Στη δραματική διαπίστωση ότι τα επίπεδα της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο από ό, τι προβλεπόταν, λόγω της επιτάχυνσης του λιώσιμου των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, κατακήγουν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη.
Η μακροχρόνια αντίληψη που επικρατούσε ήταν ότι η στάθμη στις θάλασσες του κόσμου θα αυξηθεί το πολύ έως ένα μέτρο μέχρι το 2100. Ωστόσο, η νέα έρευνα, που βασίζεται σε γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων, αναφέρει ότι το πραγματικό επίπεδο μπορεί να είναι περίπου το διπλάσιο από αυτό.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτόπιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, λένε οι συντάκτες της έκθεσης.
Πολλές και μεγάλες παράκτιες πόλεις της Γης, καθώς και ολόκληρα νησιωτικά κράτη, θα πρέπει να προετοιμάζονται για την άκρως ανησυχητική πιθανότητα η στάθμη των θαλασσών να ξεπεράσει ακόμη και τα δύο μέτρα, κάτι που υπάρχει πιθανότητα 5% να συμβεί έως το τέλος του αιώνα μας, σύμφωνα με τις νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν «βαριές συνέπειες για την ανθρωπότητα».
Η νέα διεθνής μελέτη θεωρεί ότι αν τελικά μείνουν εκτός ελέγχου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων «αερίων του θερμοκηπίου», καθώς και αν επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, τότε είναι πιθανό να συμβεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ακόμη και μια υπερδιπλάσια άνοδος της στάθμης των υδάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της σχετικής κλιματικής έκθεσης του ΟΗΕ.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή από το 2013 θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά μισό έως ένα μέτρο μέχρι το 2100, μια εκτίμηση που όμως πολλοί επιστήμονες έκτοτε έχουν χαρακτηρίσει πολύ συντηρητική.
Εφιαλτικές συνέπειες
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Μπάμπερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, θεωρούν ότι η άνοδος των υδάτων μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 2,4 μέτρα έως το 2100 και προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει εφιαλτικές συνέπειες για τους παράκτιους οικισμούς.
Περίπου 1,79 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα νερά - μια έκταση όσο η Λιβύη - και έως 187 εκατομμύρια άνθρωποι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Οχι μόνο περιοχές όπως το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές θα απειληθούν, αλλά επίσης μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Σαγκάη.
«Αν δούμε κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα 80 χρόνια, θα πρέπει να αναμένουμε μια κοινωνική κατάρρευση σε κλίμακα αδιανόητη», ανέφερε ο Μπάμπερ. «Πολλά μικρά νησιωτικά κράτη, ιδίως εκείνα του Ειρηνικού, ουσιαστικά θα γίνουν ακατοίκητα. Μιλάμε για μια υπαρξιακή απειλή γι′ αυτές τις χώρες».
«Η κρίση των προσφύγων από τη Συρία είχε ως συνέπεια περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι να έλθουν στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 200 φορές μικρότερος από όσους θα ξεσπιτωθούν από μια άνοδο της θάλασσας κατά δύο μέτρα», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές κατέληξαν στις εκτιμήσεις τους αξιολογώντας τις απόψεις 22 κορυφαίων επιστημόνων για το πώς οι πάγοι της Γης μπορεί να αντιδράσουν στη μελλοντική κλιματική αλλαγή. Συμπέραναν έτσι ότι υπάρχει μια μικρή αλλά όχι αμελητέα πιθανότητα - μία στις 20- η στάθμη των θαλασσών να ανέβει πάνω από δύο μέτρα έως το 2100, αν η άνοδος της θερμοκρασίας έως τότε φθάσει τους πέντε βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (έως σήμερα η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου ένας βαθμός).
«Είναι κάτι όχι πολύ πιθανό, αλλά όχι τελείως απίθανο. Μιλάμε για μια πιθανότητα περίπου 5%», τόνισε ο Μπάμπερ. «Αν σας έλεγα ότι υπάρχει μια πιθανότητα στις 20 να σας πατήσει αυτοκίνητο, αν διασχίζατε το δρόμο, δεν θα τον πλησιάζατε. Ακόμη και μια πιθανότητα της τάξης του 1% σημαίνει ότι μια πλημμύρα που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, είναι κάτι που θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής σας. Νομίζω ότι μια πιθανότητα 5% συνιστά σοβαρό κίνδυνο. Μπορούμε ακόμη να κάνουμε κάποιες επιλογές, αλλά πρέπει να τις κάνουμε πολύ γρήγορα».