Διεθνής Αμνηστία προς Αυστρία: Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η επιβολή ημερήσιου πλαφόν στις αιτήσεις ασύλου

Διεθνής Αμνηστία προς Αυστρία: Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η επιβολή ημερήσιου πλαφόν στις αιτήσεις ασύλου
Open Image Modal
Afghan refugee women with a baby, rest on a blanket at the transit center for refugees near the northern Macedonian village of Tabanovce, while waiting for a permission to cross the border into Serbia, Monday, Feb. 22, 2016. Hundreds of Afghan refugees were stranded since Saturday at the transit center in Tabanovce in northern Macedonia. Serbia says the decision to block refugees from Afghanistan from passing through the so-called Balkan migrant corridor has been made by Austria and Slovenia. (AP Photo/Boris Grdanoski)
ASSOCIATED PRESS

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Αυστρία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή την επιβολή πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό των αιτήσεων ασύλου, που δέχεται. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι η απόφασή της είναι νόμιμη.

Η Αυστρία προκάλεσε εκνευρισμό στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, ανακοινώνοντας ότι δε θα δέχεται παραπάνω από 80 αιτήσεις χορήγησης ασύλου την ημέρα, μέσω της κεντρικής διόδου μετακίνησης των προσφύγων, από τη Σλοβενία.

“Η Συνθήκη της Γενεύης (για τα δικαιώματα των μεταναστών) δε γνωρίζει τους όρους πλαφόν και όριο αποδοχής αιτήσεων (...) ενώ η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική στην Αυστρία. Παραβιάζουμε τη διεθνή νομοθεσία”, δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Χάιντς Πάτζελτ στο ραδιόφωνο ORF.

Η Αυστρία είναι ο τελευταίος σταθμός στο ταξίδι των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων πριν φτάσουν στη Γερμανία. Δεν υποχωρεί στην κριτική που δέχεται για τους περιορισμούς που έχει θέσει, ενώ ο υπουργός των Εσωτερικών της δήλωσε ότι το πλαφόν για τον ημερήσιο αριθμό αιτήσεων εφαρμόζεται από την Παρασκευή.

Η Βιέννη υποστηρίζει ότι αντιδρά με τον τρόπο αυτό στην έλλειψη αλληλεγγύης που επιδεικνύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αυστρία δέχτηκε 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου το 2015.

“Μία χώρα που μπορεί να υποδεχτεί 2,8 εκατ. τουρίστες το χρόνο, μπορεί να κάνει περισσότερα. Είναι αισχρό ν' αποδέχεσαι τη δέσμευση τήρησης της Συνθήκης της Γενεύης και να σταματάς την εφαρμογή της, με την πρώτη κρίση”, δήλωσε ο Πάτζελτ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βιέννης δήλωσε ότι η εφαρμογή ημερήσιου πλαφόν στην αποδοχή αιτήσεων χορήγησης ασύλου στη συνοριακή γραμμή με τη Σλοβενία “είναι απολύτως νόμιμη.”

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)