Η Χαμάς χάκαρε τα κινητά δεκάδων Ισραηλινών στρατιωτών με φωτογραφίες «καυτών» γυναικών

Απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας, των εικόνων και των επαφών.
Open Image Modal
IDF/Twitter

Δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν θύματα εξαπάτησης από την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς, η οποία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα κινητά τους τηλέφωνα με το «κλασσικό» κόλπο των πολλά υποσχόμενων πλην ανύπαρκτων γυναικών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον στρατό του Ισραήλ, οι χάκερ έστειλαν στους στρατιώτες ψεύτικες φωτογραφίες νεαρών γυναικών, παρασύροντάς τους να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο μια εφαρμογή, χωρίς να γνωρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφάλιζαν πρόσβαση στα smartphones τους.

«Δεν υπήρχε σημαντική παραβίαση πληροφοριών μέχρι  την αποκάλυψη της απάτης» τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

H Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο ως θανάσιμο εχθρό.

Αυτή, εξάλλου, είναι η τρίτη φορά που η Χαμάς επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα των Ισραηλινών στρατιωτών - και η πιο ευφάνταστη, ομολογουμένως.

Οι χάκερ εμφανίστηκαν ως νεαρές γυναίκες που μιλούσαν «σπαστά» εβραϊκά, ισχυριζόμενοι ότι ήταν μετανάστριες ή ότι ότι δήθεν είχαν προβλήματα όρασης ή ακοής, για να φαίνονται πειστικοί.

Στη συνέχεια τους έστελναν  συνδέσμους (links) που υποτίθεται ότι θα τους επέτρεπαν να ανταλλάξουν φωτογραφίες, αλλά στην πραγματικότητα εγκαθιστούσαν στα κινητά τους προγράμματα κακόβουλου λογισμικού που μπορούν να «επιτεθούν» σε smartphones ή συσκευές υπολογιστών.

Μόλις ανοίγει κάποιος τον σύνδεσμο, το πρόγραμμα εγκαθιστά έναν ιό που θα δίνει στον χάκερ πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας, των εικόνων και των επαφών. Ο εισβολέας μπορεί επίσης να χειριστεί εξ′ αποστάσεως το τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το για να τραβήξει φωτογραφίες και να κάνει ηχογραφήσεις εν αγνοία του ιδιοκτήτη.

Οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) είχαν αποκαλύψει την απάτη πριν από αρκετούς μήνες, αλλά επέτρεψαν τη συνέχισή της μέχρι πρόσφατα παρακολουθώντας τις κινήσεις των χάκερ.

Ο IDF είχε προειδοποιήσει προηγουμένως τους στρατιώτες για την ανάγκη επαγρύπνησης όταν χρησιμοποιούσαν smartphones και τους είχε δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για να αποτρέψουν τις απόπειρες πειρατείας.

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση σύγκρουσης και αμφότεροι ασχολούνται με τη συλλογή πληροφοριών εναντίον του άλλου ως μέρος των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών τους.

(με πληροφορίες από BBC)