Δρ Λεωνίδας Πλατανιάς: Έλληνας, επιστήμονας και αγωνιστής στην τελική μάχη με αντίπαλο τον καρκίνο

O Δρ Λεωνίδας Πλατανιάς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Northwestern University στο Σικάγο, είναι ένα ανήσυχο πνεύμα και ένας ακούραστος μαχητής. Εθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, σε μία από τις δυσκολότερες μάχες όλων των εποχών. Στόχος είναι η τελική νίκη στη μάχη με αντίπαλο τον καρκίνο.
|

O Δρ Λεωνίδας Πλατανιάς είναι ένας από τους Έλληνες που θαυμάζουμε και μας κάνουν υπερήφανους. Δεν είναι μόνο ένας διακεριμένος επιστήμονας, που έχει κερδίσει τον σεβασμό στον χώρο της Ιατρικής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι ένα ανήσυχο πνεύμα και ένας ακούραστος μαχητής, που έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, σε μία από τις δυσκολότερες μάχες όλων των εποχών: Στη μάχη για την τελική νίκη με αντίπαλο τον καρκίνο.

Η Εμυ Λιβανίου ταξίδεψε στο Σικάγο και τον συνάντησε στο ερευνητικό κέντρο του  Northwestern University, όπου ο κύριος Πλατανιάς ηγείται την επιστημονικής έρευνας με συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων και με τελικό στόχο να νικήσουν συγκεκριμένες, θανατηφόρες μορφές της νόσου. 

Οι απαντήσεις που δίνει ο Δρ Λεωνίδας Πλατανιάς μέσα σε λίγα λεπτά, στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, φωτίζουν τα βασικά στοιχεία στην έρευνα για τον καρκίνο. Ενα από αυτά, είναι το γιατι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, ενώ τα αναγνωρίζει. Η απάντησή του είναι αποκαλυπτκή.

“Μην καπνίζετε καθόλου... παίζετε ρώσικη ρουλέτα. Όχι στην κατάχρηση του αλκοόλ, γυμναστική, όχι παχυσαρκία... Οι γυναίκες να κάνουν εξέταση τακτικά στο στήθος, οι άνδρες να κάνουν εξέταση PSA για τον καρκίνο του προστάτη και όλοι να κάνουν κολονοσκόπηση μετά από μία ηλικά, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών τους.”

Open Image Modal
HuffPost Greece

 Εξηγεί ακόμη, γιατί και σε ποιό βαθμό μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση καρδίνου το τσιγάρο, το αλκοόλ, το στρες, η παχυσαρκία και η κληρονομικότητα.

Είναι απλά ερωτήματα, που γίνονται βασανιστικά όταν δυστυχώς αντιμετωπίζει κάποιος από εμάς, ή ένας δικός μας άνθρωπος τη νόσο. Και οι βασικές συμβουλές από ένα τόσο ικανό ερευνητή, αποκτούν πολύ μεγάλη αξία...

 

“- Πότε πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να πούμε ότι η επιστήμη νίκησε τον καρκίνο; - «Ηδη συμβαίνει. Σε πολλές μορφές καρκίνου και λευχαιμίας υπάρχουν φάρμακα που τις μετατρέπουν σε χρόνιες νόσους, ή και τις νικούν οριστικά.»”


Στο ετήσιο γκαλά, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου στο Aon Grand Ballroom, στο Navy Pier του Σικάγο, παραβρέθηκε η «αφρόκρεμα» της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ. Τη διοργάνωση στήριξε το «Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας κατά του Καρκίνου» (Hippocratic Cancer Research Foundation), του οποίου Πρόεδρος είναι η Ελένη Μπούση, μητέρα του ιδιοκτήτη του ΟΦΗ, Μιχάλη Μπούση.

Ενώνοντας τις δυνάμεις της με τον κορυφαίο ογκολόγο Λεωνίδα Πλατανιά και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Northwestern Memorial, για τη μάχη κατά του καρκίνου, η Ελληνοαμερικανική κοινότητα κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 3$ εκατ. δολάρια, μέσα σε μία μόνο βραδιά.

Είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των ασθενών και της επιστημονικής κοινότητας, ότι ένας Ινδός έδωσε 2 εκατομμύρια στην έρευνα, επειδή ο Δρ Πλατανιάς κατάφερε να ξαναδώσει μεγάλες ελπίδες επιβίωσης στον αδελφό του, που έπασχε.