Dikwe: Γάλλοι κατασκεύασαν πρωτότυπο κυματοθραύστη με σύστημα κυματικής ενέργειας

Ο στόχος είναι να συνδυαστεί η προστασία των λιμανιών ή των ακτών και η παραγωγή ενέργειας.
Open Image Modal
.
IFREMER, OLIVIER DUGORNAY

Ένα πρωτότυπο κυματοθραύστη εξοπλισμένο με σύστημα κυματικής ενέργειας παρουσιάστηκε αυτή την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, κοντά στη Βρέστη από τον κατασκευαστικό όμιλο Legendre, την εταιρεία που ειδικεύεται στις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Geps Techno και την Ifremer.

«Ο στόχος είναι να συνδυαστεί η προστασία του λιμανιού ή των ακτών και η παραγωγή ενέργειας», εξήγησε στο Γαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βανσέντ Λεγεντρε, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του βρετονικού ομίλου Legendre, αναφερόμενος σε «μια παγκόσμια πρωτιά».

Η ιδέα είναι να εξοπλιστεί ένας λιμενοβραχίονας με ένα ταλαντευόμενο κλείστρο για τη μετατροπή της δύναμης των κυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια. Το κλείστρο βοηθά επίσης στην απορρόφηση της δύναμης που παράγεται από την κρούση των κυμάτων.

Open Image Modal
.
'Ifremer et GPES techno

60% της κυματικής ενέργειας

Μετά από δοκιμές, ο κυματοθραύστη «θετικής ενέργειας» που ονομάζεται Dikwe βυθίστηκε για δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας στο λιμάνι της Βρέστης, στη θαλάσσια περιοχή δοκιμών Ifremer, στο Σεντ-Ανεντί Πορτσικ. «Προς το παρόν, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συμπεριφορά στην αντίσταση και στην παραγωγή του πρωτοτύπου», δήλωσε ο Κουεντίν Ενρί, διευθυντής έργου του όμιλου Legendre.

Η υπό δοκιμή συσκευή, η οποία περιλαμβάνει αισθητήρες για τη μέτρηση της δύναμης των κυμάτων, της παραγωγής ενέργειας και της αντίστασης της κατασκευής, υποστηρίζεται από την Ademe και τις περιοχές της Βρετάνης και του Παϊς ντε λα Λουάρ.

Open Image Modal
.
Ifremer, Stéphane Lesbats

Πρώτον, ένα πρωτότυπο κλίμακας 1/15 δοκιμάστηκε στη Βρέστη. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, η συσκευή συλλαμβάνει έως και το 60% της κυματικής ενέργειας.

Το πρωτότυπο που εγκαταστάθηκε στο λιμάνι της Βρέστης, σε κλίμακα 1/4, έχει ύψος και πλάτος σχεδόν 4,5 μέτρα και βάθος 6 μέτρα. Είναι ένα είδος μεταλλικού κουτιού εξοπλισμένο σε μία από τις πλευρές του με ένα ταλαντευόμενο κλείστρο. Το κόστος μελέτης και εγκατάστασης, είναι γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το τρίτο στάδιο του έργου, που έχει προγραμματιστεί για το 2024, θα αποτελείται από τη διενέργεια δοκιμών πλήρους κλίμακας. Το πρωτότυπο ανάχωμα, κατασκευασμένο σε σκυρόδεμα αυτή τη φορά, θα μπορεί στη συνέχεια να παράγει περίπου ένα μεγαβάτ.

«Είναι η πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζω, που θα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κυματοθραύστη που θα ενσωματώνει μια συσκευή ανάκτησης ενέργειας κυματικής ενέργειας», διαβεβαίωσε ο Φρανσουά Χουλιέ, Διευθύνων Σύμβουλος του Γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για την εκμετάλλευση της θάλασσας (Ifremer).