Διπλωματικός «πυρετός» για τη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ καλούν Ιράν και Ισραήλ

Αναφορές για τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Νετανιάχου και μυστικές συνομιλίες με το Ιράν
Open Image Modal
via Associated Press

«Πυρετός» επαφών λαμβάνει χώρα για να βρεθεί κάποια διέξοδος όσον αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου- την πρώτη εδώ και πάνω από ένα μήνα- προκειμένου να συζητηθούν τα σχέδια περί αντιποίνων στο Ιράν. Παράλληλα, ισραηλινά MME μετέδιδαν πως οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες είχαν αρχίσει μυστικές επαφές με το Ιράν για μια γενικευμένη κατάπαυση πυρός σε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα.

Το Axios μετέδωσε, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, πως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επικοινωνούσε τηλεφωνικά σήμερα Τετάρτη με τον Νετανιάχου για να συζητηθούν τα ισραηλινά σχέδια για πλήγματα σε βάρος του Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνομιλία για να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τους περιορισμούς των ισραηλινών αντιποίνων» είπε, σύμφωνα με το Axios, Αμερικανός αξιωματούχος. Το αμερικανικό ΜΜΕ, επικαλούμενο τον αξιωματούχο, μεταδίδει πως η Ουάσινγκτον επιδιώκει να διασφαλίσει πως το Ισραήλ θα επιτεθεί σε στόχους στο Ιράν που είναι σημαντικοί αλλά παράλληλα θα διασφαλίζεται η αναλογικότητα. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό- σημειώνεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ φέρεται να καθυστέρησε ταξίδι του στην Ουάσινγκτον λόγω απαιτήσεων της τελευταίας στιγμής από τον Νετανιάχου.

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου δεν έχουν μιλήσει εδώ και περίπου 50 ημέρες, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας στην Ουάσινγκτον για τους χειρισμούς Νετανιάχου όσον αφορά στον πόλεμο και αυτό που εκλαμβάνεται ως έλλειψη στρατηγικής για το πώς αυτός θα λάβει τέλος.

Παράλληλα ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε την Τρίτη πως οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες έχουν αρχίσει μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για μια γενικευμένη κατάπαυση πυρός με σκοπό να επέλθει ηρεμία σε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα. Το Κανάλι 12 ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται αυτή τη στιγμή στην εν λόγω πρωτοβουλία, μα ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά με αυτήν. Ο ισραηλινός σταθμός σημείωσε πως είναι ασαφές ακόμα πώς θα επηρεάσουν οι προσπάθειες αυτές τη Λωρίδα της Γάζας, που θεωρείται πιο πολύπλοκη ως μέτωπο επειδή το Ισραήλ σκοπεύει να συνεχίσει να μάχεται ακόμα και μετά από κάποια ενδεχόμενη συμφωνία για τους ομήρους, με στόχο να διασφαλιστεί πως η Χαμάς δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή, και επειδή η ισλαμιστική οργάνωση απαιτεί απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ισραηλινός σταθμός, το Ισραήλ δεν έχει πει ακόμα στις ΗΠΑ ποια είναι η στάση του ως προς την πρωτοβουλία. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση ισχύος, μια κατάπαυση πυρός θα είναι με τους δικούς μας όρους, περιλαμβανομένης απόσυρσης της Χεζμπολάχ πέρα από τον ποταμό Λιτάνι και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών θέσεων της Χεζμπολάχ σε περιοχές κοντά στα σύνορα».

Σημειώνεται ότι η αναφορά αυτή λαμβάνει χώρα καθώς η Χεζμπολάχ φάνηκε να εγκαταλείπει την απαίτηση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα ως όρο για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση υποστήριζε πως θα συνέχιζε τις επιθέσεις με drones και ρουκέτες μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον της συμμάχου της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Times of Israel