Η αξία της 15ης Απριλίου 2021 και η στροφή στον ρεαλισμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
|
Open Image Modal
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών απέδειξε κάτι που ισχύει γενικά στις διεθνείς σχέσεις. Σου συμπεριφέρονται όπως ορίζεις εσύ να σου συμπεριφερθούν.

Οι Τούρκοι είχαν άλλα σχέδια για αυτήν την επίσκεψη όμως αυτά έπεσαν στο κενό γιατί οι Πομάκοι  έδωσαν τον τόνο.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τελικά έπραξε σκεπτόμενος την 15η Απριλίου και αυτό γιατί στη γειτονική μας χώρα, ο λαός ψάχνει λύτρωση για όσα αποκαλύπτει σχεδόν καθημερινά ο Πεκέρ για τις σχέσεις της μαφίας με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένα νέο αφήγημα δημιουργείται με τον αντιαμερικανισμό να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Η φαντασία του τουρκικού Τύπου έχει οργιάσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζοφερή πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Σύμφωνα με αυτά τα αφηγήματα πανικού ″η Αμερική συνεργάζεται με τον Πεκέρ για να γίνει πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν″.

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να μελετήσει τα καλά της επίσκεψης Τσαβούσογλου, που δεν είναι άλλα από όσα εδραιώθηκαν την 15η Απριλίου στην Άγκυρα από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. 

Ο Τσαβούσογλου σαφώς και προκάλεσε. Απλώς όλοι περίμεναν κάτι παραπάνω. Η Τουρκία έχει δοκιμάσει όμως τι θα πει ″ελληνικός συναγερμός″ και μάλιστα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι Τούρκοι αν δεν είναι σίγουροι ότι κάποιο κόλπο δε θα πιάσει, απλώς δε θα το κάνουν.

Ποιες ήταν οι προκλήσεις του; Το ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το πώς είναι στρωμένο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Έχουμε μια διαφορά με την Τουρκία και αυτή αφορά τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε δημόσια πως η Τουρκία δε δέχεται όρους και προϋποθέσεις σε αυτόν τον διάλογο, αφού πρώτα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, εκ διαμέτρου αντίθετες.

Αν προσθέσουμε και τις προκλήσεις του που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (που η Τουρκία επιμένει να ονομάζει ως τουρκική) θα αντιληφθούμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ξέρουμε όλοι πλέον ποιο είναι το ταβάνι των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι fast track″ επιλύσεις ζητημάτων που άπτονται ζητημάτων κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο εγγύς μέλλον.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι τόσο σημαντική καθώς σε αυτή τη Σύνοδο, πολύ πιο σημαντική συνάντηση θα είναι αυτή του Μπάιντεν με τον Ερντογάν. Η Σέρμαν διεμήνυσε στην Τουρκία πως ο Αμερικανός πρόεδρος περιμένει μια απάντηση για τους S-400. 

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν για το πιστοποιητικό COVID-19 που αφορά την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών αλλά και τον τουρισμό. Κάποιος θα πει ότι αυτά δεν είναι σημαντικά θέματα. Απεναντίας, είναι πολύ σημαντική η στροφή στον ρεαλισμό.

Τα σημαντικά και δύσκολα ζητήματα έχουν διαχωριστεί από τα εύκολα. Με άλλα λόγια μια κάθετη γραμμή διαχωρίζει τα θέματα χαμηλής πολιτικής από τα αντίστοιχα της υψηλής πολιτικής.

Οι διαφορές που έχουν κράτη σαν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν επιλύονται παρά μόνο αν η μια πλευρά ακυρώσει τις αξιώσεις της.

Επειδή η Ελλάδα έχει τη νομιμότητα και τη λογική με το μέρος της, δεν πρέπει να είναι αυτή που θα κάνει πίσω.

Μέχρι να πειστεί η Τουρκία να ακυρώσει τις επιθετικές της βλέψεις εναντίον της Ελλάδας, ας αναζητήσουμε με τους γείτονες ζητήματα στα οποία μπορούμε να συζητάμε. Αυτά τα ζητήματα όμως δεν πρέπει να συγχέονται.

Να μην περιέλθει δηλαδή η θετική ατζέντα ″σε ομηρία″ (σύμφωνα με την τουρκική λογική) προκειμένου η Τουρκία να συνεχίσει να παρανομεί σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Θράκη.

Τελικά η 15η Απριλίου δούλεψε υπέρ της Ελλάδας καθώς σήμερα είδαμε ορισμένα αποτελέσματα της στάσης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Επιπρόσθετα, φανερώνεται πως η Τουρκία είναι πραγματικά ″στριμωγμένη″ καθώς τόσο το διεθνές περιβάλλον όσο και η εικόνα της εσωτερικής της πολιτικής κατάστασης, την κάνουν να σκεφτεί πολλές φορές το άνοιγμα νέων μετώπων.

Με βάση αυτά να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

-- --