Στην επιμήκυνση του χρόνου εκτέλεσης της παραγγελίας – μαμούθ για τα συνολικά 46 αεροσκάφη της Airbus επικεντρώνεται η Aegean, έχοντας ως αδιάσειστο επιχείρημα, το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής, Δ. Γερογιάννης επέμεινε πως η παραγγελία – συνολικής αξίας 5 δις.ευρώ- από το γαλλογερμανικό κολοσσό παραμένει σε ισχύ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η εταιρία εργάζεται, ώστε να επιτύχει τις προσαρμογές και την ευελιξία που απαιτούνται. Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2018 έχει αποδώσει ήδη στo στόλο της Aegean πέντε νέα αεροσκάφη Airbus A320neo, ενώ άλλα 2 αναμένονται εντός των επόμενων μηνών, μεταξύ αυτών και το πρώτο Α321neo.
Το πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών, ωστόσο, προέβλεπε την ολοκλήρωση της συνολικής παραγγελίας έως το τέλος του 2024, διάστημα που μοιάζει πλέον πολύ κοντινό για την χρηματοοικονομική εξυπηρέτηση μιας τέτοιας αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, πως ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης είχε δηλώσει εν μέσω καραντίνας και απαγόρευσης πτήσεων το Μάιο του 2020, πως η επαναφορά για την αγορά των αεροπορικών «δεν μπορεί να υπολογίζεται πριν από διάστημα 2-3 ετών».
Μέσα στο παράξενο καλοκαίρι του 2020, η εταιρία κατάφερε να επαναφέρει το πτητικό της έργο κατά 40%, ενώ προσβλέπει σε αύξηση έως του 50% Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όπως αναφέρθηκε χθες στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Οι παραπάνω επιδόσεις συνάδουν με τα όσα είχε προβλέψει η διοίκηση της εταιρίας στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της χρονιάς. Στο ίδιο πλαίσιο, είχε αναφέρει ότι στόχος για το 2021 είναι το πτητικό έργο να ανέβει στο 75%.
Στο μεταξύ, η διοίκηση της εταιρίας – πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων και την υγειονομική προσαρμογή- παλεύει για τη διατήρηση της ρευστότητας της, ώστε αυτή να αποτελέσει το «μαξιλάρι» που θα της επιτρέψει να περάσει τον σκόπελο.
Η εταιρία ασφαλώς έγραψε ζημιές της τάξης των 26-28 εκατ.ευρώ στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, οπότε τα αεροσκάφη της ήταν καθηλωμένα, ωστόσο κατάφερε να περιορίσει τις μηνιαίες δαπάνες σε επίπεδο κάτω των 40 εκατ.ευρώ μηνιαίως που αρχικώς είχε προυπολογίσει. Έτσι, διατηρεί ταμειακά διαθέσιμα κεφάλαια λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ (ήταν 465 εκατ.ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2020). Σ’αυτή την εξέλιξη βοήθησε αφενός η σημαντική υποχώρηση των τιμών καυσίμων, ενώ επίσης τα κόστη μισθοδοσίας προσαρμόστηκαν στο νέο περιβάλλον, με μερική χρήση του μέτρου αναστολής εργασίας.
Η εταιρία διατηρεί επίσης αχρησιμοποίητα πιστωτικά όρια ύψους 120 εκατ.ευρώ αλλά και την επιπλέον δυνατότητα για δανεισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ που δόθηκε ως δυνατότητα με βάση τις κυβερνητικές ρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση ανά κλάδο όσον αφορά την επίπτωση της πανδημίας που πραγματοποίησε η Grant Thornton, οι μεταφορές (αεροπορικές και ακτοπλοία) αναμένεται να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη μείωση των κερδών (κατά 227%, σε σχέση με το 2019), αλλά η μείωση στις ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται πέριξ των 330 εκατ. ευρώ.