Η 8χρονη κληρονόμος τεράστιας περιουσίας διαμαντιών έγινε μοναχή σε αυστηρό ινδικό τάγμα (φωτο)

Το τάγμα της θρησκείας Τζαϊν φημίζεται για σκληρές νηστείες. Το 2016 ξέσπασε σάλος όταν πέθανε ένα 13χρονο κορίτσι που έμεινε δυο μήνες μόνο με βραστό νερό.
Open Image Modal
Μοναχές Τζαϊν
Marji Lang via Getty Images

Ένα οκτάχρονο κορίτσι στην Ινδία που επρόκειτο να κληρονομήσει μια περιουσία άνω των 60εκατ. δολαρίων -που είναι και η αξία της εταιρείας εμπορίας διαμαντιών της οικογένειας της- έγινε καλόγρια και εντάχθηκε σε ένα από τα πλέον αυστηρά μοναστικά τάγματα, απαρνούμενο τις κοσμικές χαρές και απολαύσεις. 

Η Ντεβανσί Σανγκχί ήταν μέχρι αυτή την εβδομάδα, κληρονόμος της επιχείρησης κοσμημάτων Sanghvi and Sons της Ινδίας και ζούσε στην πόλη Σουράτ, γνωστή διεθνώς ως Diamond City (Πόλη των Διαμαντιών) για την εξέχουσα θέση της στο παγκόσμιο εμπόριο πολύτιμων λίθων.

Η οικογένειά της, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) είναι επίσης πιστοί της Τζαϊν, μιας αρχαίας ινδικής θρησκείας -με λιγοστούς πλέον πιστούς-που κηρύττει τη μη βία, την αυστηρή χορτοφαγία και την αγάπη για όλα τα πλάσματα.

Αυτή την εβδομάδα, το μικρό κορίτσι τιμήθηκε στο πλαίσιο τετραήμερης τελετής κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε πως εντάσσεται στο μοναστικό τάγμα της Τζαϊν.

Έφτασε μάλιστα στον χώρο τον εκδηλώσεων πάνω σε μια άμαξα που την έσερνε ελέφαντας, σύμφωνα με φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, έφτασε σε έναν ιερό ναό, παρέδωσε τα ακριβά της ρούχα. Ξύρισε το κεφάλι της και παρέλαβε ένα απλό, λευκό ρούχο που φορούν οι μοναχές του τάγματος. 

“H Ντεβανσί δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ τηλεόραση ή ταινίες, δεν έχει πάει σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια”, είπε ένας παρευρισκόμενος στην τελετή της Τετάρτης, προσθέτοντας ότι το κορίτσι είχε τακτική παρουσία στις τελετές στον συγκεκριμένο ναό. 

Το παιδί είναι ένα από τα νεότερα άτομα που πέρασε την τελετή ”ντίκσα” η οποία σηματοδοτεί την απάρνηση όλων των υλικών υπαρχόντων και των εγκόσμιων απολαύσεων και το ”πέρασμα” στο μοναστικό τάγμα.

Οι γονείς της μικρής είπαν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ότι ήθελε πολύ να γίνει καλόγρια.

Λέγεται μάλιστα ότι οι οικογένειες Τζαϊν ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εισέλθουν σε θρησκευτικά τάγματα για να ενισχύσουν την κοινωνική θέση των συγγενών τους.

Η επιχείρηση της οικογένειάς της, που ιδρύθηκε το 1981, έχει καθαρή αξία 5 δισεκατομμυρίων ρουπιών (61 εκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με την ICRA, έναν ινδικό οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο Τζαϊνισμός μετρά περισσότερους από 4 εκατομμύρια πιστούς στην Ινδία, πολλοί εκ των οποίων- όπως η οικογένεια της Ντεβανσί- είναι από εύπορες εμπορικές κοινότητες.

Οι πιστοί, ακολουθούν μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή και ορισμένοι μοναχοί και μοναχές καλύπτουν το στόμα τους με ύφασμα για να μην καταπιούν κατά λάθος έντομα.

 

Η θρησκεία έχει δεχθεί κριτική για ορισμένες από τις τελετουργικές της πρακτικές, ιδιαίτερα για μια παράδοση ακραίων νηστειών μέχρι θανάτου.

Ένα 13χρονο κορίτσι στο Χαϊντεραμπάντ έπεσε σε κώμα και πέθανε το 2016 ενώ έκανε μια δίμηνη νηστεία ως πράξη μετάνοιας, κατά την οποία της επέτρεπαν να πίνει μόνο ζεστό νερό δύο φορές την ημέρα.

Οι γονείς της κατηγορήθηκαν από την αστυνομία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και υπήρξε κοινωνική κατακραυγή καθώς υπήρξαν κατηγορίες πως οι γονείς της τήν είχαν αναγκάσει να νηστέψει.

Πηγή: AFP