Την απόρριψη της αίτησης Λαγού ζήτησε η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, στη νέα σύνθεση που ανέβηκε στην Εδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.
Μετά τη δήλωση αποχής λόγω κωλύματος της προέδρου της σύνθεσης που ορίστηκε να εξετάσει την αίτηση Λαγού, στην Έδρα ανέβηκε άλλη σύνθεση, για να κρίνει τις αιτιάσεις του ευρωβουλευτή κατά του δικαστηρίου της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Τον λόγο έλαβε η εισαγγελέας, η οποία ζήτησε την απόρριψη της αίτησης κρίνοντας ότι είναι «αόριστη και απαράδεκτη». Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου ασκήθηκε καταχρηστικά από τον κριθέντα ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Μετά την απόρριψη της αίτησης τον λόγο έλαβε ο συνήγορος τού Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, που επανέλαβε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών ο εντολέας του.
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις της νομοθετικής εξουσίας στην δικαστική, μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολιτικών αρχηγών, και πώς θεωρεί ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».
Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κ.λπ., αντί να τους διακόπτει καθώς - όπως είπε ο κ. Πλεύρης - το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες.
«Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;»
Ο συνήγορος, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και για αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής. Κλείνοντας την αγόρευση του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες -όπως είπε- και ανέφερε για την μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Βεβαίως να συμπαθήσουμε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, όμως μητέρα είχε και ο Κατσίφας, μητέρες είχαν και τα παιδιά που εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και δεν μιλάει κανένας γι΄αυτά».
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της νέας σύνθεσης, που ορίστηκε αρχικά για να κρίνει την αίτηση, δήλωσε κώλυμα, επειδή ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Τι συμβαίνει όταν ζητείται εξαίρεση της έδρας, όπως έκαναν οι Λαγός - Πλεύρης στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Θάνος Πλεύρης κατά του πατέρα του για την υπεράσπιση του Λαγού
Η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξής: Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση κρίνει εάν το αίτημα είναι «απαράδεκτο» ή όχι.
Εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο, (όπως δηλαδή σε αυτή την περίπτωση) η σύνθεση της έδρας αποσύρεται και σε αυτή ανέβει άλλη σύνθεση. Η τελευταία είναι και αυτή που καλείται να κρίνει το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς, όπως σε αυτή τη περίπτωση, ο Γ. Λαγός. Η εξέλιξη της διαδικασίας κρίνεται μετά την οριστική απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα επτά ηγετικά στελέχη του ναζιστικού μορφώματος, που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.
Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν σε τέσσερις πρώην βουλευτές, καθώς και σε οκτώ κατηγορουμένους.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)