Το ΔΝΤ «δεν έχει ενδείξεις» πως η Τουρκία θα ζητήσει τη βοήθειά του

Το ΔΝΤ «δεν έχει ενδείξεις» πως η Τουρκία θα ζητήσει τη βοήθειά του
|
Open Image Modal
Yuri Gripas / Reuters

Η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί να εφαρμόσει ορθές οικονομικές πολιτικές για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να μειωθούν οι ανισορροπίες σε μια συγκυρία αναταραχής στις αγορές, επισήμανε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αρνούμενος πάντως πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να του ζητήσει στήριξη, εν μέσω της συνεχιζόμενης διένεξης της τουρκικής με την αμερικανική κυβέρνηση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η συνέχιση της κράτησης του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ωστόσο πως το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία.

«Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση (της Τουρκίας) θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την μακροοικονομική σταθερότητα και να μειώσει τις ανισορροπίες, καθώς και να εγγυηθεί την πλήρη επιχειρησιακή ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας ώστε να μπορεί να εκτελεί την αποστολή της (που είναι) να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών».

Νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος), η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρισκόταν στο επίπεδο 5,98 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Σημειώνεται πως ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Οι φημολογίες περί προσφυγής στο ΔΝΤ και επιβολής capital controls στη χώρα είναι ιδιαίτερα έντονες στον απόηχο της επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον «καταποντισμό» της τουρκικής λίρας.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)