Από το βράδυ της Πέμπτης (16/1) ξεκίνησε ένα διπλωματικό θρίλερ που συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα.
Από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφταρ, την υποδοχή του από τον Νίκο Δένδια, την πρωινή τους συνάντηση και την πιθανότητα αποστολής ελληνικών δυνάμεων στη Λιβύη, μέχρι το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και το τετ α τετ του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Λίβυο στρατάρχη. Και όλα αυτά παραμονές της Διάσκεψης του Βερολίνου, με θέμα τη Λιβύη και την Ελλάδα απούσα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Το πρωί ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Στις δηλώσεις του ο Ελληνας υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Eνθαρρύναμε τον στρατάρχη να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων με την Τουρκία», ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με την συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή, είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».
Οσο για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας στάθηκε στην στάση που περιμένει να κρατήσει η Γερμανία. «Περιμένουμε από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. «Η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Η κοινή ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφη από τον Σάρατζ και την Τουρκία», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
Λίγη ώρα αργότερα και πριν υποδεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή τον Λίβυο στρατάρχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ανγκελα Μέρκελ για το θέμα της Λιβύης. Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί αποστολή επιστολής από το Μαξίμου στην Καγκελαρία για τον γεγονός της απουσίας της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ χθες, Πέμπτη, μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι θα ασκήσει βέτο αν οι όποιες αποφάσεις δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας Μητσοτάκη- Μέρκελ, ενώ αναμένεται και το αποτέλεσμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Λίβυο στρατάρχη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επίσκεψη Χαφταρ στην Αθήνα έχει ανεβάσει κατά πολύ το θερμόμετρο το διπλωματικού «πυρετού» και έχει μπει στο «μικροσκόπιο» Αγκυρας και Βερολίνου.