Η γέννηση του Θεανθρώπου ως γνωστόν είναι μια από μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Όμως αυτό που πολλοί άνθρωποι δε ξέρουν είναι ότι ο Ιησούς αναγνωρίζεται από το Ισλάμ και έχει ιδιαίτερη θέση στο Κοράνι όπως και η μητέρα του η Παναγία.
O ιστότοπος Vox με αφορμή τον εορτασμό της γεννήσεως του Χριστού παραθέτει έξι στοιχεία αναφορικά με τον Ιησού και τη μητέρα του και τη σχέση που Αυτοί έχουν με το Ισλάμ:
1. Τόσο ο Ιησούς όσο και η Μαρία, η μητέρα του, καθώς και ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρονται στο Κοράνι ( το ίδιο ισχύει και για τον Αδάμ, τον Νώα, τον Αβραάμ, τον Μωυσή και πολλές άλλες βιβλικές φιγούρες).
2. Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Ιησούς (Ίσα όπως αποκαλείται στα αραβικά) ήταν ένας προφήτης του Θεού, γεννήθηκε από μια παρθένα (την Μαρία) και θα επιστρέψει στη Γη πριν την Ημέρα της Κρίσεως για να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και να πατάξει τον αντίχριστο.
3. Για την Μαρία (Μαριάμ στα αραβικά) αφιερώνεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο Κοράνι(πρόκειται για το 19ο το οποίο είναι ονομασμένο κατά αυτήν). Θεωρείται η πιο ενάρετη γυναίκα στο Ισλάμ και είναι η μοναδική γυναίκα στην οποία γίνεται αναφορά στο ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το όνομά της αναφέρεται περισσότερες φορές απ΄ότι στην Καινή Διαθήκη.
4. Κάθε φορά που οι Μουσουλμάνοι εκφέρουν το όνομα του Ιησού, όπως άλλωστε κάνουν και για τον Μωάμεθ και τα υπόλοιπα ιερά ονόματα της θρησκείας τους, το συνοδεύουν με την εξής φράση: «Να είναι ευλογημένος».
5. Επίσης οι Μουσουλμάνοι παραδέχονται ότι ο Ιησούς πραγματοποίησε θαύματα. Στο Κοράνι ο Ιησούς εμφανίζεται να γιατρεύει τυφλούς, λεπρούς, να ανασταίνει νεκρούς ακόμη και να δίνει ζωή σε πουλιά που ήταν φτιαγμένα από πηλό.
6. Το πρώτο θαύμα του Ιησού συμβαίνει με τη γέννησή του καθώς ακόμη και εάν ήταν νεογέννητο βρέφος μίλησε και διακήρυξε πως είναι προφήτης του Θεού:
«Και να διηγηθείς στο Βιβλίο (το Κοράνιο) (την ιστορία) της Μαριάμ, όταν αποσυρθεί από την οικογένειά της σε ένα τόπο στα Ανατολικά. Είχε τοποθετήσει ένα προπέτασμα (για να προφυλάξει τον εαυτό της) από αυτούς. Τότε στείλαμε σε αυτήν το πνεύμα μας ( έναν άγγελο) που παρουσιάστηκε μπροστά της σαν ένα τέλειο ανθρώπινο πλάσμα. Μαριάμ 19:16-17 ».
Και αυτή είπε: «Πως θα έχω γιο, εφόσον κανένα ανθρώπινο πλάσμα δε με έχει αγγίξει, κι ούτε είμαι ακόλαστη;» .
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ απάντησε: Έτσι (θα γίνει), είπε ο Κύριός σου, αυτό για Μένα είναι εύκολο. Και (επιθυμία Μας είναι) να τον προσδιορίσουμε σαν ένα Θεϊκό Σημείο για τους ανθρώπους και Έλεος από Μας. Είναι μια υπόθεση που (έτσι) έχει θεσπιστεί. Έτσι τον σήκωσε (στην κοιλιά της) συνέλαβε και αποσύρθηκε μαζί του σε ένα απόμακρο μέρος».
«Και την οδήγησαν οι πόνοι του τοκετού στον κορμό μιας χουρμαδιάς, και είπε ( μέσα στην αγωνία της): Αλίμονό μου! Μακάρι να πέθαινα πριν από αυτό και να ήμουν ένα πράγμα ξεχασμένο κι αόρατο. Αλλά (μια φωνή) την κάλεσε από κάτω της( από την χουρμαδιά) Μην λυπάσαι! Γιατί ο Κύριός σου έχει προβλέψει ένα ποταμάκι κάτω από σένα. Και κούνησε προς τη μεριά σου τον κορμό της χουρμαδιάς, και θα πέσουν πάνω σου φρέσκοι ώριμοι χουρμάδες. Και έτσι τρώγε και πίνε και δρόσισε το μάτι ( σου να ησυχάσεις), κι αν δεις κανένα ανθρώπινο πλάσμα (και σε ρωτάει) να του πεις: Έχω πραγματικά, υποσχεθεί νηστεία στο Φιλεύσπλαχνο (Αλλάχ) αυτή τη μέρα δε θα μιλήσω με κανέναν άνθρωπο. Μαριάμ 19:23-26 » μεταφράζει από το Κοράνι στα ελληνικά το islam.gr και η αφήγηση συνεχίζεται: «Τέλος ήρθε μαζί ( με το μωρό της) στη γενιά της σηκώνοντάς το (στα χέρια της). Κι (εκείνοι) είπαν: Ω! Μαριάμ! Πραγματικά έφερες ένα καταπληκτικό πράγμα. Ω! Αδερφή του Ααρών! Ο πατέρας σου δεν ήταν ένας άνδρας του πονηρού, Μαριάμ κι ούτε η μητέρα σου μια γυναίκα ακόλαστη...».
Επίσης ο Γαβριήλ λέει για τον Ιησού: «Θα μιλάει στους ανθρώπους από την παιδική του ηλικία και όταν γίνει ώριμος (άνδρας). Και θα ανήκει στην συντροφιά εκείνων που κάνουν το καλό».
«...Εκείνη όμως έδειξε προς το μωρό. Είπαν: Πως -είναι δυνατό να μιλήσουμε με ένα παιδί που είναι στην κούνια; Είπε (το παιδί): Είμαι στα αλήθεια ένας δούλος του Αλλάχ. Μου έδωσε το Βιβλίο ( την αποκάλυψη) και με έκανε ένα προφήτη. Και με έχει κάνει ευλογημένο οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι και έχει επιτάξει σε μένα την Προσευχή και τη φιλανθρωπία εφόσον βρίσκομαι στη ζωή. Και (Αυτός) με έχει κάνει καλοκάγαθο στη μητέρα μου και όχι υπεροπτικό ή άθλιο. Για αυτό η Ειρήνη είναι πάνω μου κατά την ημέρα, που γεννήθηκα και την ημέρα που θα πεθάνω, και την ημέρα που θα εγερθώ για ( μια άλλη) ζωή. Αυτός ( είναι) ο Ιησούς, ο γιος της Μαριάμ Ο λόγος της αλήθειας που για αυτόν ( μάταια) φιλονικούν. Μαριαμ19:29:34».
Καλά Χριστούγεννα.