Δίκη Κολωνού: Στόχος να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως το τέλος Μαρτίου

Παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για τις αντιδράσεις έναντι της εισαγγελικής πρότασης.
Open Image Modal
Δίκη για την υπόθεση της μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Με τη θύελλα αντιδράσεων να μην έχει κοπάσει μετά την εισαγγελική πρόταση στη δίκη Κολωνού, βάσει της οποίας κρίθηκε πως ο βασικός κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, δεν πρέπει να παραπεμφθεί για το αδίκημα βιασμού στην 12χρονη, ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία.

Στη συνέχεια της αντίδρασης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για την κριτική, που ασκείται έναντι της εισαγγελικής πρότασης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και θα συνεχιστεί την Τρίτη 19 Μαρτίου.

Στο δίκη, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ολοκλήρωσαν της αγορεύσεις τους οι τρεις δικηγόροι που εκπροσωπούν το κορίτσι ενώ αγόρευσε και ο δικηγόρος υπεράσπισης κατηγορουμένου πακιστανικής καταγωγής για τον οποίον η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του για το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανήλικο που του αποδίδεται.

Όπως αναφερόταν από παράγοντες της δίκης, στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις έως το τέλος Μαρτίου ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η απόφαση για τους 26 κατηγορουμένους που κάθονται στο εδώλιο.

Στόχος, που συνδέεται πριν την έναρξη της λήξης των 18μηνων προσωρινής κράτησης όσων έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο βασικός κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος για τον οποίο το 18μηνο λήγει στις 7 Απριλίου.

 

 

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Όπως έγραψε το dikastiko.gr σε παρέμβαση κατά των αντιδράσεων έναντι της εισαγγελικής πρότασης προχώρησε με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφέροντας σε αυτήν:

“Με αφορμή δημοσιεύματα με απαξιωτικούς τίτλους, αλλά και δηλώσεις δικηγόρων και πολιτικών προσώπων, που στρέφονται σε βάρος εισαγγελικής λειτουργού για το περιεχόμενο της πρότασής της σε δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης, τονίζει ότι η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι πάντοτε σεβαστή, πλην όμως δεν επιτρέπεται, στο βωμό της ικανοποίησης της κοινής γνώμης και του λαϊκού αισθήματος, να υπερβαίνει κάθε μέτρο σεβασμού και ευπρέπειας και να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης και προσβολής του ελεύθερου και ανεξάρτητου φρονήματός τους.

Εκφράζει δε για πολλοστή φορά την ανησυχία της για τις τακτικές λεκτικής βαρβαρότητας σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης, από όπου κι αν προέρχονται, και επισημαίνει ότι πρακτικές αυτού του είδους δεν αρμόζουν σε ένα κράτος δικαίου”.

 

 

Δικηγόρος 12χρονης: “Το παιδί ξαναβιάζεται, περιμένει τη δικαίωσή του”

Στην εισαγγελική πρόταση για αθώωση του Ηλία Μίχου από την κατηγορία του βιασμού αναφέρθηκε και η δικηγόρος της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου μιλώντας στο ΟΡΕΝ και την εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”.

“Το παιδί επαναθυματοποιείται, ξαναβιάζεται αυτή τη φορά, με αυτά. Είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Η μικρή περιμένει την δικαίωσή της, να τιμωρηθούν όλοι όσοι φταίνε, το παιδί έχει πει πως δεν θέλει να πάνε στη φυλακή αθώοι. Να κάνει η δικαιοσύνη την δουλειά της, να βρει ποιοι είναι ένοχοι, για ποιες πράξεις είναι ένοχοι, να καταδικαστούν», επισήμανε.

Αναφερόμενη στην εισαγγελική πρόταση η κυρία Ταραχοπούλου είπε πως “όλη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη, εξοργισμένη, δεν το περίμενε. Το παιδί, το ίδιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει – ακόμα και αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως, που θεωρούμε πως δεν θα την δεχτεί το σώμα των δικαστών και των ενόρκων – πως οι ποινές για τα εγκλήματα που κατηγορείται ο Μίχος και τα οποία έχει παραδεχτεί δεν θα είναι αυστηρές. Το θέμα είναι πως το παιδί έχει περιγράψει ακριβώς πώς έγινε ο βιασμός δηλαδή, σαν να ήξερε το άρθρο του ποινικού κώδικα, τι λέει για τον βιασμό, που είναι προφανές πως δεν το ήξερε”.

Εξοργιστικό χαρακτήρισε η δικηγόρος το “να λέμε πως ένα 11χρονο παιδί είχε επιλέξει να εκδίδεται για να βιοπορίζεται. Δεν είναι δυνατόν να λέγεται αυτό το πράγμα, ούτε μέσα στις δικαστικές αίθουσες, που έχει ειπωθεί, ούτε και δημόσια. Είναι εξωφρενικό, είναι εξοργιστικό, έχει αναστατωθεί όλος ο κόσμος, η ασέλγεια, η αποπλάνηση ενός ανηλίκου παιδιού, είναι το ειδεχθέστερο έγκλημα. Είναι δυνατόν ένα παιδί 11 χρονών να ξέρει τι είναι ‘εκδίδομαι’ και να επιλέγει; Είναι δυνατόν να επιλέξει;”