Είναι διάσημη σε όλο τον πλανήτη, σε διάφορες παραλλαγές. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και κυρίως γεύμα ενώ λίγοι είναι εκείνοι που θα πουν οτι δεν τους αρέσει.
Η Ceasar είναι αναμφίβολα μια από τις πιο αγαπημένες σαλάτες παγκοσμίως και έκλεισε τα 100 χρόνια. «Πατέρας» της θεωρείται ο Caesar Cardini, από τον οποίον, άλλωστε, πήρε και το όνομά της.
Επρόκειτο για μετανάστη από την Ιταλία, ο οποίος, μαζί με τον αδερφό του Αλεξ, ζούσε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Εχοντας ανοίξει μερικά εστιατόρια εκεί αποφάσισαν να επεκταθούν στη γειτονική Τιχουάνα, στο Μεξικό. Εκεί ήταν που πρωτοφτιάχτηκε η σαλάτα του Καίσαρα.
Ηταν 4 Ιουλίου του 1924 όταν ο Καρντίνι αποφάσισε να φτιάξει μια ιδιαίτερη σαλάτα στο πλαίσιο των εορτασμών της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Αλλά, ελείψει υλικών, αναγκάστηκε να δημιουργήσει μια σαλάτα με ό,τι του είχε απομείνει. Και κάπως έτσι εγέετο η σαλάτα Ceasar.
Εναν αιώνα αργότερα, κι αφού ο καθένας βάζει τις «πινελιές» του στη συνταγή, ο εγγονός του Καρντίνι έρχεται να αποκαλύψει τα πρωτότυπα συστατικά. Σύμφωνα με τον, επίσης σεφ, Αλεξ Καρντίνι η αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα περιείχε τα εξής:
- Μαρούλι ρομάνα
- Σκορδόλαδο
- Αυγό βρασμένο για 1 λεπτό
- Κρουτόν
- Αντσούγιες
- Παρμεζάνα
- Χυμό Λεμονιού
- Γούστερ (Worcestershire) σος
- Αλάτι
- Πιπέρι
Οσο για τα 2 υλικά που ο απόγονος του εφευρέτη της Σίζαρ δεν θέλει με τίποτα να βλέπει στο συγκεκριμένο πιάτο είναι η ντομάτα και το μπέικον.