Η αδικημένη υπερτροφή που στο 99% των περιπτώσεων καταλήγει στα σκουπίδια

Πέρα από πεντανόστιμη είναι και τρομερά ωφέλιμη. Ας την αξιοποιήσουμε επιτέλους.
Open Image Modal
Westend61 via Getty Images
.

Το καρπούζι, το πεντανόστιμο φρούτο που αποτελείται από 91% νερό, είναι ιδανικό για την ενυδάτωσή μας. Αυτό ωστόσο, είναι κάτι που ήδη γνωρίζαμε.

Πόσοι ωστόσο ξέραμε ότι μπορούμε να φάμε μέχρι και τις φλούδες; Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα του 2020, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecules, οι φλούδες του καρπουζιού είναι βρώσιμες και γεμάτες φυτικές ίνες, αμινοξέα, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις. 

Open Image Modal
Cosmin Ciobanu / 500px via Getty Images

Πώς θα τις απολαύσουμε

Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο οι φλούδες του καρπουζιού μπορούν να λειτουργήσουν ως εξαιρετική γευστική προσθήκη στα σμούθι και τις σαλάτες μας. Για ένα δροσιστικό καλοκαιρινό σμούθι ανακατεύομε τη φλούδα του καρπουζιού με αγγούρι, χυμό λάιμ, λίγο γιαούρτι και άνηθο. Οι φλούδες δένουν εξίσου υπέροχα και με φρούτα όπως οι φράουλες, τα σμέουρα, το μάνγκο και ο ανανάς. 

Επιπλέον μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο ή να τις κάνουμε τουρσί για το πιο καλοκαιρινό τραγανό σνακ.

Αυτοί είναι μερικοί εξαιρετικοί τρόποι να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, να προσθέσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας και παράλληλα να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις.

Απλώς θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε πλύνει καλά τη φλούδα, προκειμένου να αφαιρέσουμε τυχόν ίχνη φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και μικροβίων.

Οι φλούδες του καρπουζιού μπορούν ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτη του 2022, που παρουσιάστηκε στο American-Eurasian Journal of Agricultural and Environmental Sciences, σε σχέση με το εσωτερικό του καρπουζιού, η φλούδα περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και ταυτόχρονα πολύ λιγότερη ζάχαρη.

Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τα επίπεδα της κακής (HDL) χοληστερόλης. 

Η φλούδα διαθέτει επίσης υψηλές δόσεις κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος με αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη θρεπτική ουσία μας προστατεύει από τον καρκίνο, μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου και αυξάνει τη σύνθεση πρωτεϊνών.

Η φλούδα είναι γεμάτη βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Η φλούδα του καρπουζιού είναι πλούσια σε κουμαρίνη, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, λιγνάνες και άλλα αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του καρκίνου. 

Επιπλέον οι φλούδες του αγαπημένου μας φρούτου διαθέτουν υψηλές δόσεις βιταμινών Β6 και C. Η βιταμίνη Β6, προάγει την υγεία της καρδιάς και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Είναι επίσης απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C επίσης υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την καρδιαγγειακή υγεία, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Ακόμη, η φλούδα του καρπουζιού παρέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και άλλων μετάλλων που χρειάζεται το σώμα μας προκειμένου να ρυθμίσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να διαχειριστεί τις νευρικές ώσεις και τις μυϊκές συσπάσεις. 

(Με πληροφορίες από thedailymeal).