Το στίγμα του κινητού τηλεφώνου του 32χρονου Αλβανού, δραπέτη των φυλακών Κασσάνδρας, αποδείχθηκε καθοριστικό για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
Ο 32χρονος ποινικός είναι ο άνδρας που πυροβόλησε τον γνωστό δικηγόρο μέσα στο γραφείο του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, προσπάθησε να βρει κάλυψη και στήριξη για τη διαφυγή του από την Ελλάδα σε καταυλισμούς Ρομά, αρχικά στην Κόριθνο και στη συνέχεια στην Πάτρα. Το περασμένο Σάββατο ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. «έπιασε» συνομιλία του 32χρονου, στην οποία ζητούσε από φίλο του να τον βοηθήσει να φύγει από τη χώρα.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Ο συνεργός του, ηλικίας 30 ετών, είχε διαφύγει αμέσως μετά το έγκλημα στις 18 Οκτωβρίου για την Αλβανία, όπου αναζητείται. Οι δυο εκτελεστές είχαν πάρει εντολές από τρεις έγκλειστους στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι εντολείς του «συμβολαίου εκφοβισμού» επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα μέσα από τη φυλακή σχεδιάζοντας με λεπτομέρεια το «συμβόλαιο» σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου.
Ο Ζαφειρόπουλος, ο οποίος μία ημέρα πριν τη δολοφονία είχε επισκεφτεί στη φυλακή τον πελάτη του Αριστείδη Φλώρο, μπήκε στο στόχαστρο τους όταν οι τρεις έγκλειστοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το Φλώρο, επικεφαλής της Energa, μέσα στον Κορυδαλλό. Ο ένας από τους τρεις ηθικούς αυτουργούς φέρεται ως το άτομο που ανέλαβε να βρει δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι θα έστελναν το μήνυμα εκφοβισμού προς το Ζαφειρόπουλο με στόχο να πάρουν οι έγκλειστοι εντολείς 5.000.000 ευρώ από τον 39χρονο Αριστείδη Φλώρο. Οι τρεις τους θεωρούσαν ότι ο 39χρονος τους οφείλει 100.000 ευρώ για το συμβόλαιο θανάτου που είχαν αναλάβει το 2014 σε βάρος του νομικού εκπροσώπου της «Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», Γιώργου Αντωνόπουλου, τον οποίο είχαν πυροβολήσει στην Πεντέλη. Αποφάσισαν, ωστόσο, ότι θα ζητήσουν τα χρήματά τους με τόκο εκτοξεύοντας το ύψος του ποσού που απαιτούσαν.
Οι δύο Αλβανοί που «στρατολογήθηκαν» έλαβαν προκαταβολή 3.000 ευρώ για να πυροβολήσουν στα πόδια το Ζαφειρόπουλο.
Το ρόλο «αγγελιοφόρου» ανάμεσα στους ηθικούς και τους φυσικούς αυτουργούς ανέλαβε μία γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν οι αστυνομικοί. Η γυναίκα αυτή πήρε τα 3.000 ευρώ από τους ηθικούς αυτουργούς και τα παρέδωσε στους δύο εκτελεστές για να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο εκφοβισμού του δικηγόρου.
Οι δύο εκτελεστές, ηλικίας 32 και 30 ετών, έμεναν σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, όπου βρέθηκε κλητήριο θέσπισμα που αφαιρέθηκε την ημέρα της δολοφονίας από το γραφείο του Ζαφειρόπουλου και αφορούσε στην υπόθεση της Energa. Στο έγγραφο υπήρχε η διεύθυνση κατοικίας του Αριστείδη Φλώρου.
Την ημέρα της δολοφονίας ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν έφερε καμία αντίρρηση στους δύο εκτελεστές και τους έδωσε ότι του ζήτησαν, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τα πυρά. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ήρθαν σε επαφή και με τον Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος τους είπε ότι είχε αντιληφθεί μέσα στο φυλακή ότι κινδυνεύει η ζωή του.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)