Δολοφονία Μπακάρι Χέντερσον: Οι ποινές για τους 6 κατηγορούμενους

Γιατί οι γονείς του Αμερικάνου εξετάζουν την πιθανότητα προσφυγής στον Άρειο Πάγο.
|
Open Image Modal
Οι γονείς του Μπάκαρι Χέντερσον φτάνουν στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, τον Νοέμβριο του 2018 (Φωτογραφία αρχείου).VIA ASSOCIATED PRESS
via Associated Press

Απογοητευμένη είναι η οικογένεια του Μπακάρι Χέντερσον για τις ποινές που επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας στους έξι κατηγορούμενους για την δολοφονία του Αμερικανού στο Λαγανά Ζακύνθου.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον βασικό και τρεις ακόμα κατηγορούμενους σε 8 χρόνια κάθειρξη, μειώνοντας τις αρχικές ποινές τους. Για δύο ακόμα κατηγορούμενους διατήρησε τις αρχικές ποινές στα 10 χρόνια κάθειρξη και πέντε χρόνια φυλάκισης.

Ο μοναδικός έως σήμερα κρατούμενος για τη δολοφονία του Μπακάρι Χέντερσον που καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτημα απόλυσης με όρους το οποίο θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από δικαστικό συμβούλιο και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτό.

Η οικογένεια των Αμερικανών δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση και μαζί με τον συνήγορο της θα εξετάσουν την πιθανότητα προσφυγής στον Άρειο Πάγο τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα ικανοποίηση εξέφρασαν όλοι οι δικηγόροι που υπερασπίστηκαν τους κατηγορούμενους.

Στο περιθώριο της δίκης, η υπεράσπιση εξέφρασε ενστάσεις και διαμαρτυρίες για την παρουσία εκπροσώπων της αμερικανικής πρεσβείας στη δίκη, γεγονός που ερμήνευσαν ως κίνηση άσκησης πίεσης προς του δικαστές.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

Σε ανακοίνωσή του ο συνήγορος των κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών έσωσε την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και κατοχύρωσε το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών και την εμπιστοσύνη τους προς τους Έλληνες Δικαστές», ενώ έκανε λόγο για μία «υποδειγματική διαδικασία περίπου δύο μηνών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ποινικολόγου:

«Σήμερα, μετά από μια υποδειγματική διαδικασία περίπου δύο μηνών, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών έσωσε την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και κατοχύρωσε το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών και την εμπιστοσύνη τους προς τους Έλληνες Δικαστές.

Με ψήφους 4 έναντι 3 (μειοψήφησαν η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, μία τακτική Δικαστής και ένας ένορκος), το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών απέρριψε την έφεση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, ο οποίος ζήτησε, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του θύματος και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά και της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα την καταδίκη των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και τους καταδίκασε για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

Η κα Πρόεδρος του Δικαστηρίου, μία Τακτική Δικαστής και ένας ένορκος μειοψήφησαν και συμφώνησαν με την γνώμη του Εισαγγελέως της έδρας, ότι δηλαδή οι κατηγορούμενοι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, για το οποίο η προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη, ενώ η προβλεπόμενη ποινή για την θανατηφόρο σωματική βλάβη είναι ποινή καθείρξεως μέχρι 10 έτη.

Οι εντολείς μου, τρεις νεαροί Σέρβοι ηλικίας 18 χρονών, φοιτητές, καταδικάστηκαν σε ποινή καθείρξεως 8 και 9 ετών και είναι ελεύθεροι, γιατί την έχουν ήδη εκτίσει.

