της μάχης, την ώρα ακριβώς που πριν από 200 χρόνια ο Ναπολέοντας εξαπέλυσε την επίθεσή του εναντίον των αγγλοολλανδικών δυνάμεων υπό την ηγεσία του Δούκα του Ουέλινγκτον.

Τη βασίλισσα Ελισάβετ εκπροσώπησε στην τελετή ο δούκας του Κεντ και εξάδελφός της Έντουαρντ ενώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέστη ο Επίτροπος Φρανς Τίμερμανς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εκπροσωπήθηκαν από τους πρεσβευτές των χωρών τους.

"Μας επικρίνουν, όπως άκουγα, γιατί δεν βρισκόμαστε εκεί, ο πρόεδρος και εγώ" για "να κλάψουμε γοερά για αυτό που έπαθε η χώρα μας" ειρωνεύτηκε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε μια παρέκβαση μιας ομιλίας του που ήταν αφιερωμένη στην ψηφιακή εποχή. "Ας αποφύγουμε λοιπόν το Βατερλώ!" χαριτολόγησε επιστρέφοντας στις προτάσεις που εισηγείται η γαλλική κυβέρνηση για τη λειτουργία του Ίντερνετ, ως απόδειξη ότι το όνομα της κωμόπολης στα νότια των Βρυξελλών έχει γίνει συνώνυμο της ήττας της Γαλλίας.

Open Image Modal

"Η ιστορία βρίσκεται πίσω μας. Κι έπειτα, δεν ήταν μια νίκη", παραδέχτηκε ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Το Παρίσι δεν είχε εκτιμήσει καθόλου το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες το Βέλγιο αποφάσισε να κόψει ένα αναμνηστικό νόμισμα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο αιώνων από την ήττα της Γαλλίας στο Βατερλώ.

"Δεν αντιμετωπίζουμε καμία δυσκολία να συμμεριστούμε την ίδια πεποίθηση. Τα οφέλη της ειρήνης είναι πολύ πιο δημιουργικά από αυτά του πολέμου" τόνισαν πάντως στην κοινή ανακοίνωσή τους οι τέσσερις απόγονοι των "πρωταγωνιστών" της μάχης. Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ --ο πρόγονός του, ο πρίγκιπας της Οράγης, τραυματίστηκε στο Βατερλώ-- ο Άρθουρ Γουέλσλι, γιος του 9ου Δούκα του Ουέλινγκτον, ο πρίγκιπας Νικόλαους Μπλίχερ φον Βάλστατ, απόγονος του επικεφαλής των πρωσικών δυνάμεων και ο πρίγκιπας Ζαν-Κριστόφ Ναπολεόν Μποναπάρτ, απόγονος ενός αδελφού του Μεγάλου Ναπολέοντα, κατέθεσαν τέσσερις κορδέλες στα χρώματα των λάβαρων του 1815 (πορτοκαλί, κόκκινο, μαύρο και γαλάζιο). Κατόπιν, συμβολίζοντας την ενότητά τους, τοποθέτησαν τα χέρια τους πάνω σε ένα κανόνι υπό το βλέμμα του βασιλιά του Βελγίου Φιλίππου.

Η μάχη του Βατερλώ διεξήχθη μετά την επιστροφή του Ναπολέοντα από την εξορία του στο νησί Έλβα, την άνοιξη του 1815. Ο γαλλικός στρατός ανασυγκροτήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες και κατά την εκστρατεία του στο Βέλγιου αριθμούσε περισσότερους από 93.000 άνδρες. Στο Βατερλώ, επί δέκα ώρες, οι Γάλλοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις συμμαχικές δυνάμεις (βρετανικές, γερμανικές και ολλανδοβελγικές) του Ουέλινγκτον και τους Πρώσους του στρατάρχη Μπλίχερ --συνολικά περίπου 125.000 άνδρες.

Open Image Modal

Η μάχη έληξε με τη νίκη των συμμάχων και τη φυγή του Ναπολέοντα στο Παρίσι. Ο αυτοκράτορας παραιτήθηκε στις 22 Ιουνίου και πέθανε αιχμάλωτος των Άγγλων στις 5 Μαΐου 1821 στην Αγία Ελένη.

Απόψε στο Βατερλώ θα παρουσιαστεί ένα θέμα "Ήχου και Φωτός" εμπνευσμένο από το ποίημα "Εξιλέωση" του Βίκτωρος Ουγκώ. Αύριο και το Σάββατο περισσότεροι από 5.000 άνδρες με στολές εποχής, 360 άλογα και 100 κανόνια θα αναπαραστήσουν σημαντικές στιγμές της μάχης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- --