Διπλωματική κρίση Ιταλίας - Τουρκίας μετά τη δήλωση Ντράγκι πως ο Ερντογάν είναι "δικτάτορας"

"Αν ψάχνετε για δικτάτορες, ψάξτε στην ιστορία σας. Δείτε το Μουσολίνι" απαντά η Άγκυρα. Για εξηγήσεις κλήθηκε ο πρέσβης.
|
Open Image Modal
Αφίσα στην Ιταλία μετά την απόφαση της Τουρκίας αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά στη βία κατά των γυναικών.
Stefano Montesi - Corbis via Getty Images

Πυρ ομαδόν δέχεται από την Τούρκια ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετά τη δήλωση του πως ο Ταγίπ Ερνογάν είναι ”δικτάτορας” στο πλαίσιο ευρύτερου σχολιασμού για το sofagate με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον τούρκο πρόεδρο, κατά την επίσημη επίσκεψη της πρώτης στην Άγκυρα. 

Για ”απαράδεκτη δημαγωγική ρητορική” και ”προσβλητικά σχόλια” κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ κάλεσε και τ ον επίσης αργά το βράδυ της Πέμπτης τον πρέσβη της Ιταλίας στη χώραγια να δώσει εξηγήσεις, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Στην ανάρτησή το στο Twitter o Τσαβούσογλου αναφέρει: : «Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη και δημαγωγική ρητορική του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και τα προσβλητικά και ανεξέλεγκτα σχόλιά του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας».

Ακολούθησε σχόλιο από τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους θυμίζοντας στην Ιταλία το φασιστικό παρελθόν της. «Ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».  

 

Ανάλογη δήλωση και από τον αντιπρόεδρο του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος, ακόμη πιο ξεκάθαρος, δήλωσε: «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι». 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτή αναφορικά με το sofagate απάντησε: «Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της Κομιισιόν την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».