Μετά την εξάπλωση του ιού Η1Ν1 έγιναν ευρέως διαδεδομένα στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο, μόνο που με την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότεροι γιατροί προειδοποιούσαν ότι η καθημερινή χρήση τους δεν ωφελεί την υγεία. Ο λόγος για τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και τζελ, τα οποία τελικά απαγορεύτηκαν την Παρασκευή από την αμερικανική αγορά.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) είχε ξεκινήσει έρευνα πάνω στα εν λόγω προϊόντα υγιεινής για να διαπιστώσει κατά πόσο αυτά είναι πιο ικανά να προλαμβάνουν την εξάπλωση μικροοργανισμών σε σχέση με τα συμβατικά σαπούνια. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και τζελ δεν είναι όσο αποτελεσματικά υπόσχονται ότι είναι, ενώ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του FDA, «ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως κάνουν περισσότερο κακό από ότι καλό».
Η απαγόρευση ισχύει για κάθε σαπούνι ή αντισηπτικό που διαθέτει περισσότερα από 19 χημικά συστατικά, ανάμεσα στα οποία είναι και η τρικλοκαρβάνη (που εντοπίζεται κυρίως στα στερεά σαπούνια) και τρικλοσάνη (που εντοπίζεται στα υγρά σαπούνια). Η απαγόρευση δεν επηρεάζει τα μαντηλάκια και αντισηπτικά που έχουν βάση το αλκοόλ, την αποτελεσματικότητα των οποίων διερευνά ο FDA αυτή τη στιγμή.
Η αμερικανική έρευνα πάνω στα αντιβακτηριδιακά προϊόντα ξεκίνησε μετά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι αυτά μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Οι ισχυρισμοί βρήκαν βάση σε έρευνα που διεξήχθη το 2013 και έδειχνε ότι ορισμένα από τα συνήθη χημικά στοιχεία που βρίσκει κανείς στα προϊόντα αυτά δύνανται να δημιουργήσουν ορμονικά προβλήματα ή να κάνουν τον οργανισμό λιγότερο ανεκτικό στα βακτήρια.
Ακόμα, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η τρικλοσάνη αλλάζει συχνά το μικροβίωμα στα έντερα των ανθρώπων και των ζώων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβρύων. Ακόμα, έρευνα που διεξήχθη φέτος έδειξε ότι τα αντισηπτικά σαπούνια συμβάλλουν στην αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, ενώ πέρυσι είχε αποδειχτεί ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά σαπούνια.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απαγορεύσει από τον προηγούμενο καλοκαίρι τη χρήση της τρικλοσάνης σε αντιβακτηριδιακά προϊόντα, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει στην απαγόρευση της πλειοψηφίας των προϊόντων αντισηπτικής χρήσης.