Διπλωματική «διελκυστίνδα» με την Τουρκία

Κλίμα ικανοποίησης φαίνεται να επικρατεί στην κυβέρνηση, ωστόσο Τούρκοι υπουργοί διαβεβαιώνουν πως η Άγκυρα δεν αλλάζει πορεία.
Open Image Modal
.
ΠΝ

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, διαβλέποντας «νευρικότητα» στη συμπεριφορά της Άγκυρας. Ωστόσο, σε επίπεδο δηλώσεων, Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να κινούνται σε ίδιο πλαίσιο όπως και πριν, διαβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα δεν αλλάζει πορεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες ικανοποιημένος: Η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα ικανοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να στέλνει στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου σαφές μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, παρότι διαπίστωσε νευρικότητα στη συμπεριφορά της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο- με το Μέγαρο Μαξίμου να εκτιμά πως υπάρχει απόλυτη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας, η οποία θεωρείται πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στον ΣΚΑΪ το Σάββατο πως «εμείς ζητήσαμε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Την ύψιστη δυνατή  πολιτική καταδίκη αυτών των ενεργειών. Την αναγνώριση ότι η “συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι μια άκυρη “συμφωνία”. Και τρίτο, την πλήρη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτά και τα τρία τα πετύχαμε. Και όταν οι ηγέτες βάζουν την υπογραφή τους σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά ένας ολόκληρος μηχανισμός, από τους υπουργούς μέχρι τις γραφειοκρατικές δομές της Ε.Ε., μπαίνουν  σε κίνηση για να είναι σε ετοιμότητα να εξειδικεύσουν, είτε πλαίσια κυρώσεων είτε άλλες ενέργειες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην προάσπιση των δικαιωμάτων της». Επίσης, σημείωσε πως «είμαστε ψύχραιμοι, ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας, ξέρουμε ότι έχουμε τους συμμάχους μας, ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό θα κάνουμε», ενώ έκανε λόγο για διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας τόσο από τις χώρες της περιοχής, «την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία...δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι  ο κ. Ερντογάν κάνει κάποιες σπασμωδικές κινήσεις».

Επιμένουν οι Τούρκοι

Στο μεταξύ, στην τουρκική πλευρά, στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν πως θα συνεχίσουν την ίδια πορεία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε το Σάββατο πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα «νόμιμα δικαιώματα» και συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνάντησή του με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σαράζ, στη Ντόχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από πλευράς του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίστηκε – πάλι από τη Ντόχα, όπου λαμβάνει χώρα το 19th Doha Forum- πως οι συμφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης (η οποία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, ωστόσο είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με τον LNA του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ τα μνημόνια που υπέγραψε με την Τουρκία απορρίπτονται από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων) βασίζονται στο διεθνές δίκαιο- προσθέτοντας πως οι δύο χώρες «απλά» επιδιώκουν να προστατέψουν τα «νόμιμα δικαιώματά» τους στην περιοχή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, Anadolu, Daily Sabah)