DW: Πόσο αξιόμαχος είναι ο γερμανικός στρατός

DW: Πόσο αξιόμαχος είναι ο γερμανικός στρατός
|
Open Image Modal
Michaela Rehle / Reuters

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρόλο που η Γερμανία εξάγει όπλα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί η ίδια η Bundeswehr συχνά δεν βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Εδώ και χρόνια ορισμένα από τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, συχνά λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης. Καλύτερο παράδειγμα είναι το υποβρύχιο U35. Μετά την αβαρία που προέκυψε τον Οκτώβριο και τις αναγκαστικές εργασίες συντήρησης που ακολούθησαν, στις γερμανικές θάλασσες δεν βρίσκεται πλέον κανένα γερμανικό υποβρύχιο. Όλα ανεξαιρέτως βρίσκονται σε ναυπηγεία για συντήρηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ανταλλακτικών.

Στο έδαφος όλα τα Α400Μ

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν πάντοτε επαρκή αποθέματα. Εξαιτίας των περικοπών που έγιναν τα τελευταία χρόνια όμως δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ανταλλακτικά. Οι σχετικές παραγγελίες διαρκούν συνήθως πολύ. Το γεγονός ότι κανένα γερμανικό υποβρύχιο δεν βρίσκεται σήμερα εν πλω έχει άμεσο αντίκτυπο στην εκπαίδευση του πολεμικού ναυτικού, υποστηρίζει εκπρόσωπος. «Δεν μπορείς να εξωραΐσεις την κατάσταση». Τα τρία πρώτα υποβρύχια αναμένεται να διασχίζουν και πάλι τις θάλασσες στα τέλη του 2018.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το A400Μ που θεωρείται το πιο σύγχρονο στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφορών. Υπάρχουν όμως μέρες που κανένα από τα συνολικά 14 που διαθέτει ο γερμανικός στρατός δεν είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τα συχνότερα προβλήματα των A400Μ αφορούν στη συντήρηση. Η Γερμανία έχει παραγγείλει άλλα 53 αεροσκάφη στην Airbus προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλιά μεταφορικά τύπου Transall που μετρούν πάνω από μισό αιώνα ζωής.

Λειτουργικά μόλις τα μισά Leopard 2

Στο πεζικό η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Το Νοέμβριο οι εφημερίδες του ομίλου Funke αποκάλυπταν ότι πάνω από τα μισά τεθωρακισμένα τύπου Leopard 2 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Από τα συνολικά 244 τανκς μόλις 95 είναι λειτουργικά και σε ετοιμότητα χρήσης. Τουλάχιστον 89 έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί αφού δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ανταλλακτικά για να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές. «Στόχος είναι η διαθεσιμότητα των συστημάτων για την καθημερινή χρήση να βρίσκεται στο 70%», αναφέρει εκπρόσωπος της Bundeswehr.

Η διαθεσιμότητα αφορά το κομμάτι εκείνων των οπλικών συστημάτων που είναι όντως διαθέσιμα για τις ένοπλες μονάδες για την εκπαίδευση, ασκήσεις και αποστολές. Για επιχειρησιακή ετοιμότητα γίνεται λόγος όταν τα οπλικά συστήματα λειτουργούν 100%.


Πηγή: dw.com