Διπλωματική κρίση Γαλλίας - Ιταλίας με αφορμή το μεταναστευτικό

Οργή της Ιταλίας. Πώς ξεκίνησε. Ποιο το παρασκήνιο.
|
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου - Φεβρουάριος 2023 Μακρόν και Μελόνι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Υπήρχαν από τότε προβλήματα.
via Associated Press

Σε σοβαρή κρίση οδηγήθηκαν ή ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας έπειτα από τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν κατά της Μελόνι την οποία παρομοίασε με την Λεπέν και τη χαρακτήρισε ανίκανη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό. Αποτέλεσμα να ακυρωθεί το προγραμματισμένο ταξίδι του Ιταλού ΥΠΕΞ στη Ρώμη και να ξεκινήσει ένας πόλεμος δηλώσεων, ενώ σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση. 

 

Open Image Modal
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Νταρμανέν
via Associated Press

 

Η προσβολή 

Η κρίση ξέσπασε την Πέμπτη 5 Μαΐου όταν ο Νταρμανέν μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC δήλωσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι «ανίκανη να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα» της χώρας της, όπου καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από τη βόρεια Αφρική. Μάλιστα χαρακτήρισε την κυβέρνησή της ακροδεξιά η οποία υποστηρίχθηκε από τους φίλους της Λεπέν. 

Η αντίδραση ήταν άμεση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, να ακυρώνει το ταξίδι του στη Γαλλία, το οποίο ήταν προγραμματισμένο την ίδια ημέρα, και τη συνάντησή του με την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις δηλώσεις Νταρμανέν ως «απαράδεκτες». 

 

 

Περιμένοντας τη συγγνώμη 

Από την πλευρά της η Κολονά, η οποία έμεινε να περιμένει τον ομόλογό της, αιφνιδιασμένη από αυτή την εξέλιξη προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, κάνοντας λόγο για «τον αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ των δύο χωρών και εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να συναντηθεί σύντομα στο Παρίσι με τον Ταγιάνι. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο twitter του επικοινώνησε τα ίδια και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του. 

 

 

Όμως ο Ιταλός ΥΠΕΞ με δηλώσεις του σήμερα Παρασκευή στην εφημερίδα «Il Corriere della Sera» κάλεσε τον Νταρμανέν να ζητήσει συγνώμη.

«Είναι μια απρόκλητη και ανάρμοστη προσβολή εναντίον μας φιλικής χώρας, μιας συμμάχου» και όταν «κάποιος προσβάλλει απρόκλητα έναν άλλον άνθρωπο, το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να ζητήσει συγνώμη», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ. 

Λίγο αργότερα σε τηλεοπτική εμφάνιση χαρακτήρισε τα σχόλια του Νταρμανέν ως «πισώπλατη μαχαιριά» και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από την πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ιταλικό λαό. 

Ηπια συγγνώμη από τη Γαλλία

«Ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε καμία πρόθεση να εξοστρακίσει την Ιταλία με κανέναν τρόπο», διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν στο τηλεοπτικό δίκτυο Cnews, εκφράζοντας την ελπίδα «να μην γίνει πολιτικό ζήτημα». «Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με τους Ιταλούς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και παραδέχθηκε ότι πράγματι η Ιταλία υποδέχεται «τα περισσότερα» σκάφη μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού για την υιοθέτηση κανόνων μετεγκατάστασης» των προσφύγων και των μεταναστών. 

Ο Ταγιάνι φαίνεται να ρίχνει τους τόνους - Όχι όμως ο Σαλβίνι 

 

Open Image Modal
Ο Ταγιάνι
via Associated Press

Μετά και τις δηλώσεις του Βεράν ο Ταγιάνι σε δηλώσεις του στο Rai, σύμφωνα με ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ANSA), σχολίασε πως η τοποθέτηση της γαλλικής κυβέρνησης είναι προς την κατεύθυνση κάποιου που έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος, ότι έχει προσβάλει την ιταλική κυβέρνηση”. 

«Δεν είμαστε μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Εκλεχθήκαμε  με τις ψήφους των μετριοπαθών και συντηρητικών και όχι με αυτές της Λεπέν. Η Τζόρτια Μελόνι είναι πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών...δεν έχουμε σχέση με το κόμμα της Λεπέν» υπογράμμισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ και εκτίμησε ότι οι τοποθετήσεις του Γάλλου υπουργού των εσωτερικών σχετίζονται με τα εσωκομματικά και προεκλογικά σχέδια του τελευταίου. 

«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να διακόψουμε τις σχέσεις με τη Γαλλία, αλλά υπάρχουν συμπεριφορές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορώ να επιτρέψω να προσβάλλουν το έθνος μου» είπε.

Σαλβίνι: Δεν δεχόμαστε μαθήματα

Ωστόσο ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι «δεν θα δεχτεί μαθήματα μετανάστευσης από εκείνους που στέλνουν πίσω στην Ιταλία γυναίκες, παιδιά και άνδρες, ενώ συνεχίζουν να φιλοξενούν δολοφόνους και τρομοκράτες που θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Ιταλία» κάνοντας αναφορά στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γαλλίας να μην εκδώσει στην Ιταλία πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών. 

Η στάση της Κομισιόν

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι η Επιτροπή ποτέ δεν σχολιάζει δηλώσεις που γίνονται μεταξύ κρατών-μελών, ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη για όλα τα κράτη μέλη για ένα εποικοδομητικό διάλογο όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης. 

Η κόντρα έχει παρελθόν 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον Νοέμβρίο του περασμένου έτους Ιταλία και Γαλλία είχαν έρθει και πάλι σε αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό.. Τότε η Ρώμη είχε αρνηθεί τον ελλιμενισμό σε πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée, το οποίο τελικά κατευθύνθηκε στην Τουλόν της Γαλλίας. Αποτέλεσμα ήταν το Παρίσι να παγώσει τα σχέδια για την υποδοχή 3.500 προσφύγων στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης μεταναστών της ΕΕ.

Επίσης μια ακόμη ένταση προέκυψε τον Φεβρουάριο, όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν προσκάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, σε δείπνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Όπως και να έχει η κρίση αυτή ξέσπασε την ώρα που οι υπουργοί των Εξωτερικών Γαλλίας και Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούσαν να οργανώσουν επίσημη επίσκεψη της Μελόνι στο Παρίσι.