Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών

Κρίσιμες παραμέτροι του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αποτελούν η διαφάνεια και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Τις τελευταίες μέρες προκλήθηκε έντονος δημόσιος διάλογος γύρω από το ζήτημα της τροπολογίας, που προώθησε η κυβέρνηση προς ψήφιση, σχετικά με τη διαδικασία ανακήρυξης των εκλογικών συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και το εκκολαπτόμενο κόμμα του Κασιδιάρη.

Όταν, ξαφνικά, με το κλείσιμο της Βουλής και λίγες βδομάδες πριν τη συνεδρίαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, προωθείται μία τέτοια τροπολογία, πως την αντιμετωπίζει άραγε ο στοιχειωδώς υποψιασμένος πολίτης, που σκέφτεται με την κοινή λογική; Μάλλον κάπως έτσι. Εάν η κυβέρνηση πίστευε ότι για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή στις εκλογές ενός πολιτικού κόμματος φασιστικού, που πίσω του υποκρύπτεται εγκληματική οργάνωση, δεν θα έπρεπε να κριθεί από τη συνήθη πενταμελή σύνθεση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, αλλά από την ενδεκαμελή ολομέλεια του Τμήματος, η οποία πάντως δεν έχει αρμοδιότητα για κανένα άλλο ζήτημα, γιατί δεν το είχε προβλέψει στην αρχική ρύθμιση, που ψηφίστηκε και το θυμήθηκε τώρα; Μήπως είχε πληροφορίες η κυβέρνηση ότι η πενταμελής σύνθεση του Τμήματος, που θα διαμορφωθεί από το συγκεκριμένο Αντιπρόεδρο, που προεδρεύει του Τμήματος, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκλείσει το κόμμα, που πρόκειται να υποβάλει υποψηφιότητα με αρχηγό τον τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο;

Οι σκέψεις αυτές του υποψιασμένου πολίτη επιβεβαιώθηκαν πλήρως από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου. Αναδείχθηκε έτσι, για πολλοστή φορά δυστυχώς, ένα ακόμα επεισόδιο ανεπίτρεπτης και αντισυνταγματικής παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τραυματίζοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της.

Είναι βέβαια αξιοσημείωτο ότι μία σειρά συνάδελφοι συνταγματολόγοι αποδοκίμασαν την ενέργεια του Αντιπροέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου να καταγγείλει δημόσια τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο του, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με το θεσμικό ρόλο των λειτουργών της Δικαιοσύνης να αντιπαρατίθενται δημόσια με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά διατυπώνουν τη νομική τους άποψη κατά τη λήψη των δικαστικών αποφάσεων.

Η τελευταία αυτή προσέγγιση είναι καταρχήν ορθή. Αν πάντως ο συγκεκριμένος Αντιπρόεδρος του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου συμπεριφερόταν με τον τρόπο αυτό, στην καλύτερη περίπτωση θα διατύπωνε, ενδεχομένως, διότι δεν έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας του υπό κρίση ζητήματος, μειοψηφική ψήφο. Έτσι όμως δεν θα είχε πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τις ανεπίτρεπτες και αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο του και πολύ περισσότερο τα ανταλλάγματα, που του προσφέρθηκαν. 

Είναι αλήθεια βέβαια ότι η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει τις καταγγελίες του Χρήστου Τζανερίκου, αλλά πόσο πιστευτή μπορεί να γίνει; Δεν είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι αρκετοί ανώτατοι δικαστές καταλαμβάνουν θέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές μετά την αφυπηρέτησή τους; Μέχρι σήμερα, δυστυχώς και τα τρία κόμματα, που έχουν ασκήσει εξουσία, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους, δεν έχουν θεσμοθετήσει μία διαφορετική διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, π. χ. από διακομματική επιτροπή με συμμετοχή και εκπροσώπων των φορέων της Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, δεν έχει περάσει πολύς χρόνος, που η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απασχόλησε πάλι έντονα το δημόσιο διάλογο με την απόφαση 1/2023 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τις εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η έκδοση της οποίας σε απρόσμενα εξαιρετικά σύντομο χρόνο, όπως επισήμαναν  οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, είχε περίπου προαναγγελθεί από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ η κυβέρνηση απέφυγε να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που θα επέσυρε σοβαρό πολιτικό κόστος σε βάρος της. 

Εν κατακλείδι, όσο σοβαρή υπόθεση κι αν είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας από τον κίνδυνο αναβίωσης του φασισμού, άλλο τόσο κρίσιμες παραμέτρους του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αποτελούν  η διαφάνεια και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν νοείται οποιαδήποτε έκπτωσή τους για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών. 

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.