Η αμερικανική οικονομία θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2024, με το ΔΝΤ να αναβαθμίζει τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομία στο 3,1% από 2,9% φέτος με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται σταδιακά.
Παγκοσμίως, το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 6,8% το 2023 σε 5,8% το 2024 και 4,4% το 2025. Στις πιο προηγμένες οικονομίες, ο οργανισμός αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2024 στο 2,6% και τον επόμενο χρόνο θα επιστρέψει στο στόχο του 2%.
Ο συνδυασμός σταθερής ανάπτυξης και πτώσης του πληθωρισμού δημιούργησε ελπίδες για μια λεγόμενη «ήπια προσγείωση» για την παγκόσμια οικονομία – μια επιβράδυνση επαρκής για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, όπως τόνισε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Περιορισμένες οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις των Χούθι
Η πρόβλεψη για τη συνολική παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος (3,2%) ακολουθεί τον μέσο όρο του 3,8% από το 2000 έως το 2019. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό με αποτέλεσμα το υψηλότερο κόστος δανεισμού να επιβραδύνει τις δαπάνες και τις επενδύσεις.
Οι εξελίξεις στην Ερυθρά θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούθι, θα επιφέρουν περιορισμένη οικονομική ζημιά στη ναυτιλία, συμφωνα με τον Γκουρίνχαςπου υποστήριξε ότι προς το παρόν, οι ταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα δεν φαίνεται να είναι «μια σημαντική πηγή αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από την πλευρά της προσφοράς», ο οποίος προέκυψε από πολύ πιο σοβαρές καθυστερήσεις στη ναυτιλία το 2021 και το 2022.
ΗΠΑ και Κίνα βελτιώνουν τις προοπτικές τους
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το ΔΝΤ αναβάθμισε την εκτίμησή του στο 2,1% από το 1,5% για το 2024. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,5% το 2023 μετά από μια απροσδόκητη έκρηξη ανάπτυξης στο τέλος του έτους που τροφοδοτήθηκε από καταναλωτές που ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν παρά τα υψηλά επιτόκια.
Όμως και η κινεζική οικονομία αναβαθμίστηκε από το ΔΝΤ που αναμένει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αναπτυχθεί κατά 4,6% φέτος, από 4,2% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο, αν και η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη του 5,2% που ήταν το 2023. Οι κρατικές δαπάνες βοήθησαν στην αντιστάθμιση της ζημίας από την κατάρρευση της κινεζικής κτηματαγοράς.
«Υπήρχε μεγάλη ανθεκτικότητα σε πολλά, πολλά μέρη του κόσμου», είπε ο Gourinchas, ξεχωρίζοντας τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Ρωσία, η οποία παρέμεινε εκπληκτικά ανθεκτική απέναντι στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Μεγάλες «χαμένες» ΕΕ και Ιαπωνία
Αντίθετα, η μεγάλη χαμένη της χρονιάς ήταν η Ευρώπη που συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγαλη ακρίβεια και υψηλές τιμές στην ενέργεια μη μπορώντας να αντιμετωπίσει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι οι 20 χώρες της Ευρωζώνης θα δουν ανάπτυξη μόλις 0,9% το 2024, οριακά αυξημένη από το 0,5% το 2023, αλλά κάτω από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου για ανάπτυξη 1,2%.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε και τις προοπτικές για την ιαπωνική οικονομία, στο 0,9%, σημειώνοντας πτώση από την ανάπτυξη 1,9% το 2023.
Οι βελτιωμένες προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων, του τέλους των καθυστερήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας των τελευταίων δύο ετών, της εισόδου περισσότερων εργαζομένων στην αγορά εργασίας και των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας μετά το σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου, που σημείωσαν βουτιά 16% το 2023, θα μειωθούν περαιτέρω κατά 2,3% φέτος και κατά 4,8% το 2025.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος οι εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ - Κίνας
Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί ωστόσο να αντιμετωπίζει κινδύνους, όπως η μεγάλη αισιοδοξία των αγορών ότι η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο. Ο Γκουρίνχας εκτιμά ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις στις μετοχές.
Ένας ακόμη κίνδυνος είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, που θα μπορούσαν να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Γκουρίνχας υποστήριξε ότι ορισμένες από τις οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ωφελούν τους Αμερικανούς παραγωγούς τσιπ υπολογιστών και πράσινης τεχνολογίας, θα μπορούσαν να παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί μόλις 3,3% φέτος και 3,6% το 2025, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 4,9%.
Πηγή: Associated Press