«Η αληθινή ιδιοφυΐα συχνά παρεξηγείται»: Το δεύτερο τρέιλερ του Megalopolis που αποσύρθηκε

Η Lionsgate το ανακάλεσε άρον άρον. Περιλάμβανε (λανθασμένες) αναφορές σε διάσημους κριτικούς που αποδοκίμασαν στο παρελθόν ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόπολα.
|
Open Image Modal
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στο Φεστιβάλ Καννών, 17 Μαΐου 2024, May 17, 2024. (Photo by Scott A Garfitt/Invision/AP, File)
via Associated Press

Το δεύτερο -ιδιαίτερο; εντελώς αυτοαναφορικό;- τρέιλερ της νέας επικής ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Megalopolis», που θα κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 27 Σεπτεμβρίου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης 21 Αυγούστου, αποσύρθηκε άρον άρον λίγες ώρες αργότερα.

«Η Lionsgate αποσύρει αμέσως το τρέιλερ για το ‘Megalopolis’», δήλωσε εκπρόσωπος του στούντιο στο Variety. «Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τους κριτικούς οι οποίοι αναφέρονταν και από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και την American Zoetrope για αυτό το ασυγχώρητο λάθος στη διαδικασία ελέγχου μας.  Τα κάναμε θάλασσα.  Λυπούμαστε».

Το τρέιλερ άνοιγε με κοντινό πλάνο του κεντρικού ήρωα της ιστορίας Cesar Catilina/Άνταμ Ντράιβερ, ενώ αμέσως μετά ακουγόταν η φωνή ενός αφηγητή να λέει «Η αληθινή ιδιοφυΐα συχνά παρεξηγείται».

Ύστερα άρχιζαν να εμφανίζονται χρονολογίες: 1972 (Νονός), 1979 (Αποκάλυψη Τώρα), 1992 (Δράκουλας), μαζί με τίτλους από αρνητικές κριτικές που έχει λάβει ο σκηνοθέτης, οι οποίες αποδίδονταν σε κριτικούς και ΜΜΕ όπου είχαν δημοσιευθεί -από το New Yorker έως τους New York Times. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων ήταν ανακριβείς, καθώς ουδείς μπόρεσε να βρει τα εν λόγω αποσπάσματα από τις κριτικές. 

Μετά η «παρένθεση» έκλεινε και ο φακός επέστρεφε ξανά στον Cesar, δείχνοντας τον να βρίσκεται στην άκρη της προεξοχής ενός πανύψηλου κτιρίου και να σταματάει τον χρόνο (το πλάνο που είχαμε δει στο πρώτο teaser).

Στο σημείο αυτό η φωνή του αφηγητή έλεγε ότι «ένας σκηνοθέτης ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του», ενώ τα πλάνα άρχισαν να πέφτουν με ρυθμό καταιγιστικό, συστήνοντας παράλληλα τους πρωταγωνιστές -Άνταμ Ντράιβερ, Τζιανκάρλο Εσποσίτο, Νάταλι Εμάνουελ, Όμπρεϊ Πλάζα, Σάια ΛαΜπεφ, Γιόν Βόιτ, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τάλια Σάιρ, Λόρενς Φίσμπερν, Κάθριν Χάντερ, Ντάστιν Χόφμαν- για να κλείσει με τη φράση «Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε ακόμη να πετύχουμε, όμως αρκεί ο χρόνος;».

Σύμφωνα με το Variety, το δεύτερο αυτό τρέιλερ, είχε στόχο να παρουσιάσει την τελευταία ταινία του Κόπολα ως ένα έργο τέχνης που θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, όπως τα αριστουργήματά του «Ο Νονός» και «Αποκάλυψη Τώρα».

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, λαμβάνοντας ανάμεικτες κριτικές, παρά το διάρκειας επτά λεπτών χειροκρότημα στο τέλος της προβολής. Υπομονή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Με πληροφορίες από Variety