Τα απίστευτα «ψυχολογικά» βασανιστήρια σε διπλωμάτη που πέρασε 1.000 μέρες υπό κράτηση στην Κίνα

Ο Michael Kovrig συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα για κατασκοπεία - Τα όσα έζησε στις κινεζικές φυλακές μοιάζουν βγαλμένα από ταινία.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Michael Kovrig, ένας από τους δύο Καναδούς που κρατούνταν στην Κίνα για περισσότερες από 1.000 ημέρες με υποτιθέμενες κατηγορίες κατασκοπείας,  περιγράφει τη φρίκη που πέρασε όταν βρέθηκε στην απομόνωση για έξι μήνες. 

Οι «Michaels», ο Kovrig και ο Michael Spavor ήταν στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ Πεκίνου και Οτάβας που συνεχίζει να επιδεινώνει τις διπλωματικές σχέσεις μέχρι σήμερα.

«Ήταν ψυχολογικά, απολύτως, το πιο εξαντλητικό, οδυνηρό πράγμα που έχω περάσει ποτέ», είπε ο Kovrig στο CBC News στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που αποφυλακίστηκε από την κινεζική φυλακή πριν από τρία χρόνια.

Ο Kovrig είπε ότι πήγαινε στο σπίτι με τη σύντροφό του, η οποία ήταν έξι μηνών έγκυος τότε, από το δείπνο στο Πεκίνο στις 10 Δεκεμβρίου 2018 όταν συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές.

«Ανεβήκαμε μια σκάλα που βρίσκεται μπροστά από την πλατεία έξω από την πολυκατοικία μου», θυμάται ο Kovrig. «Υπάρχουν μια ντουζίνα άντρες με μαύρα με κάμερες πάνω τους, που φωνάζουν στα κινέζικα «Αυτός είναι».

Ο Kovrig, πρώην διπλωμάτης που εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος για το think tank International Crisis Group, συνελήφθη την ίδια στιγμή με τον Spavor, έναν Καναδό σύμβουλο που εργαζόταν στη Βόρεια Κορέα, με φερόμενες κατηγορίες για κατασκοπεία.

Το ζευγάρι μπλέχτηκε σε μια τριετή διπλωματική διαμάχη που ξεκίνησε νωρίτερα τον ίδιο μήνα, όταν οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Meng Wanzhou, την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, στο Βανκούβερ με κατηγορίες απάτης στις ΗΠΑ.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Kovrig και ο Spavor αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα έκδοσης και συμφώνησαν να απελευθερώσουν τη Meng, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα.

Το Πεκίνο αρνιόταν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των συλλήψεων της Meng και των Michaels και είπε ότι ο Kovrig και ο Spavor αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση για λόγους υγείας.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν δημόσια κανένα στοιχείο εναντίον του Spavor ή του Kovrig, ούτε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δίκες τους, οι οποίες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών.

Μετά τη σύλληψή του, ο Kovrig είπε στο CBC News ότι του πέρασαν χειροπέδες, του έδεσαν τα μάτια και τον πέταξαν σε ένα μαύρο SUV και μετά τον πήγαν σε ένα κελί με επένδυση που θα ήταν το σπίτι του για τους επόμενους έξι μήνες.

«Σε εκείνο το σημείο είπαν: ″Έχουμε υποψίες ότι θέτετε σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια της Κίνας. Θα ανακριθείτε″», είπε ο Kovrig.

Ο Kovrig είπε ότι κρατήθηκε στην απομόνωση σε κελί που είχε συνέχεια αναμμένα  φώτα φθορίου για έξι μήνες, κατά παράβαση των προτύπων του ΟΗΕ. Είπε ότι τον ανέκριναν για 6 έως 9 ώρες καθημερινά. Τον έβαζαν σε μια καρέκλα για ώρες και μερικές φορές τον αναγκάζανε να τρώει μόλις τρία μπολ ρύζι την ημέρα.

«Προσπαθούν να εκφοβίσουν και να βασανίσουν, να τρομοκρατήσουν και να σε εξαναγκάσουν να αποδεχτείς την ψεύτικη εκδοχή της πραγματικότητας», είπε ο Kovrig.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι «η Κίνα υποστηρίζει το κράτος δικαίου και οι δικαστικές αρχές της Κίνας χειρίζονται τις υποθέσεις σύμφωνα με το νόμο».

«Τα ψέματα και οι συκοφαντίες δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι (ο Kovrig) διεξήγαγε παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Lin Jian σε καθημερινή ενημέρωση. «Προτρέπουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να σεβαστούν τα γεγονότα και να αναλογιστούν τα δικά τους λάθη».

Ο Kovrig είπε στο CBC ότι έξι μήνες μετά την κράτηση του μεταφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο κελί με παράθυρα από πλεξιγκλάς, το οποίο μοιραζόταν με μια ντουζίνα φυλακισμένους. «Ήταν σαν να μετακινήθηκα από την κόλαση στο κενό», είπε ο Kovrig.

Ο Kovrig και ο Spavor αφέθηκαν ελεύθεροι τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο Kovrig βγήκε από το αεροπλάνο στο Τορόντο και αγκάλιασε τη χωρισμένη σύζυγό του Vina Nadjibulla, η οποία είχε αγωνιστεί ακούραστα για την απελευθέρωσή του.

Γνώρισε επίσης για πρώτη φορά την κόρη του, την οποία γέννησε η σύντροφός του όσο ο Kovrig ήταν στη φυλακή. Περιέγραψε τη συνάντηση ως «το πιο φανταστικό, συγκινητικό συναίσθημα που μπορείς να φανταστείς».

Πηγή: CNN