Μέχρι τον... Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε υπόθεση υπεξαίρεσης που χειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. με «πρωταγωνίστρια» μία 65χρονη, που είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- νύφη αείμνηστου Έλληνα συλλέκτη, ζωγράφου και διπλωμάτη.
Σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή, καθώς σε ανώνυμη καταγγελία άγνωστος υποστήριξε ότι η 65χρονη κατείχε αντικείμενο μεγάλης αξίας, που της το είχε εμπιστευτεί λόγω της ιδιότητας της ως διαχειρίστρια ξένης περιουσίας. Η ίδια συνελήφθη το πρωί της 16ης Ιανουαρίου στο σπίτι της στο Χαλάνδρι. Στην έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι της οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή ιστορικού τέχνης, βρήκαν και κατέσχεσαν 18 πίνακες Ρώσων -κυρίως- καλλιτεχνών, τέσσερα σχέδια ζωγραφικής, ένα τύπωμα και πέντε σκίτσα, δύο έργα ζωγραφικής σε χαρτόνι, ένα φύλλο χάρτου με καλλιγραφική γραφή και 230 τυπώματα από βιβλία ρωσικής προέλευσης.
Έρευνες έγιναν και σε δεύτερη οικία όπου κατασχέθηκαν ακόμη πέντε πίνακες Ρώσων καλλιτεχνών. Τρεις εξ αυτών είναι δημιουργήματα του Ανατόλι Ζβέρεφ, κύριου εκφραστή του ρωσικού εξπρεσιονισμού, η αξία των οποίων είναι τεράστια αφού ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης θεωρείται από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους Ρώσους δημιουργούς.
Η είδηση της σύλληψης της 65χρονης «ταξίδεψε» μέχρι το Κρεμλίνο και για την υπόθεση ενημερώθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, που φέρεται να ζήτησε από τους συνεργάτες του να παρακολουθήσουν στενά την εξέλιξή της.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η 65χρονη οδηγήθηκε στον αρμόδιο ανακριτή και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί. Όλα τα κατασχεθέντα έργα τέχνης ερευνάται εάν βρίσκονταν νόμιμα στην κατοχή της και αναμένεται να αποσταλούν προς εκτίμηση σε αρμόδιους ιστορικούς τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης. Παράλληλα, στην υπόθεση για περαιτέρω διευκρινήσεις θα συμμετάσχει και η Interpol στην οποία θα αποσταλεί φωτογραφικό υλικό των κατασχεθέντων, ώστε να εξακριβωθεί εάν κάποιο από τα έργα ήταν κλεμμένο ή άλλης ιδιοκτησίας.