Με τα πολιτικά δρώμενα της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή -ή σχεδόν σε αυτή- των media εδώ και μήνες, πολλά είναι τα πρόσωπα που καταφέρνουν να βγουν και πάλι στο προσκήνιο και να γίνουν θέμα συζήτησης, κάνοντάς μας να θυμόμαστε τις στιγμές θριάμβου που αποτελούν τα highlights της πολιτικής τους πορείας.
Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και η νεαρά κυρία Alexandria Ocasio-Cortez, η οποία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 (28-29 ετών τότε) είχε γίνει η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέχθηκε στο Κογκρέσο.
Η Alexandria Ocasio-Cortez ήταν 26 χρονών όσο δούλευε σ’ ένα μπαρ, κάνοντας και σερβίροντας ποτά για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα της. Τότε ήταν γνωστή ως Sandy, και έκανε εντύπωση για το πόσο ευγενική και θετική ήταν. Η Sandy επέστρεψε με άλλη αύρα και αποφασισμένη να βάλει υποψηφιότητα. Με μια αφίσα που θα μπορούσε άνετα να παρερμηνευτεί σαν πόστερ επερχόμενης σειράς στο Netflix, η Ocasio-Cortez κατάφερε να μπει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, 18 μήνες μετά, έγινε στα 29 της η νεότερη σε ηλικία γυναίκα στο Κογκρέσο.
Γεννήθηκε σε καθολική οικογένεια στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας της γεννήθηκε στο Μπρονξ, ενώ η μητέρα της στο Πουέρτο Ρίκο. Η ίδια περιγράφει την οικογένεια της ως ένα αμάλγαμα, λέγοντας πως «Είμαστε μαύροι, είμαστε ιθαγενείς, είμαστε Ισπανοί, είμαστε Ευρωπαίοι».
Ήρθε δεύτερη σε Παγκόσμιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Μηχανικής στον τομέα της Μικροβιολογίας και η έρευνά της εκτιμήθηκε τόσο που το MIT Lincoln Laboratory έδωσε σε έναν μικρό αστεροειδή το όνομά της.
Ενώ βρισκόταν στο κολέγιο, ήταν intern στο γραφείο του δημοκρατικού γερουσιαστή Ted Kennedy, για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και μετανάστευσης. «Ήμουν η μόνη που μιλούσε Ισπανικά και σαν παιδί 19-20 χρονών, όποτε ερχόταν μια κλήση από κάποια κατατρομαγμένη γυναίκα που έψαχνε τον άντρα της που συνελήφθη από τις Αρχές ως παράνομος μετανάστης, έπρεπε εγώ να απαντήσω και να την καθοδηγήσω στο σύστημα».
Αποφοίτησε με επαίνους από το Πανεπιστήμιο Τεχνών και Επιστημών της Βοστόνης, με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Οικονομικά.
Ο πατέρας της πέθανε το 2008 από καρκίνο στους πνεύμονες.
Μετά το κολέγιο επέστρεψε στο Μπρονξ, όπου ξεκίνησε να δουλεύει 18ωρες βάρδιες σαν μπαργούμαν και σερβιτόρα, έτσι ώστε να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα της που καθάριζε σπίτια και οδηγούσε λεωφορείο…
Η 31χρονη Cortez από το Bronx που πριν δυο-δυόμιση χρόνια, ούσα 28 ετών, έγινε το νεότερο μέλος του Κογκρέσου στην ιστορία των ΗΠΑ και σηματοδότησε την αρχή της πορείας με κεντρικό άξονα την πολιτική για την οποία επιθυμεί να λαμβάνει μέριμνα και να εκφράζει την προσωπική της άποψη.
Φτάνοντας όμως στο σήμερα, η υποψήφια των Δημοκρατικών στη 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης κέρδισε το 68-69% των ψήφων κι επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της John Cummings και διατηρεί την έδρα της στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Με τον τρόπο που μιλάει να αποτελεί τρανό παράδειγμα ορθής μόρφωσης -γεγονός που πολλές φορές απουσιάζει από τους ανθρώπους της πολιτικής στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και… παγκοσμίως-, η Cortez έχει παραχωρήσει κατά το παρελθόν πολλές ομιλίες με αφορμή την επικαιρότητα.
Οι περισσότερες από αυτές έχουν καταφέρει να παραμείνουν αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο και θεωρούνται πάντα επίκαιρες, δεδομένου ότι πολλά από τα ζητήματα της Αμερικής δεν έχουν επιλυθεί… Ούσα, πλέον, μια από τις πιο επιδραστικές γυναίκες του σήμερα, βρίσκει πάντα την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις της προς το φύλο της που συνεχώς νιώθει ότι απειλείται και ως ένα σημείο έχει πολύ δίκιο.
Μέσα από τους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media αλλά και τις δημόσιες ομιλίες της, εμβαθύνει με βάση την ουσία των πραγμάτων και εξετάζει διεξοδικά τα ζητήματα που αφορούν στις γυναίκες, στην αντιμετώπισή τους από την κοινωνία και στην ενδυνάμωση αυτών.
Γεννημένη σε μια κοινωνία όπου τα πολιτικά δρώμενα δεν περνούσαν σε καμία περίπτωση από το χέρι των πολιτών, η ίδια ανέδειξε από νωρίς το πάθος της γι’ αυτόν τον τόσο δύσκολο και άκρως απαιτητικό χώρο, με όπλο της την πίστη στις σύγχρονες απόψεις της.
Το όνειρό της να εκλεγεί το στήριξε αποκλειστικά μόνη της, χωρίς δωρεές.
