Δράμα: Μια πόλη που αναπνέει η ιστορία κι η τέχνη της φωτογραφίας

Τα φωτογραφικά βραβεία Κύκλωψ που απονεμήθηκαν στον κήπο του υπέροχου Μαρμάρινου Σπιτιού κι η έκθεση «Nelly's» που μετακόμισε στην γειτονική καπναποθήκη το αποδεικνύουν.
Open Image Modal
Αποψη της έκθεσης «Nelly's» που φιλοξενείται στην ανακαινισμένη καπναποθήκη, η οποία συνορεύει με το, επίσης υπέροχα ανακαινισμένο, Μαρμάρινο Σπίτι της Δράμας από την εταιρεία Κύκλωψ
Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Από τα περίφημα πορτρέτα του Θεόδωρου Νικολέρη ως τον φωτογράφο Θεόδωρο Σερβάνη, τον, εβραϊκής καταγωγής J. Anniel αλλά και τον τελευταίο των πλανόδιων φωτογράφων της Δράμας, Νίκο Αμπαρτζή, οι  πρωτοπόροι Δραμινοί φωτογράφοι του 20ου αιώνα «παρέλασαν» μπροστά στα μάτια του κοινού κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής βραδιάς. 

Ο λόγος για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του ιστορικού Μαρμάρινου Σπιτιού - Μουσείο Φωτογραφείο Δράμας, που ανακαινίστηκε με σεβασμό στην 148χρονη ιστορία του στην πιο ειδυλλιακή τοποθεσία της πόλης, στο πάρκο Αγίας Βαρβάρας. Κατά τη διάρκειά της δόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου τα βραβεία Κύκλωψ που απονέμονται κάθε χρόνο ως τιμητική και χρηματική διάκριση σε ανθρώπους που έχουν αναδείξει με το έργο και τη δράση τους τη Δράμα από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας Κύκλωψ.

Open Image Modal
Στιγμιότυπο από την απονομή των βραβείων Κύκλωψ το βράδυ του Σαββάτου στη Δράμα.
Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Πενήντα πέντε φωτογράφοι κατέθεσαν τα 145 έργα τους στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού που ανέδειξε στην πρώτη θέση (με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ) τον Σταύρο Μακρίδη, στην δεύτερη (με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ) την Θένια Ξενίδου και στην τρίτη (με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ) τον Δημήτρη Λεβέντη. 

Open Image Modal
Η Θένια Ξενίδου, περήφανη για τη διάκρισή της.
Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Εκτός, όμως, από την τέχνη της φωτογραφίας, τα βραβεία Κύκλωψ ανέδειξαν και τον καινοτόμο αγρότη – κτηνοτρόφο του νομού Δράμας  (με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ) αλλά και τον διακεκριμένο επιστήμονα με καταγωγή από την Δράμα (με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ). Ο Δημήτρης Μόνιος που εκτρέφει τρεις φυλές με σπάνια χαρακτηριστικά ήταν ο νικητής του πρώτου βραβείου. Πρόκειται για τον μαύρο ελληνικό χοίρο - με καταγωγή 5.500 χρόνων! - την ελληνική βραχυκερατική αγελάδα - που μέχρι το 1946 αποτελούσε το 80% των βοειδών - και τον ελληνικό νεροβούβαλο - που φημολογείται ότι ήρθε από την Ινδία και την δεκαετία του ’70 υπήρχαν 75.000 στη χώρα μας, με τον αριθμό αυτό να μειώνεται σήμερα στους μόλις 5.000.

Ως διακεκριμένος επιστήμονας βραβεύτηκε ο Έλληνας ποιητής της Γενιάς του ’70, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής και πανεπιστημιακός με καταγωγή από τη Δράμα, Νάσος Βαγενάς, ο οποίος παρέλαβε συγκινημένος το βραβείο του. 

Τη σύνθεση του γλυπτού φιλοτέχνησε για λογαριασμό της ΑμΚΕ ο Δραμινός εικαστικός Γιώργος Ταξίδης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο καλλιτέχνης σχεδίασε το βραβείο με σκοπό να αναδείξει ιδιαίτερα τοπικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν τη μοναδικότητα του νομού Δράμας και είναι σήματα κατατεθέντα της.

Open Image Modal
Η «Nelly’s» (κατά κόσμον Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) και το έργο της δεσπόζουν στην πόλη της Δράμας
Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Στην συνέχεια το βήμα ανήκε στην Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της παρουσίασης μέρος της έκθεσης «Nelly’s» σε επιμέλεια της Αλίκης Τσίργιαλου από τους χώρους του Αθηναϊκού Μουσείου της οδού Κουμπάρη στο κτίριο της καπναποθήκης, που συνορεύει με το Μαρμάρινο σπίτι - σημειωτέον, υπήρξε η οικία του γνωστού καπνέμπορα, Ιωάννη Αναστασιάδη - κι αποκαταστάθηκε επίσης από την Κύκλωψ με καλαίσθητη σφραγίδα. 

«Πριν καλά - καλά ολοκληρωθεί η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, ο Αρης Θεοδωρίδης, ”ψυχή” της Κύκλωψ μας έφερε στη Δράμα, μας έδειξε την παλιά καπναποθήκη και το Μαρμάρινο Σπίτι και μας γοήτευσε», είπε η Ειρήνη Γερουλάνου, η οποία θυμήθηκε πόσο πολύ είχε συνδεθεί κι η ίδια με τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη όταν ως μαθήτρια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών εργαζόταν εθελοντικά στα αρχεία του Μουσείου. «Το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη είναι ένα Κέντρο Ερευνας κι Ιστορίας της ελληνικής φωτογραφίας», ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας επίσης ότι η ανταπόκριση του κόσμου στο έργο της «Nelly’s» (που παρουσιάζεται από 1η Σεπτεμβρίου στη Δράμα) είναι μεγαλύτερη από της Αθήνας.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι η «Nelly’s» (κατά κόσμον Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη), υπήρξε από τις σπουδαιότερες φωτογράφους του 20ου αιώνα που άσκησε σημαντική επιρροή στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας. Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Info:

Oι ημέρες λειτουργίας τής έκθεσης στον χώρο της Κύκλωψ στη Δράμα θα είναι κάθε Πέμπτη έως Κυριακή. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι 11 – 14.00 το πρωί και 18.30 – 21.30 το απόγευ­μα. Η είσοδος στην έκθεση είναι χωρίς εισιτήριο χάρη στη χορηγία της ΑμΚΕ Κύκλωψ.