Η άλλη πλευρά του Einstein: Ψυχρός, άπιστος, ζηλόφθονος και μισογύνης

Νέες αποκαλύψεις για τη ζωή του διάσημου επιστήμονα δείχνουν μια πολύ ανταγωνιστική και επιθετική πλευρά του ως προς την πρώτη του σύζυγο.
Open Image Modal
SCIENCE SOURCE via Getty Images

Ο Albert Einstein θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες στην ιστορία του κόσμου για τη συνεισφορά του στην καλύτερη κατανόηση της φυσικής και των στερεοτυπικών χαρακτηριστικών του εγκεφάλου. Οι έρευνες και μελέτες του Einstein που οδήγησαν σε αυτές τις ανακαλύψεις, ήταν αποτέλεσμα επαφής με ανθρώπους και δυστυχώς αποκαλύφθηκε ότι ο δημοφιλής επιστήμονας συμπεριφερόταν άσχημα στις γυναίκες.

Παντρεύτηκε την Mileva Maric το 1903 και από την πρώτη στιγμή μετά το γάμο, η συμπεριφορά του απέναντί της ήταν απρεπής. Ωστόσο, καθώς η σχέση τους χειροτέρευε και η κατάσταση γενικά έπαιρνε άσχημη τροπή, ο Einstein ζήτησε από τη Maric να ακολουθήσει μια σειρά από περίεργες απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις ήταν ξεκάθαρα μισογυνίστικες και σκληρές.

Open Image Modal
Ho New / Reuters

Ο Einstein παντρεύτηκε τη Maric, αλλά ήδη ήταν «παντρεμένος» με τη δουλειά του

Όταν ο 24χρονος Einstein παντρεύτηκε την 28χρονη Maric, ήταν ένας γάμος που προοριζόταν από την αρχή για δυστυχία. Στην αρχή της σχέσης υπήρχε πολύ πάθος και μοιράζονταν κοινά ενδιαφέροντα όπως την αγάπη τους για τη φυσική. Ωστόσο, ο Einstein πολλές φορές ήταν τόσο απομονωμένος και συχνά αφοσιωμένος στη μελέτη του, που ξεχνούσε την προσωπική του ζωή και συνεπώς την Maric.

Απέκτησαν μια κόρη αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι απέγινε στο παιδί

Οι πρώτες μέρες της σχέσης των Einstein και Maric σηματοδοτήθηκαν από μια μυστηριώδη και τραγική περίπτωση. Το 1902, ένα χρόνο πριν παντρευτούν, η Maric γέννησε ένα εξώγαμο παιδί-ένα κορίτσι που ονομάστηκε Lieserl. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μητέρα του Einstein ήταν εκείνη που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το παιδί, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το παιδί πέθανε σε μικρή ηλικία, όταν ζούσε με τους γονείς της Maric στη Σερβία. Η αλήθεια δεν μαθεύτηκε ποτέ, σίγουρα πάντως η Lieserl δεν έφτασε στην ενηλικίωση.

Ο Einstein απατούσε τη γυναίκα του 

Ενώ η σχέση του Einstein με τη γυναίκα του χαρακτηρίζεται ως παθιασμένη, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και πιστός προς εκείνη. Από την αρχή της σχέσης του, ο επιστήμονας διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με την ξαδέρφη του, την οποία και αργότερα παντρεύτηκε. Όπως φαίνεται όμως, δεν ήταν πιστός ούτε και στη δεύτερη σύζυγό του την Elsa, έχοντας πολλές σχέσεις ενώ ήταν παντρεμένος και μάλιστα χρησιμοποιούσε τη θετή κόρη του να παραδίδει γράμματα σε κάποιες από τις ερωμένες του. Πάντως και στις δυο συζύγους του, μιλούσε ανοιχτά για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.

Οι απαιτήσεις 

Μετά από έναν σύντομο χωρισμό το 1914 με την Maric, ο Einstein έγραψε μια λίστα από όρους που η σύζυγος έπρεπε να ακολουθήσει αν ήθελε εκείνος να επιστρέψει στη σχέση. Οι δυο τους ήθελαν να παραμείνουν στον γάμο λόγω των δυο παιδιών τους, όμως ο Einstein δεν συμβιβαζόταν αν δεν αποδεσμευόταν από μια σειρά καθηκόντων που επιβάρυναν την Maric.

Προσωπική βοηθός η Maric

Κάποιες από τις απαιτήσεις του Einstein μαρτυρούσαν το γεγονός ότι η Maric έπρεπε να έχει το ρόλο της προσωπικής βοηθού του. Η Maric έπρεπε να φροντίζει: «Να είναι καθαρά και τακτοποιημένα τα ρούχα», «να πηγαίνει τα τρία γεύματά του στο υπνοδωμάτιό του», «να είναι καθαρό το υπνοδωμάτιο και το γραφείο του και το γραφείο του να μην χρησιμοποιείται παρά μόνον από τον ίδιο»

Να μην υπάρχει οικειότητα ανάμεσα στο ζευγάρι

Ο Einstein ξεκαθάρισε από την αρχή στη Maric να μην περιμένει στιγμές οικειότητας, είτε σωματικές είτε συναισθηματικές. Η Maric έπρεπε να υπακούει στους κανόνες και να μην προσπαθήσει να τον προσεγγίσει, γιατί διατηρούσε και άλλες σχέσεις και δεν είχε ενδιαφέρον σε εκείνη πλέον.

Η Maric δεν επιτρεπόταν να μιλάει

Ο πρώτος κανόνας στη λίστα ήταν η Maric να μην μιλάει καθόλου στον Einstein και να τον αφήνει μόνο του σε ησυχία, όταν εκείνος το ζητούσε. «Θα σταματάς να μου μιλάς όταν το ζητώ και δεν θα αντιδράς»

Η Maric συμφώνησε στους όρους για χάρη των παιδιών

Η λογική εδώ θα ήταν η Maric να παρατήσει τον Einstein μετά από αυτές τις απαιτήσεις. Αντιθέτως και για χάρη των παιδιών τους, η γυναίκα συμφώνησε να υπακούσει στις απαιτήσεις του Einstein και έτσι οι δυο τους παρέμειναν παντρεμένοι για άλλα πέντε χρόνια, γεγονός που σίγουρα δεν ήταν ευχάριστο για εκείνη. Μπροστά στα παιδιά τους, ο Einstein δεν το διανοούνταν να δέχεται κριτικές από την Maric ή η ίδια να τον κριτικάρει.

Πολλοί πιστεύουν ότι η Maric είχε σημαντική συνεισφορά στα ευρήματά του

Υπάρχει μια μερίδα ιστορικών που πιστεύουν ότι ο Einstein έκρυψε τη συμβολή της Maric στην έρευνά του. Η ίδια υπήρξε μια αξιοσημείωτη φοιτήτρια φυσικής και άνθρωποι του κύκλου τους υποστήριξαν ότι συνέγραψε πολλές από τις θεωρίες του - έως και την θεωρία της σχετικότητας. Μάλιστα, θεωρείται ότι γι′ αυτό δεν ήθελα να του μιλά ή να τον κριτικάρει, καθώς και η ίδια είχε σημαντικές γνώσεις. 

Πηγή: Ranker