Η καμπάνια της στήθηκε με μαεστρία βασιζόμενη στη face to face επαφή με τους ανθρώπους, οι οποίοι πίστεψαν -και συνεχίζουν να πιστεύουν- στην ήρεμη δύναμή της.
Με μια γρήγορη ματιά στα όλα αυτά που έχει καταφέρει έως σήμερα, η αλήθεια είναι πως βλέπουμε ένα σύγχρονα άνθρωπο που επιθυμεί να «ρίχνει φως».
Τεράστια αμερικανικά και διεθνή περιοδικά και εφημερίδες παρακαλάνε για ένα εξώφυλλο ή μια δήλωση της εδώ και χρόνια.
Δεκάδες γυναίκες πολιτικοί στις ΗΠΑ και όχι μόνο ”κοπιάρουν” κομμάτια από λόγους της και το στυλ που ντύνεται και εκφράζεται. Ελάχιστα ξερουμε για την προσωπική της ζωή και κρατά μακριά από τα ΜΜΕ το σπίτι και την οικογένεια της. Λογικό και σωστά πράττει!
Ιδεολογικά γοητευτική και πολιτικά ωραία γυναίκα. Μπορεί με την στενή πολιτική έννοια να ανήκουμε σε ελαφρώς δεξιότερο σημείο στον ιδεολογικό χάρτη με την νεαρά κυρία, μα θα ευχόμασταν να είχαμε τέτοιες πολιτικούς και στην Ελλάδα, σε κάθε κόμμα.
Το χρειάζεται και ο χώρος μου και συνολικά η ελληνική πολιτική σκακιέρα. Μια γυναίκα – πρότυπο για άλλες κοπέλες και γυναίκες για τα σήμερα και μια αξιοθαύμαστη προσωπικότητα που έχει θέσει στόχο ν’ ανατρέψει τα δεδομένα τόσο στην κοινωνία της Αμερικής όσο των άλλων χωρών, η Alexandria Ocasio-Cortez ήρθε στην πολιτική για να μείνει!
Όπως γίνεται αντιληπτό, η γυναικεία σκέψη, κρίση, λογική, πολυλειτουργικοτητα και ενσυναίσθηση είναι αναγκαία για ένα ισορροπημένο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.
Παρά την εξάλειψη των διακρίσεων βάσει φύλου τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ηγεσία παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή.
Επί παραδείγματι, οι γυναίκες είναι αρχηγοί κρατών σε μόλις 20-25 χώρες, ενώ 120 περίπου στον κόσμο δεν ηγήθηκαν ποτέ από γυναίκα και μόνο το 21-22% των υπουργών παγκοσμίως είναι γυναίκες.
Δυστυχώς και στην Ελλάδα είναι έντονη η απουσία επαρκούς εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική ηγεσία της χώρας.
Η μειωμένη παρουσία των γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, επιβεβαιώνεται και στον παγκόσμιο χάρτη του ΟΗΕ, η χώρα μας κατέχει την 74η θέση ανάμεσα σε 174 χώρες σε ο, τι αφορά την συμμετοχή γυναικών στην πολιτική.
Είναι πασιφανές ότι για να ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών στην πολιτική εξουσία, χρειάζονται να γίνουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο εκπαίδευσης, θεσμών και νοοτροπίας.
Εμπνεόμενες από ισχυρές γυναίκες που άνοιξαν δρόμους όπως η A.O.C, έχει έρθει η ώρα, να νιώσουν οι ίδιες ισχυρές, να μην υποχωρήσουν από τις φιλοδοξίες τους και να συμβάλλουν ενεργά στην κατάρριψη των στερεοτύπων, ώστε να ανοίξουν πόρτες και για τις επόμενες ηγέτιδες της πολιτικής.
Η Ε.Ε. ακούει; Λαμβάνει; «Ähm…».
Αυτή ήταν η δυσαρεστημένη έκφραση της Γερμανίδας και Ευρωπαίας Πολιτικού κα. Ουρσούλας Φον ντεν Λάιεν -ένα …umm… στα αγγλικά που μεταφράστηκε ως δικαιολογημένος εκνευρισμός διασταυρωμένος με «τι στο καλό κάνεις;»- που τα είπε όλα, καθώς η Πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε αντιμετώπιση… δεύτερης κατηγορίας στην επίσημη επίσκεψή της στην Άγκυρα.
Αυτό συνέβη όταν οι άνδρες ομόλογοί της, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πήγαν να πάρουν τις θέσεις τους δίπλα-δίπλα στο προεδρικό παλάτι, ενώ η Ούρσουλα Φον Ντεν Λάιεν υποβιβάστηκε σε αντικοινωνικές αποστάσεις – και αφέθηκε να καθίσει σε ένα όχι και τόσο κοντινό καναπέ.
Ήταν ο κος. Μισέλ ανίδεος, χαζός, λίγο αργός ή όλα τα παραπάνω για να μην πει τίποτα -καμία παρέμβαση για να ζητήσει διόρθωση πρωτοκόλλου και σίγουρα όχι τη δική του θέση δίπλα στον οικοδεσπότη; Όχι.
Η ομάδα του Μισέλ επέμεινε, ακόμη και μετά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες, ότι όλα ήταν εντάξει -ήταν ο Ερντογάν και ο Μισέλ που πραγματικά συναντιόντουσαν, με τα υπόλοιπα στελέχη να παρευρίσκονται… Με την Ούρσουλα λοιπόν… και όχι με τις κότες!
Το κείμενο συνυπογράφουν οι
- Παπαδοπούλου Χρυσή-Ουρανία, Απόφοιτη Τμήματος Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά / Επιχειρηματίας Ξενοδοχειακών Δραστηριοτήτων
και
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνείς Σπουδές, Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διπλωματία, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος