Διπλωματικές πηγές: Η Αθήνα προσβλέπει σε ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο

«Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είναι μία μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ και η Ελλάδα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά και από κοντά τις εξελίξεις».
Open Image Modal
Eurokinissi

Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση και στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είναι μία μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ και η Ελλάδα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά και από κοντά τις εξελίξεις.

Σχολιάζοντας την έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Στέιτ Ντιπαρτμεντ, που κάνει λόγο για διαφορά θέσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τον καθορισμό του εναέριου χώρου όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις, διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι οι θέσεις της χώρας μας όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι πάγια.

Τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης, τόνιζαν.

Ανέφεραν, δε, ότι η Ελλάδα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εταίρους της, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για τις τουρικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις, σημειώνοντας ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 368 υπερπτήσεις από 147 την περασμένη χρονιά, που ήταν ήδη αρνητικό ρεκόρ.

«Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας στο πλαίσιο της ενημέρωσης και καλής συνεργασίας με τους εταίρους μας και δινοντάς τους και στατιστικά στοιχεία για τις παραβιάσεις», επεσήμανε διπλωματική πηγή, για να προσθέσει: «Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου τονίζουν ξεκάθαρα ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά, το ενδεχόμενο κυρώσεων είναι στο τραπέζι».

Όσον αφορά το εμπάργκο όπλων και την εξαγωγή συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, όπως τα υποβρύχια στη Γερμανία, είναι κάτι που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τους συνομιλητές του να μη γίνει αυτή η εξαγωγή, καθώς «θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, ενώ δεν οδηγεί μόνο σε αποσταθεροποίηση της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης», υπογράμμιζε διπλωματική πηγή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης των συνομιλιών με την Τουρκία, διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία, ενώ μετά την ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μόα ύφεση των προκλητικών ενεργειών της γείτονος.

 

Το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών

Ο κ. Δένδιας βρίσκεται σε προληπτική καραντίνα από χθες, αλλά είναι καλά στην υγεία του, ενώ και το πρώτο τεστ, στο οποίο υπεβλήθη, είναι αρνητικό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα απέχει με φυσική παρουσία από το γραφείο του.

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει διαδικτυακά σε φόρουμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη θεματική «Ιράν, Τουρκία και ο Αραβικός κόσμος».

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη της Ιαπωνίας, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει διαδικτυακά στην υπουργική τηλεδιάσκεψη της ομάδας «Media Freedom Coalition».

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 17 και 18 Νοεμβρίου, ο κ. Δένδιας θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ταξίδι του στο ΗΑΕ.

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών διαδικτυακά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πρόκειται να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τη Βρετανίδα υφυπουργό Εξωτερικών σήμερα, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου λήγει η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή τελετή παράδοσης-παραλαβής με τη Γερμανία, η οποία είναι η χώρα που ακολουθεί στην προεδρία.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, θα συμμετάσχει διαδικτυακά, τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στην υπουργική διασκεψη με θέμα την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και πίστεως, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία. Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει διαδικτυακά στο φόρουμ της διεθνούς συμμαχίας για τη θρησκευτική ελευθερία, που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ.