Η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για τις οικογένειες που χώρισε ο Τραμπ

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για τις οικογένειες που χώρισε ο Τραμπ
|
Open Image Modal
John Moore via Getty Images

Η πολιτική μηδενικής ανοχής -μέσω της οποίας η κυβέρνηση Τραμπ προέβη στο διαχωρισμό των οικογενειών των μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα με το Μεξικό- επανεξετάστηκε στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, δίνεται το δικαίωμα σε ορισμένους από τους μετανάστες αυτούς να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στις ΗΠΑ μετά από συμβιβασμό στον οποίο οδηγήθηκε η αμερικανική κυβέρνηση.

Με βάση ειδικότερα σχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης κι ενώ η κυβέρνηση δεν προτίθετο αρχικά να επιτρέψει στους γονείς που έχουν απελαθεί να γυρίσουν πίσω, δήλωσε τελικά πως θα εξετάσει μεμονωμένες περιπτώσεις για τη χορήγηση ασύλου σε συγκεκριμένους μετανάστες.

Η συμφωνία, η οποία τώρα πρέπει να εγκριθεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, θα αποτελέσει ίσως ένα βήμα για την ολική καταδίκη της βάναυσης πολιτικής της μηδενικής ανοχής που ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε φέτος προκαλώντας ευρεία καταδίκη. Αν ο συμβιβασμός εφαρμοστεί θα δικαιώσει -τουλάχιστον σε ένα βαθμό- τις εκατοντάδες οικογένειες που αναγκάστηκαν να χωριστούν στα σύνορα αλλά και τις 17 αμερικανικές πολιτείες που νωρίτερα το καλοκαίρι κατέθεσαν αγωγή σε βάρος της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ επιδιώκοντας να μπει τέλος στη «σκληρή και παράνομη», όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική του βίαιου χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, που εισήλθαν στη χώρα από το Μεξικό.

Την Τετάρτη οι New York Times ανέφεραν πως ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους έφτασε τα 12.800, σύμφωνα με στοιχεία που έλαβαν από το Κογκρέσο. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διέσχισαν τα σύνορα μόνα τους χωρίς την οικογένειά τους. Στο μεταξύ δεν έχει γίνει ακόμα σαφές πόσοι άνθρωποι θα μπορέσουν να αιτηθούν άσυλο στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, υπολογίζεται ωστόσο πως ο αριθμός θα ανέρχεται στους 1.000.

Yπενθυμίζουμε πως η πολιτική μηδενικής ανοχής στους μετανάστες στα αμερικανικά σύνορα είχε προκαλέσει - και εξακολουθεί να προκαλεί - την έντονη αντίδραση πολιτικών και πολιτών, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο χωρισμός των ανηλίκων από τις οικογένειές τους, τα βίντεο των νηπίων που κρατούνται σε κλουβιά και τα ηχητικά ντοκουμέντα με παιδιά να κλαίνε σπαρακτικά, προκάλεσαν τεράστια κατακραυγή. Πάνω από 2.600 παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους τις πρώτες μέρες εφαρμογής του προγράμματος.

Το βίντεο που κυκλοφόρησει με ένα παιδάκι να κλαίει, επειδή το χώρισαν από την οικογένεια του, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έφερε σε δύσκολη θέση τους Ρεπουμπλικανούς. Τελικά τότε αποφάσισαν να καταθέσουν σχέδιο νόμου.

Η Σιρίν Σεμπάγια, δικηγόρος της μουσουλμανικής κοινότητας, χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη ως μια σημαντική νίκη για τους γονείς για τους οποίους τόνισε πως τώρα θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.