Δουλεύουν σαν σκυλιά: Κινέζοι στέλνουν για δουλειά σε καφετέριες τα κατοικίδιά τους

Η ιδέα ξεκίνησε το 2011, ενώ το 2023 η χώρα μετρούσε περισσότερες από 4.000 καφετέριες για γάτες και σκύλους.
Open Image Modal
Wang Yukun via Getty Images

Έναν πρωτότυπο τρόπο να απασχολούν τα κατοικίδιά τους, βρήκαν οι ιδιοκτήτες τους στην Κίνα. Αρκετές καφετέριες σκύλων ή γάτας ζητούν «εργαζομένους», με τα μικρά κατοικίδια να περνούν από κανονική συνέντευξη για μια πρόσληψη σε μια ιδανική θέση εργασίας.

Η Jane Xue έστειλε το κατοικίδιό της στην πρώτη του μέρα στην δουλειά. Ο σκύλος, ένα Samoyed ηλικίας δύο ετών, με το όνομα ΟΚ, θα «εργάζεται» από δω και πέρα σε μια καφετέρια σκύλων, στην περιοχή Fuzhou, στην βορειοδυτική Κίνα.

Open Image Modal
Κοντινή λήψη από ένα σκύλο ράτσας Samoyed.
bpbs2dqp4h / 500px via Getty Images

«Είναι σαν να στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους στο σχολείο», ανέφερε η 27χρονη κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, την ώρα που άφηνε την ΟΚ στην part-time εργασία του.

Η Xue ήθελε ο σκύλος της να βιώσει μια διαφορετική ζωή, μιας και εκείνη με τον σύντροφό της απουσιάζουν συνήθως τα σαββατοκύριακα.

«Το να στέλνεις την ΟΚ στην καφετέρια έχει πολλά πλεονεκτήματα γιατί θα παίζει με άλλα σκυλιά και δεν θα νιώθει τόσο μόνος», είπε.

Open Image Modal
Zhang Peng via Getty Images

Οι καφετέριες κατοικιδίων είναι αρκετά δημοφιλείς στην Κίνα. Επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τα ζώα, επιτρέποντας στους κατόχους της καφετέριας να κάνουν σημαντικές εισπράξεις.

Open Image Modal
urbazon via Getty Images

Συνήθως οι επισκέπτες στις εν λόγω καφετέριες καλούνται να πληρώσουν ένα μικρό αντίτιμο κατά την είσοδό τους στο κατάστημα, που κυμαίνεται από 3.5 έως 7.5 περίπου ευρώ. Εναλλακτικά μπορούν να απολαύσουν σε ένα από τα καταστήματα τον καφέ τους ή ότι άλλο πάρουν.

Η νέα δουλειά του ΟΚ, επιτρέπει στην ιδιοκτήτριά του και στον σύντροφό της να εξοικονομήσουν χρήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα άφηναν όλη μέρα ανοιχτό το κλιματιστικό του σπιτιού, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρο.

Σε μια χώρα όπως η Κίνα, τα κατοικίδια ζώα αναμένονται στο τέλος της χρονιάς να είναι περισσότερα από τα νεογέννητα παιδιά. 

Open Image Modal
Lane Oatey / Blue Jean Images via Getty Images

«Ζητούνται γάτες εργαζόμενοι» είναι η αγγελία ενός καταστήματος. Τέτοιες αγγελίες γίνονται viral το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Ψάχνουμε για υγιείς γάτες, με καλή διάθεση», αναφέρει η αγγελία. 

«Προσφέρουμε ένα σνακ μέσα στην μέρα και 30% έκπτωση για τους φίλους των ιδιοκτητών των κατοικιδίων».

Open Image Modal
Zhang Peng via Getty Images

Σχετικά με τον ΟΚ, η Xue είπε ότι απάντησε σε μερικές αγγελίες για σκύλους και πίστεψε ότι θα είχε πλάκα να στείλει την ΟΚ για δουλειά. Γρήγορα βρήκε μια αγγελία στην Fuzhou και έστειλε μήνυμα στον ιδιοκτήτη. Το επόμενο βήμα ήταν να προετοιμάσει τον σκύλο για την «συνέντευξη».

«Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας τσέκαρε την ΟΚ για μια ώρα περίπου για να δει πως αλληλεπιδρά με τους πελάτες και με τα υπόλοιπα 4 σκυλιά του μαγαζιού», ανέφερε η Xue. Η διαδικασία πήγε καλά και έτσι ο ΟΚ προσλήφθηκε κανονικά.

Η πρώτη καφετέρια γάτας άνοιξε στην Κίνα το 2011, ενώ ο αριθμός παρόμοιων μαγαζιών αυξάνεται κατά 200% κάθε χρόνο έκτοτε. Το 2023 η Κίνα αριθμούσε περισσότερα από 4.000 καφετέριες για γάτες.

Πηγή: CNN