Η πρωτοφανής για τα διπλωματικά χρονικά κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί, έφερε «σύννεφα» στις σχέσεις Ελλάδας-Μεγάλης Βρετανίας.
Κυβερνητικές πηγές: «Πολιτικά απρεπής ακύρωση»
Μπορεί το γραφείο του Ρίσι Σούνακ να επικαλέστηκε ως επίσημη δικαιολογία την αλλαγή του προγράμματος του για να ακυρώσει μία συνάντηση που είχε κλείσει μία εβδομάδα πριν για την 28 Νοεμβρίου, όμως συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι αυτή η ενέργεια του Βρετανού Πρωθυπουργού, που δεν συνάδει με τους διπλωματικούς κανόνες, οφείλεται στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και κάνουν λόγο για «πολιτικά απρεπή ακύρωση».
«Ο Σούνακ ακυρώνει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα. Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελγίνεια Μάρμαρα», αναφέρει –μεταξύ άλλων- σε δημοσίευμα του το BBC ενώ σημειώνει ότι «εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι είναι “απογοητευμένος” που η συνάντηση ακυρώθηκε την “11 ώρα”».
Η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε από την Αθήνα για την ακύρωση, μέσω επικοινωνίας του Βρετανού πρέσβη με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού. Μάλιστα αυτό συνέβη την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε στο Λονδίνο τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του για την απόφαση του Ρίσι Σούνακ:
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Το διπλωματικό unfair του Βρετανού πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και στην αναφορά του για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η αναφορά Μητσοτάκη για κλοπή των Γλυπτών
«Δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός το πρωί της Κυριακής 26/11 και είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα τη Μόνα Λίζα για να δείξει τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών και της έκθεσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι θα επιμείνει στις συζητήσεις με τη βρετανική πλευρά και ότι θα ενημέρωνε και τον Βρετανό ομόλογο του.
Μόνο που αυτή η συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών δεν έγινε εξαιτίας της διπλωματικής απρέπειας από τον Ρίσι Σούνακ.