Το έγκλημα έγινε στη Ζάκυνθο, στις 07/07/2017, όταν ένας μεθυσμένος Αμερικανός πολίτης σε ένα μπαρ της Ζακύνθου που διασκέδαζαν 150 περίπου Σέρβοι, διαπληκτίστηκε με έναν Σέρβο, ο οποίος διασκέδαζε εκεί μαζί με την κοπέλα του και ακολούθως έσπασε ένα μπουκάλι μπίρας και με αυτό τραυμάτισε τον Σέρβο και δύο νεαρές κοπέλες Σέρβες στο πρόσωπο και στο κεφάλι και ακολούθως είκοσι τουλάχιστον Σέρβοι πολίτες διαφόρων ηλικιών με γροθιές και με κλωτσιές τον τραυμάτισαν σοβαρότατα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Τη δίκη παρακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκειά της εκπρόσωποι της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και υπενθυμίζουμε ότι η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κα Κάμαλα Χάρις, είχε ζητήσει από τον κο Μητσοτάκη να παρακολουθήσει προσωπικά τη δίκη και αυτός δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει».

Η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας 

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας όσον αφορά τη δίκη για την δολοφονία του Αμερικανού Μπακάρι Χέντερσον στο Λαγανά Ζακύνθου. Ένοχοι για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη κρίθηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι και ένοχος για θανατηφόρα σωματική βλάβη ο ένας. 

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι ίδια με την πρωτόδικη, όμως ελήφθη κατά πλειοψηφία σε αντίθεση με την πρωτόδικη που ήταν ομόφωνη. Αυτοί που μειοψήφησαν ήταν η Πρόεδρος, μία δικαστής και ένας ένορκος, οι οποίοι τάχθηκαν με την πρόταση του εισαγγελέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Καταπέλτης ήταν η πρόταση του Εισαγγελέα και για τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη του Μπακάρι Χέντερσον.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού με ενδεχόμενο δόλο.

Η έφεση

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχαν συζητήσει Καμάλα Χάρις και Κυριάκος Μητσοτάκης με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα παράπονα των φτωχών αμερικανών πολιτών- γονιών που βλέπουν να αναβάλλεται εδώ και χρόνια η δίκη και κυρίως να καθυστερεί υπερβολικά.

Η υπόθεση έφτασε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, μετά την έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας ο αντεισαγγελέας Εφετών Πατρών, κατόπιν σχετικής αίτησης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι της οικογένειας Χέντερσον και η οποία είχε γίνει δεκτή για τους επτά από τους εννέα συνολικά κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2018, είχαν κριθεί ένοχοι έξι από τους εννέα κατηγορουμένους για την υπόθεση του θανάτου Μπακάρι Χέντερσον.

Οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι, κατά περίπτωση, για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη, για θανατηφόρα σωματική βλάβη και για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Τρεις άλλοι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί αρχικά ένοχοι για απλή σωματική βλάβη, αλλά τελικά απαλλάχτηκαν της κατηγορίας, λόγω έλλειψης έγκλησης.

Το χρονικό της δολοφονίας 

Ο άτυχος αφροαμερικανός είχε έρθει στη χώρα μας για διακοπές το 2017, και βρέθηκε να διασκεδάζει σε μπαρ στην περιοχή Λαγανά το καλοκαίρι εκείνο, όταν μαζί με άλλον φίλο του ζήτησαν από μία σερβικής καταγωγής θαμώνα του μπαρ να πιούν μαζί ένα ποτό.

Πριν προλάβουν οι δύο νεαροί αφροαμερικανοί να αντιδράσουν, δέχθηκαν, κατά το κατηγορητήριο, σφοδρή επίθεση από θαμώνες σερβικής καταγωγής που διασκέδαζαν επίσης, με αποτέλεσμα ο Μπακάρι Χέντερσον,όπως έχει καταγραφεί και από κάμερα ασφαλείας, να βρει τραγικό θάνατο από λιντσάρισμα, έγκλημα που είχε πέραν των άλλων και καθαρά ρατσιστικά χαρακτηριστικά, γεγονός που προκύπτει από τις ύβρεις των δραστών και τη βιαιότητα του εγκλήματος.

 

Πηγή: dikastiko.gr